Kısa süre önce yapılan kontrollerde kişide hiç bir anormallik gözlenmezken kısa süre vücutta milyonlarca lösemi hücresi çoğalabilmektedir. Hızlı seyirli olduğu için bağışıklık sistemini de çökerten Akut miyeloid lösemi (AML) tedavisine hemen başlanılmazsa ölümcül olabilecek bir hastalıktır.
Olgunlaşmamış hücrelerden kaynaklanan lösemiler "Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL)" ve "Akut Myeloid Lösemi (AML)", olgun hücrelerden kaynaklanan lösemiler ise "Kronik Miyeloid Lösemi (KML)" ve Kronik Lenfositik Lösemi (KLL)" olarak isimlendirilir. Akut lösemi hızla ilerleyen bir hastalıktır.
Genel olarak dört çeşit lösemi vardır; akut lenfoblastik lösemi (ALL), akut myelositik lösemi (AML), kronik myelositer lösemi (KML) ve kronik lenfositik lösemi (KLL).Erişkin yaşta en sık görülen akut lösemi tipi AML olup, Amerika'da 2010 yılında 12.330 hasta bu tanıyı almış olup, 8950 hasta da bu tanıdan kaybedilmiştir ...
Tedavi edilmeyen akut lösemiler, lösemi hücrelerinin yayılması ve vücudun çeşitli organlarında hasar oluşturmasına sebebiyet verir. Bu durum sonucunda kişinin sağlığını tehdit eden ağır tablolar ortaya çıkar. Lösemi vakaları tedavi edilmezse hastalar birkaç hafta veya ay içerisinde hayatını kaybedebilir.
Remisyon sonrası tedaviler ile genç hastalarda medyan hastalıksız yaşam süresi yaklaşık 2 yıl ve total kür oranı %30-40 iken, yaşlı AML'li hastalarda genellikle kısa sürede relaps gelişir; hastalıksız yaşam süresi medyan 9-12 aydır ve hastaların çok azı 2 yıldan fazla yaşar.
İlgili 29 soru bulundu
AML ve tüm akut lösemiler çok hızlı seyir gösteren lösemi tipleridir. Bu hastalığa yakalanan kişiler de bir hafta önce hiçbir bulgu yokken veya yapılan kan sayımları tamamen normal iken bir haftalık süre içerisinde hem kan sayımı düzeyleri bozulabilir hem de ani olarak bazı belirtiler gözlenebilir.
Tedaviler arasında hastaya kısa süreli izinler verilebilir. Bu tedavi sonrası erişkin AML'li hastaların % 60-70 gibi önemli bir kısmında tam iyileşme görülür.
Agresif Naturel Killer hücreli Lösemi (ANKL), periferik kan ve kemik iliğinde klonal naturel killer (NK) hücre infiltrasyonu, sitopeniler ve hepato/splenomegali ile karakterize çok nadir rastlanan bir lösemi tipidir.
Tedavi tipik olarak 3 fazda yürütülür:
Toplam tedavi genellikle 2 yıl sürer ve bu sürenin çoğunu idame tedavisi alır. Tedavi ALL subtipi ve diğer prognostik faktörlere bağlı olarak çok veya az yoğun olabilir.
· Evre 1: Lenfosit sayısının artmasına ek olarak lenf bezleri de büyür. · Evre 2: Lenfosit sayısının armasına ek olarak dalakta da büyüme görülür. · Evre 3: Anemi oluşur. · Evre 4: Trombosit miktarında azalma gözlenir.
Lösemi her 25 bin çocukta bir görülen, kan hücre çekirdeğinde bir nedenle gelişen genetik kusurların yol açtığı, hücre ölümsüzleşmesi ve çoğalmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Ancak lösemi, günümüzde artık korkulacak bir hastalık değil. Erken teşhis ve tedavi ile lösemiden bütünüyle kurtulmak mümkün.
Lösemi ilk belirti genellikle yorgunluk, halsizlik, solukluk ve sık enfeksiyonlara yatkınlık gibi yaygın olmayan semptomlardır. Kan kanseri tedavisi, hastalığın türüne ve evresine göre değişir. Akut lösemide kemoterapi ve kök hücre nakli gibi tedaviler uygulanabilir.
Lösemi nedenleri arasında radyasyon, böcek ilaçlarına maruz kalmak gibi çevresel faktörlerin ve down sendromu gibi bazı genetik hastalıkların suçlandığını ifade eden Doç. Dr. Bozdağ, “Ancak lösemi genetik geçişli bir hastalık değildir.
KEMİK İLİĞİ NAKLİNİN BAŞARI ORANI:
Dünyanın gelişmiş hematoloji merkezlerinde olduğu gibi ülkemizde de kemik iliği nakli başarıyla yapılmaktadır. Löseminin cinsine ve vericinin uygunluğuna göre değişmekle birlikte sonuçlar olumludur. %43 ile %83 oranında başarı elde edilmektedir.
Bu dönemde çoğu hasta bakım ihtiyacı duyar. Kansızlık lösemide öne çıkar ve bu kansızlığa bağlı olarak solgunluk, yorgun ve halsiz hissetme ve nefes darlığı yoğun olarak görülür. Löseminin son evresinde bağışıklık sistemi neredeyse tamamen savunmasız hale gelir.
Hastalarda hızlanmış evreden sonra, blastik evre denilen evre gelişir. Bu evrede kronik miyeloid lösemi akut lösemiye dönüşür.
En çok 60 yaş ve üzeri hastalarda görülmekle beraber löseminin %30'unu oluşturmaktadır. Bu hastalığın tanısı için genetik bir test yapılmaktadır. Geçmiş dönemlerde tedavisi oldukça zor olamsına rağmen günümüzde kan kanseri tedavisi oldukça basit olmaktadır.
Birçok türe sahip olan lösemi son derece karmaşık bir hastalıktır. Bu sebeple erken tanı oldukça önemlidir. Kan kanseri tedavisinde başarı oranı ve genel olarak, kan kanseri için 5 yıllık sağkalım oranı yaklaşık %70'tir.
Ancak miyalom, lösemi gibi hastalıklarda yaşam süresi 20-25 yıla kadar uzatılabiliyor. Akıllı ilaçlar hastaya ilave bir yaşam süresi sağlıyor. Akciğer kanserinin bir tipinde, hastanın hiç kemoterapi görmeden sadece basit bir ilaçla ömrü, 1-2 seneden 4-5 seneye çıkabiliyor.
Tedavi edilmezse, lösemi hücrelerinin yayılmasıyla ve buna bağlı olarak vücudun çeşitli organlarında hasar oluşması nedeniyle ağır hastalıklar belirir. Bu ağır hastalıkların tedavi edilmemesi hastanın bir kaç ay içerisinde ölümüne sebep olur.
Lösemi en sade ifadesiyle kan kanseri olarak ifade edilebilir. Kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin çeşitli sebeplerden dolayı gelişiminin duraklaması ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu oluşan kan kanseri öncelikli olarak kemik iliğine ve daha sonra da tüm organlara yayılabilir.
Akut lenfoblastik lösemi, lenfoblastların olgunlaşma sürecinin bozulması neticesinde oluşan anormal hücrelerin kontrolsüz olarak aşırı çoğalmaları ile ortaya çıkar. Lösemi hücreleri denen bu anormal hücreler işlevsizdirler, hızla çoğalarak normal hücrelerin yerini alır ve hastalık belirtilerini oluştururlar.
Günümüzde löseminin tipi ve risk grubuna göre hastalar ortalama 2-3 yıl süren bir tedavi görürler. İlk tedaviye yanıt vermeyen veya yanıt verdiği halde daha sonra tekrarlayan lösemilerde, kemik iliği nakli tedavisi uygulanabilir.
Lösemi her yaşta görülmektedir. En sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında artmaktadır. 1 yaşın altında, 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmaktadır.
Az yağlı yayla, yoğurt, acısız tarhana veya pirinç gibi çorbalar tercih edilmeli. Mercimek, ezogelin vb. kuru baklagillerle yapılmış çorbalardan ve sebze çorbalarından kaçınılmalı. Meyvelerden kabuğu soyulmuş elma, şeftali, ayva veya muzu tercih edilmeli. Sebzelerden pişmiş patates ve havuç tüketilmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri