Bunun için -yani tatlı suda yaşayabilmeleri için- vücutları tekrar yeni bir fizyolojik dönüşüm geçirmeye başlıyor. Sonuçta somonlar binlerce mil mesafeyi katedip doğdukları yere geri dönüyorlar ve orada yumurtalarını bırakıp dölleyip ölüyorlar.
Bir dişi pembe somonu ortalama 1500 adet/kg yumurta Page 11 5 bırakır.
Somon balığı, Atlantik ve Büyük okyanusta sürüler halinde yaşayan bir balık çeşidi olmaktadır. Bu balıklar yumurtlama işlerini ilkbahar mevsiminde gerçekleştirmektedirler.
Boyu 1,5 metreye, kilosu 46 kg ye, maksimum ömrü ise 13 yıla kadar ulaşabiliyor. Çiftlik üretimi yapılan somon türü Atlantik Som Balığıdır.
Yüksek şelalelerden atlamak, ters yönde akıntıya karşı yüzmek, okyanusun tuzlu, nehirlerin tatlı sularında yaşamak zorunda kalmak gibi zorluklar somonların göç yolculuğunda yaşadığı maceralardan sadece birkaçı. Üreme dönemindeki dişi balıklar sığ bir akarsuya yumurtalarını bırakırlar.
İlgili 38 soru bulundu
Sonuçta somonlar binlerce mil mesafeyi katedip doğdukları yere geri dönüyorlar ve orada yumurtalarını bırakıp dölleyip ölüyorlar.
Bakımı oldukça kolay olan Melek balığı, yarı agresif bir balık türüdür. Özellikle de pH derecesi 6.0 ile 7.5 arasında rahatlıkla yaşayabilir. 23 ile 29 santigrat derece arasındaki sularda rahatlıkla yaşar. Akvaryumun her yerinde kolaylıkla yüzer.
Eğer somonda amonyağa benzeyen keskin bir koku varsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Taze somon daha hafif bir kokuya sahiptir. Yüzey: Somonun bozulduğu üzerindeki beyaz ve saydam deriden anlaşılabilir. Çiğ somonun yüzeyinde mat bir tabaka oluşmaya başladıysa, bu onun bozulduğunu gösterir.
Balığın göz rengi soluk mu incele.
Taze somonun gözleri parlak ve berrak, göz bebeklerinin ortası koyu renkte olmalı. Balık bozulduğunda gözleri soluk renkte olur. Somonun gözleri biraz şişkin olmalı. Eğer somonun gözleri içe doğru batık duruyorsa büyük ihtimalle bozulmuştur.
Somon balıkları, yaklaşık yüzde 70 oranında bitkisel kaynaklı hammaddeden ve yüzde 30 oranında deniz kaynaklı hammaddeden (yabani balıklardan balık yağı ve balık unu) oluşan kurutulmuş yem peletleri ile beslenir.
Yumurtlama 3 saat sürer, yumurtlama bitince yumurtlar akvaryumda bıraklıp yumurtlayan çift ve varsa diğer tüm balıklar akvaryumdan alınmalıdır. Alındıktan sonra %1'lik metilen mavisinden litre başına bir damla düşecek şekilde damlatılmalıdır.
Karadeniz somonu dünyada yeterince bilinmemesine rağmen besin değerleri olarak muadilleri Norveç ve Şili somonundan daha yüksek besleyici değerlere sahip ve en az onlar kadar kaliteli bir balık türüdür.
Ortaya çıkan yavrular, somon balığından ziyade alabalık görünümündedirler. İştah durumları ve dişlerinin keskinliği gayet iyi durumdadır. Bahsedilen genç yavrulara, “parr” denir.
Somon, yılanbalığı, işkine balığı, çizgili levrek ve dilbalığı gibi balıklar tatlı sulardan ve hafif tuzlu sulardan tutun da deniz suyuna kadar değişiklik gösteren çok çeşitli tuzluluk derecelerinde yaşayabilir ya da hayatta kalabilirler.
Bazı balıklar yumurtalarını rastgele su içerisine bıraktıkları gibi bazıları özenle seçilmiş yerlere bırakırlar. Bazı balıklar yumurtlama döneminde gerçek yuva yaparlar, Salmonidae, Ictaluridae familyalarındaki balıklar gerçek yuva yaparlar. Esoxidae ve Cyprinidae familyasındaki balıklarda yuva yapmazlar.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Ayda çiftlikte yetiştirilen somonlardan birden fazla öğün tüketmek, kansere neden olan kimyasallar ve içerdiği yüksek dioksin seviyeleri nedeniyle gelecekte kansere yakalanma riskinizi artırabilir.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir. Fileto veya dilim olarak alacaksanız, derinin lekesiz olmasına, etin sıkı ve parlak olmasına dikkat edin.
Somon Balığı Yıkanır Mı? Sağlık açısından hijyenik bir yemek hazırlamak adına, somon balığını yıkamanız önerilir. Kılçıkların ayrılması, pulların temizlenmesi ve etli kısmının yıkanması önerilir. Yıkanan somonun suyu süzüldükten sonra pişirme işlemi için kullanılabilir.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Japon balıkları, şaşırtıcı bir şekilde insan gözünden çok daha fazla sayıda renk algılama özelliğine sahipler. Ultraviyole ışığı görebilme yeteneğine sahip japon balıkları, su altındayken evinize dair en küçük detayları bile görebiliyorlar.
Yumurtaların alt kısmından biraz kuvvetlice hava verilir ve iyi bir su hareketi sağlanır. Eğer yumurtalar arasında beyazlaşmış yumurtalar görülürse, bunlar ölmüş olup küçük bir cımbızla temizlenebilir. Yumurtalardan yavrular çıkınca diğer yumurtalı balıklarda olduğu gibi besleme yoluna gidilir.
Suyun ph değeri, iletkenliği, balıkların beslenmesi vs. Volkan'ın da belirttiği gibi normalde 14-20 gün civarında yumurtlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri