Kimyonun taze ve kaliteli olması ise büyük fark yaratır. Köftenin içinde kullanılan kaliteli kaya tuzu ve taze öğütülmüş karabiber de en az köfte baharatı kadar önemlidir. Bununla birlikte kuru nane, bazen fesleğen, kırmızı biber gibi baharatlar da köfte baharatı ile yan yana iyi gider.
* Şimdi sıra baharatları karıştırmaya geldi; 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, 1 tutam kekik, eğer seviyorsanız 1 çay kaşığı toz kişniş ve 1 çorba kaşığı galeta unu. İnegöl köfte gibi sert bir köfte istiyorsanız 1 tatlı kaşığı da karbonat ilave edin.
Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
Köfte baharı köfte harcı kararken kıyma et, soğan ve tahıl (ekmek/yulaf ezmesi) yanı sıra köfteye özel bir koku ve tat vermek için kullanılan bir baharat karışımıdır. Ana maddesi kişniş olmakla beraber, karabiber, tatlı kırmızı biber, zerdeçal, sumak, kimyon, bazen az miktarda karanfil, defne yaprağı, kekik de katılır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Türk mutfağında köfte denilince, kimyondan bahsetmeden geçmek olmaz. Kimyon köftenin lezzetini adeta bütünler, eksikliği anında fark edilir. Kimyonun taze ve kaliteli olması ise büyük fark yaratır. Köftenin içinde kullanılan kaliteli kaya tuzu ve taze öğütülmüş karabiber de en az köfte baharatı kadar önemlidir.
Beş baharat tozu, kahverengi bir toz olarak gösterilen öğütülmüş baharatların bir karışımıdır. Bu baharatlar genellikle tarçın, karanfil, yıldız anason, Szechuan karabiberi ve rezene tohumu veya zencefil içerir.
Kırmızı et tarifleri için; taze ya da kuru kekik, kuru soğan ve sarımsak tozları, hardal tohumu, kişniş tohumu, karanfil, defne yaprağı, tarçın, zerdeçal, kimyon, kırmızı biber ve karabiber çeşitleri.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Harcın içine kıyma miktarıyla orantılı olarak 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve yumuşak tutması için süt ekleyebilirsiniz.
Köfteyi yaparken seçeceğiniz kıymanın mutlaka orta yağlı ya da tam yağlı kıyma olmasına özen gösterin. Yapım aşamasında içerisine koyacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. İçine mutlaka yumurta, un, ekmek kırıntısı gibi bağlayıcı bir malzeme ilave etmeyi ihmal etmeyin.
Derin kasenin içine 500 g köftelik az yağlı kıymayı 1 paket (41 g) köfte harcını ve 1/2 su bardağı (100 ml) suyu koyun. Karışıma 1 yumurta kırıp harç kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Harca şekil verdikten sonra yağsız tavada, fırında, ızgarada veya mangalda pişirip sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!
7-Şimdi sıra baharatları karıştırmaya geldi; bir tatlı kaşığı kimyon, bir çay kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı toz kırmızı biber, bir tutam kekik eğer seviyorsanız bir çay kaşığı toz kişniş ve bir çorba kaşığı galeta unu. 8-Yumurta kullanmayın çünkü yumurta durdukça kokusu ağırlaşır bizim köftemiz bir gün bekleyecek.
Bu sosa da en çok yakışan baharatların başında kekik gelir. Özellikle de fırsatınız ya da olanağınız varsa dağların eteklerinden toplayacağınız doğal kekikleri kullanabilirsiniz. Izgarada pişirilen kırmızı ete, tane karabiber de çok yakışır. Ayrıca kimyon da kırmızı et ile en uyumlu baharatlar arasında sayılabilir.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır. Tüm köfte harcını elinizle 10 dakika kadar iyice yoğurun.
Yıllarca sadece Safranbolu'da yetiştiği bilinen safran, artık farklı projelerle birçok ilde yetiştiriliyor.
Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan bir macun çeşididir. İlk olarak 1522 yılında Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanıldığı söylenmektedir.
Et sote, tavuklu sebzeli türlü, ciğer ezme, kâğıt kebabı, sini kebabı veya çiğköfte gibi birçok yemekte kullanılan yedi baharat, acuka yapımında ve kahvaltılık olarak da kullanılır. 25 yıllık firma deneyimiyle taze ve organik baharat çeşitlerini el değmeden tüketiciye ulaştıran Aksoy Baharat yöresel kaliteyi yaşatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri