Somonlar tatlı sulardan Norveç denizindeki fiyortların tuzlu sularına göç edebilecekleri güce bir yaşına geldiklerinde ulaşıyor. Tüketim için en uygun ağırlık olan 3 ila 6 kg ağırlığa erişmeleri ise 12 ila 18 ay sürüyor. Her gün dünya genelinde 14 milyon öğünde Norveç somonu tüketiliyor.
Yağ ve ihale tadı peşinde olduğu gibi, kesinlikle iyi göbek ve göbek eti, özellikle göbek, göbek tüm somon etinin en şişman, hassas ve kokulu kısmıdır, en yüksek yağ içeriği ve en iyi tadı, sashimi için uygundur .
Karadeniz somonu dünyada yeterince bilinmemesine rağmen besin değerleri olarak muadilleri Norveç ve Şili somonundan daha yüksek besleyici değerlere sahip ve en az onlar kadar kaliteli bir balık türüdür.
Somon: Irmak, nehir ve bazı soğuk denizleri seven somon balığı, Finlandiya, İsveç ve Norveç'te yaşar. Ülkemizde ise Karadeniz'de görülmektedir.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
İlgili 28 soru bulundu
'Türk Somonu' Kayseri'de de üretiliyor. Türkiye, balık çeşitliliği açısından zengin bir ülke, üç tarafımız denizlerle çevrili, ancak iç kesimlerde de sayamayacağımız kadar tatlı su balıklarımız var. İç sularda ürettiğimiz balıklardan biri de büyük ihracat potansiyeli bulunan 'Türk somonu' dur.
Türkiye uzun yıllardır balık yetiştiriciliği alanında hem akademik hem de üretim olarak önemli adımlar atıyor. Bu adımların en yenilerinden biri de 'Türk somonu' üretimi. Salmonidae ailesinden olan somon balıkları, ülkemizde son yıllarda yoğun talep görüyor.
iri bir alabalık cinsi. 800 - 1000 gr. civarında olurlar. lezzeti alabalıkla hemen hemen aynıdır.
Somon balığı yurtdışından geldiğinden ve kar marjı yüksek olduğundan her bölgede farklı fiyatlar ile karşılaşmanız olasıdır. İri bir balık olduğundan (1 tanesi ortalama 4-8 kg civarında) parçalayarak yani dilimlenerek veya fileto şeklinde satılırlar.
Diğer balık türlerinden daha fazla oranda omega 3 yağ asitleri içerir. Soğuk sularda yaşayan bu tatlı su balığı, açık pembe renklidir ve tadı gerçekten lezzetlidir. Besin değeri ile birçok yiyeceğin yanı sıra diğer balık türlerine de fark atan somon balığı sağlıklı beslenme adına doğru bir tercihtir.
Çiftliklerde yetişen Norveç somonu sağlıklı değildir. Yanlış: Norveç'in soğuk ve temiz sularında yetişen Norveç somonu güvenli ve sağlıklıdır. Norveç somonu, veterinerler tarafından gözlem altında tutulur ve somon çiftliklerinin düzenlemeleri çok sıkı takip altındadır.
Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesindeki kuluçkahane ve büyütme tesislerinde yumurtaları alınan ve 18 aylık yetiştirilme döneminin ardından Yamula Barajı'nda hasadı yapılan Türk somonu, iç ve dış piyasaya sunuluyor. 2021 yılında başlayan hasatlarla birlikte somon üretiminin 3 bin tonu geçmesi bekleniyor.
Taze somonun gözleri parlaktır ve göz bebeklerinin orta kısmı koyu bir renge sahiptir. Somon bozulmaya başladığında gözleri de soluk renkte olur. Ayrıca somonun gözleri iç tarafa doğru batık duruyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Somonun rengi: Taze somon pembe ya da turuncuya dönük bir renge sahiptir.
Çiftlik somonu dünyanın en zehirli gıdalarından biri olarak kabul ediliyor. Norveç fiyortlarındaki somon çiftliklerinde yapılan bir araştırmada, deniz yüzeyinden 15 metre derinliğe kadar bakteri, ilaç ve böcek ilacı içeren bir atık tabakası olduğu ortaya çıktı.
Besin değeri açısından oldukça zengin olan ve diyette bizlere ihtiyacımız olan proteini kaliteli bir şekilde sağlayan balık etini haftada 2-3 gün beslenme rutinimize eklemeliyiz.
Yüzeysel su balıkları ve küçük balıklar daha az cıva içeriğine sahiptir. Midye, kılıç balığı ve köpek balığı yüksek oranda cıva içerir. Sardalya, hamsi, istavrit, somon, dil balığı, ahtapot, kalamar, karides, palamut ve uskumru cıva oranı çok az olan deniz ürünleri olduğu için güvenle tüketilebilir.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Balık yağı ve balık unu, insan tüketimine uygun olmayan vahşi balıklardan ve artıklarından yapılır. Deniz ürünleri ve sebze karışımı hem somon hem de çevre için faydalıdır. Bunlara ek olarak, somonun alacağı her bir kilo için 1.2 kg balık yemi gereklidir. Buna göre, bir somon hayatı boyunca 6 - 7 kg balık yemi tüketir.
gökkuşağı alabalığının (porsiyon 250-300 gr) biraz daha büyütülerek somon olarak satışa sunulduğu balık türüdür.ağırlık olarak 2 kg dan 5 kg kadar çıkabilir.besin değeri olarak gayet iyidir ve besleyicidir.oldukça yağlı bir balıktır. kırmızı etin ve gerçek norveç somonunun fiyatına nazaran yarı yarıya ucuzdur.
Öncelikle bir kasenin içerisine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ekleyip karıştırın. Pişireceğiniz somonları, bu sosun içerisinde 5-10 dakika terbiye edin. Somonu ızgaraya aldıktan sonra her yüzünü 5-6 dakika pişirin. İki tarafı da güzelce piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Türkiye'de Somon yetiştiriciliği bakımından en iyi şartların Karadeniz'de olduğu Akdeniz, Ege ve Marmara'da suyun sıcaklığı bakımından pek elverişli olmadığı belirtildi.
Carrefour'da Dardanel'in kendi dolaplarında satılan, %15 glazeli hali ve orta kemiği varken 500gr "dilim somon" diye sattıkları ürün Norveç deniz alasıdır, yani aslında bizim bildiğimiz gökkuşağı alabalığının (oncorhynchus mykiss) denizde yerleştirilmiş versiyonu, somon (salmo salar) değil.
Yapıları daha yuvarlak ve daha kalın olan alabalıkların aksine, somon daha ince ve daha uzundur. Alabalıklardan daha keskin, daha açılı kafaları vardır, ancak kuyrukları benzerdir. Ayrıca somon balığının derisinde çok az leke bulunur veya hiç yoktur, alabalıkta ise çok sayıda leke bulunur.
Sombalığı, som balığı ya da somon olarak adlandırılan balıkların hepsi Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait olsalar da aslında bu familyanın farklı cinslerindenlerdir: Salmo, Salmothymus, Stenodus ve Oncorhynchus.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri