Etli bir balık olması sebebiyle hem oldukça doyurucu bir besindir hem de diyette olanlar için oldukça başarılı bir seçim olabilir. Somon balığı, doyurucu olduğu için sizi tok tutabilir ve gereğinden fazla kalori almanızı önleyerek zayıflamanıza da yardımcı olabilir.
Adeta bir sağlık ve besin deposu olan somon balığı, diyet listelerinin baş tacıdır. İçeriğindeki yüksek protein ve düşük yağ oranı ile kolay sindirilir. Uzun süre tok tutar ve sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur.
Yapılışı: Bir ızgara folyosunu iki kat yapıp fırça ile yağlayın ve somonu üzerine yerleştirin. Somonu sıcak ızgarada 3 dakika kadar pişirin, çevirip diğer tarafını da 2 dakika pişirin. Daha sonra sarımsak, zeytinyağı, hardal ve dereotuyla harmanlayın.
Balık sezonu açılsa da, balığın faydalarını bilsek de tüketim konusunda maalesef diğer ülkelere göre biraz eksik kalıyoruz. Besin değeri açısından oldukça zengin olan ve diyette bizlere ihtiyacımız olan proteini kaliteli bir şekilde sağlayan balık etini haftada 2-3 gün beslenme rutinimize eklemeliyiz.
Somon balığının 100 gramında 179 kalori bulunmaktadır. Somon balığının 1 porsiyonu (200 gr) 358 kaloridir.
İlgili 43 soru bulundu
Somon pahalı olduğu için yerine, yine yüksek oranda Omega 3 içeren hamsi ya da palamut tercih edilebilir. Avokado; potasyum, magnezyum, A ve E vitamini içerir.
ikea somon bir porsiyonunda 232 vardır.
Somon balığı yanında ne yenir diye düşünüyorsanız, haşlanmış patates ile harikalar yaratabilirsiniz. Dilerseniz dereotu ile süsleyip bir patates salatası hazırlayın, dilerseniz püre haline getirin ve nefis bir meze elde edin. Somon ile patates mükemmel bir uyum sağlayacaktır.
Yanlış: Yediğimiz tüm proteinler bazı kirletici maddeler içermektedir. Norveç somonunda ise bu seviye, besleme stoğundaki bitkisel bileşenlerin artan kullanımı sayesinde azalmıştır. Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Genel olarak balık tüketim miktarının ise haftalık 300- 450 gram olması gerektiği bildirilir. Ancak somon balığı haftada yalnızca 1 kez tüketilmelidir.
Yağlı balık olarak sınıflandırılan, somon balığı, yüksek protein, yüksek omega-3 yağ asid'leri ve yüksek D vitamini içeriği nedeniyle sağlıklı olarak kabul edilir.
Diyet Yapanlar Yassı Balıkları Tercih Etmeli
Balık türleri arasında levrek, çipura ve mezgit gibi yassı bedenli balıklar diğer balıklara göre daha az yağlı balıklardır. Bu türler, özellikle ciddi kilo problemleri olan kişiler için haftada en az 2 kez tüketildiğinde düşük kalorileriyle oldukça besleyicidir.
Çiftlik balıkları doğada yetişen balıklardan çok daha yağlıdır ama bu yağın kaliteli omega-3'lerden oluşmadığını söylemek gerek. O yüzden, doğada yetişen somon mu yoksa çiftlik somonu mu olduğunu bilmeden kalp ve damar hastaları tarafından tüketilmemesi gerekiyor.
Ayda çiftlikte yetiştirilen somonlardan birden fazla öğün tüketmek, kansere neden olan kimyasallar ve içerdiği yüksek dioksin seviyeleri nedeniyle gelecekte kansere yakalanma riskinizi artırabilir.
3. Somon balığı
Kalp sağlığı için çok önemli bir besindir. Kan basıncını ve ritmi düzenleyen, trigliserid yağları üzerine olumlu etkileri olan omega-3 EPA ve DHA'dan zengindir. Amerikan Kalp Derneği haftada en az 2 porsiyon, somon veya benzer yağlı balık yenmesini tavsiye etmektedir.
Somon balığı yurtdışından geldiğinden ve kar marjı yüksek olduğundan her bölgede farklı fiyatlar ile karşılaşmanız olasıdır. İri bir balık olduğundan (1 tanesi ortalama 4-8 kg civarında) parçalayarak yani dilimlenerek veya fileto şeklinde satılırlar.
Norveç somonu tüketmek ile diğer balık türlerini tüketmek arasında sağlık açısından bir fark yoktur. Yanlış: Dünya Sağlık Örgütü ve Norveç Sağlık Kurumu'nun tavsiyelerine göre, haftada iki ila üç öğün balık tüketmeliyiz ve bunların en az yarısı, Norveç somonu gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin türler olmalıdır.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Aslına bakarsanız somon balığı kadar her ortamda pişirmeye uygun pek fazla balık yoktur. Yağlı olmasına rağmen uygun şekilde tavada pişirebilir; ızgarada, mangalda yapabilir; fırında poşette, yağlı kağıtta, folyo kağıdında pişirebilirsiniz.
Öncelikle bir kasenin içerisine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ekleyip karıştırın. Pişireceğiniz somonları, bu sosun içerisinde 5-10 dakika terbiye edin. Somonu ızgaraya aldıktan sonra her yüzünü 5-6 dakika pişirin. İki tarafı da güzelce piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Bir dilim somon (fotoğraftaki boyutlarda) yaklaşık 150 gr.dır.
1 Porsiyon (Küçük) Somon Balığı 268,50 kaloridir. Somon Balığı içeriğinde 29,90 Protein(g), 15,65 yağ(g), 70,50 Sodyum(mg), 591,00 potasyum(mg), 39,00 Kalsiyum(mg), 679,50 A Vitamini(ui), 6,00 C Vitamini(mg), 0,38 ve Demir barındırır. Somon Balığı kalorisi ve besin değerleri…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri