Vanilya çubuğu bozulabilir, ancak genellikle uzun süre dayanıklıdır. Önemli olan onu doğru şekilde saklamak ve kullanmaktır. Vanilya çubuğu, nem ve ısıdan korunarak serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
9) Şeker. Hem beyaz hem de esmer şekerin raf ömrü uzundur. Yıllarca bozulmadan muhafaza edilebilir. Hava almayan ambalajlarda saklanan şekerler, son tüketim tarihi geçse bile güvenle tüketilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Tuz su içermediğinden asla bozulmaz veya son kullanma tarihi geçmez, yani serin ve kuru bir ortamda saklanırsa süresiz olarak dayanır.
Son kullanma tarihi geçmiş, eski kabartma tozlarını kullandığınızda işlevsizdir. Bu da yaptığınız kurabiye, kek, poğaça ya da ekmeğin kabarmamasına sert ve içinin nemli kalmasına sebep olacaktır. Bu sebeple kullandığınız kabartma tozunun taze olması büyük önem taşır.
Vanilya özütünün üzerindeki tarih geçmiş olsa bile gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
Genellikle ürünün kalori, şeker ve yağ içeriğiyle son tüketim tarihine bakılıyor.
Aralarındaki en büyük fark ise son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması sonucunda sağlık sorunlarına neden olurken, TETT yani tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması, beklenen etkiyi görememek, gıdalarda ise istenen tadı alamama gibi sonuçlara neden olmaktadır.
Buzdolabında saklanan yumurta, üzerindeki son tüketim tarihinden itibaren üç hafta daha kullanılabilir. Ancak eğer yumurtanızı kırdığınızda burnunuza kötü bir koku geliyorsa, o yumurtadan umudu kesmelisiniz.
Dondurulmuş, konserve veya kurutulmuş yiyeceklerin son kullanma tarihleri geçse bile yenilebilirler. Tek yapmanız gereken bozulma olup olmadığını kontrol etmek. Tabi ki küf keskin bir koku yapacağından büyük bir belirti.
Vanilya özütü olarak değerlendirdiğinizde çok daha uzun süre dayandığı bir gerçek ama kaliteli bir vanilya çubuğunu tazeliğini kaybetmeden vakumlu bir pakette veya hava geçirmeyen, tıpayla kapatılmış cam bir tüpte, mutfağınızın güneş görmeyen bir köşesinde en az 1 sene boyunca saklayabilirsiniz.
Sıvı aromalar ile pasta, kek, kurabiye ve tatlılarınızı daha da lezzetli bir hale getirebiliyor ve özel olarak tasarlanmış şişesi ile de aromayı istediğiniz miktarlarda, damlalar halinde dozajlayarak kullanabiliyorsunuz. 500 g un için 2-3 tatlı kaşığı aroma yeterlidir.
Şeker vanilin yoksa ne kullanılır? Akçağaç şurubu ya da özütü vanilya yerine kullanabileceğiniz mükemmel bir ekstredir. Hamurişi tariflerinizde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Ancak burada da miktar çok önemli.
Tavsiye edilen tüketim tarihi, bir gıda maddesinin kalitesini (örneğin lezzeti) en üst düzeyde korumasının makul olarak beklenebileceği sürenin uzunluğudur. Tavsiye edilen tüketim tarihi bulunan gıdalara örnek olarak, konserve, kurutulmuş ve dondurulmuş gıdalar verilebilir.
Türkçe'de TETT açılımı, “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi” anlamına gelmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın her ürün için son kullanma tarihi kapsamında uygulanmaktadır. Fakat TETT, bundan farklı olarak ürünün tarihi geçse bile özelliklerini koruduğu takdirde tüketilebileceği tarihi belirtir.
Tarihi geçmiş gıdaları tüketmek ise belli hastalık ve rahatsızlıkların riskinde artışa sebep olabilir. Son kullanma tarihi geçmiş bir ürünü yiyip yiyemeyeceğiniz hakkında emin değilseniz, önleminizi alın ve atın gitsin. Özellikle rahatsız edici bir kokusu, aroması ve görünümü olan gıdalar tüketilmemeliler.
Esmer ya da beyaz şeker veya pudra şekeri... Şekerin tüm türleri bozulmadan yıllarca muhafaza edilmeye müsaittir. Hava almayan plastik poşetlerde muhafaza edebilirsiniz şekeri. Sahte vanilya aromalı tozlar iki yıl içinde ömrünü tamamlarken, gerçek vanilya özünden yapılan tozlar, çok uzun yıllar bozulmadan dayanır.
Şeker. Tıpkı bal gibi şeker de ömür boyu saklanabilir, çünkü içlerinde bakteri büyüyemez. Öte yandan sertleşmemesi için ısıdan uzak ve uygun serin bir yerde muhafaza edilmesi gerekir.
Striplerin son kullanım tarihi kontrol edilmeli ve son kullanım tarihi geçmiş olan stripler kullanılmamalıdır. Parmağın uygun derinlikte delinmesi önemli olup, delme işlemi sonrasında kan damlası gelmemesi halinde, parmak ucuna bası yapılması hatalı sonuçlara yol açacağından sakınılması gereken bir durumdur.
Kabartma tozu, mayalayıcı bir maddedir (yani, hamurun kabarmasına yardımcı olan bir şeydir) ve sıklıkla hamur işlerinde kullanılır. Son kullanma tarihi geçmiş ya da eski kabartma tozu, tazesiyle aynı kimyasal tepkimeyi meydana getirmeyecektir; yani, ekmeğin, kurabiyelerin ya da diğer hamur işlerin kabarmayabilir.
Kabartma tozu ve vanilya buzdolabında saklanır mı? Baharatlarınızı her zaman mutfak dolabında saklayın. Baharatları buzdolabına koymak aromalarını yok eder ve baharatı kullanmamızın asıl amacı aroması. Yaşamın lezzeti baharatlar için buradan.
Sirkenin son kullanma tarihi yoktur çünkü neredeyse hiçbir süre sınırlaması olmaksızın muhafaza edilebilir. Sirkenin bu özelliği Alman gıda kanununda (“Almanya Sirke ve Sirke Özü Yönetmeliği”, § 4a, 2) dahi yer almaktadır çünkü sirke şişesi açıldıktan sonra bile küf gibi klasik bozulma riskleri söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri