Yapay solunum sırasında şah damarından 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır.
Hasta veya yaralının ilk değerlendirmesi sonucunda; Bilinci kapalı; fakat solunum ve nabzı var ise ikinci değerlendirmeye geçilir. Bilinci yok; solunumu var ise koma pozisyonuna getirilir. Bilinci ve solunumu yok ise derhal Temel Yaşam Desteğine (dış kalp masajı ve suni solunum) başlanır.
7- Eğer solunum yoksa hasta/yaralının göğsü- nü yükseltmeye yarayacak kadar her biri 1 saniyenin üzerinde 2 kurtarıcı nefes verme, havanın geriye çıkıp çıkmadığını kontrol etme. 8- Daha sonra göğüs kemiğinin orta kısmına bası uygulayarak kalp masajı yapmaya başlanır.
Nabız yoksa defibrilatör varlığında hemen yapışkan pedler yapıştırılır ve ritm analizi yapılır. Eğer şahitli arrest değilse 5 tur kardiyopulmoner resüsitasyon yapılır ve sonra defibrilasyon yapılır.
Yapay solunum sırasında yetişkinlerde şah damarından , bebeklerde koldan 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır.
İlgili 27 soru bulundu
Kişi iyi değilse yardım için 112 aranır. Daha sonra karotid arterinden (şah damarı) veya kasıktan (femoral arterden) nabız aranır ve en fazla 10 saniye kontrol edilir. Eğer kalbin durduğuna kanaat getirilirse, 30 kere sternum alt yarısının ortasına kalp masajı yapılır ve 2 kere de ağızdan nefes üfleme uygulanır.
Hasta / yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, Normal solunum yoksa (solunum yoksa veya yetersiz ve düzensiz ise) hemen yapay solunuma başlanır.
Yapay solunum sırasında şah damarından 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır.
Kazazede sırt üstü yere yatırılır, çene göğüsten uzaklaştırılır. Ağız kapatılarak burundan soluk verilir. Göğüs hareketleri gözlemlenir. Kalbi çalıştığı halde solunumu durmuş olanlara hasta kendi kendine soluyuncaya kadar suni solunuma devam edilir, yetişkin bir insana dakikada 15-20 solunum yaptırılmalıdır.
Gözbebekleri büyür, Vücut sıcaklığı azalır Refleksler kaybolur Deri kül rengi olur ve morarır. Kalp masajı :Duran kalbe uygulanır ve ilk 4-6 dk içinde yapılmalıdır. Çalışan kalbe, kalp masajı yapılmaz, aksi takdirde kalbin durmasına neden olur. Kalp masajı için hasta sırt üstü sert bir zemin üstüne yatırılır.
Hasta sert bir zemine sırt üstü kolları iki yanda yatırılmalıdır. Bilinci kapalı kişilerde dil arkaya düşüp hava yolunu tıkayabilir. Ya da herhangi bir yabancı ( kum ,toprak , diş protezi v.b.) madde solunum yolunu tıkayabilir. Bu durumda baş geriye itilip çene yukarı kaldırılarak soluk yolu açılır.
İlk yardım olarak, kişiye dokunulmaz ve öksürmeye teşvik edilir. Tam tıkanma: Hava girişinin tamamen engellendiği duruma tam tıkanmadenir. Tam tıkanma durumunda; kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. İlk yardım olarak, Heimlich Manevrası yapılır.
SOLUNUM DURMASI NEDİR? Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz ise bir süre sonra kalp durması meydana gelir.
Yaralı alnından bastırarak çeneden kaldırılır ve baş geriye doğru itilerek Baş geri- Çene yukarı pozisyonu verilmesi gerekmektedir. - Eğer yaralı olan kişinin bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa Koma pozisyonuna getirilmesi gerekmektedir.
Bilinci Kapalı Solunumu ve Nabzı Varsa Hastaya Hangi Kurtarıcı Pozisyon Verilir ? Kişinin bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa Koma pozisyonuna getirilmesi gerekmektedir. Hasta alnından bastırarak çeneden kaldırılır. Baş geriye doğru itilerek Baş geri- Çene yukarı pozisyonu verilmesi gerekmektedir.
Yaşam kurtarmak amacı ile hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra, solunumu ve/veya kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahalelerdir.
Yetişkin bir insanın solunumu engellendikten(tam tıkanma) veya solunumu durduktan sonraki 4 dakika içerisinde kalp ve beyin etkilenmeye başlıyor. Genellikle bu 240 saniye içerisinde beyinde herhangi bir hasar oluşmuyor.
Solunumun durduğu en basit olarak hastanın göğüs hareketlerinden anlaşılır. Tam olarak emin olabilmek için bak – dinle – hisset metodunu kullanırız.
İlkyardım deneyiminiz yoksa, kalp krizi geçiren bir kişiye müdahale etmek zarar verebilir. Hastaya, 112 ile ileri düzey yardım desteği gelene kadar etkili bir şekilde kalp masajı ve suni teneffüs yapılmalıdır.
Eğer Kalp Krizi geçiren kişinin Kalp Atışı yoksa; Kalp atışı alınana kadar hastaya Kalp Masajı yapılmalıdır. Solunumun durduğu ve nefes alış verişinin sağlıksız olduğu tespit edilirse suni teneffüs yapılmalıdır.
Doktorlar genelde, bir insanın kalbi 20 dakikadan fazla durursa, beyinde tamiri imkansız bir hasar meydana geleceğine inanıyorlar. Ancak Parnia, iyi bir kalp masajı ve dikkatli bakımla bunun önlenebileceğini söylüyor.
solunum var mı? Çoğu durumda kalp önce durur ve oksijensizlikten dolayı etkileneceği için solunum da ardından durur.
Tam Solunum Yolu Tıkanması
Hava girişinin tamamen engellendiği duruma ise tam tıkanma denir. Kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır.
36) Yetişkinde yapay solunum sırasında hava gitmiyorsa ilk olarak ne yapmak gerekir? Karına bası uygulamak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri