Son ödeme tarihi geçmiş doğal gaz faturalarının bankalar ve PTT şubeleri aracılığıyla tahsil edilmeye başlandığı açıklandı. SAMGAZ Müşteri Hizmetleri Müdürü Esra Göktepe yaptığı açıklamada, son ödeme tarihi geçen faturaların da artık bankalar ve PTT iş yerleri aracılığı ile ödenebildiğini söyledi.
Zamanında ödenmeyen faturalar, gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir. Son ödeme tarihinden sonra yapılan ödemeler için sözleşmede belirtilen gecikme zammı oranı günlük olarak uygulanır.
İşlemlerinizi İGDAŞ Vezneleri - internetsubesi.igdas.istanbul - İGDAŞ Mobil, işlem noktalarından gerçekleştirebilirsiniz.
Doğalgaz abonesi faturasını son ödeme tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödemezse en az 3 gün önceden haber verilmek koşuluyla hizmet veren firma tarafından doğal gazı kesilebilir.
Faturanızda gördüğünüz 7 TL, tükettiğiniz doğal gaz miktarına ait tutarın Katma Değer Vergisidir (KDV) ve devletimize ödenmektedir. Sadece fatura üzerindeki satırlar kaydığı için tarafınızdan gecikme bedeli olarak algılanmıştır. Faturanızda gecikme bedeli bulunmamaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Yasal olarak fatura 1 gün gecikirse 1 günlük faiz ya da zam alınır.
Gecikme bedeli günlük olarak hesaplanır. Son ödeme tarihinden itibaren geçen her gün için “gecikme faiz oranı/30” eklenerek hesaplanır. Borcun ait olduğu dönemin faiz oranına göre hesaplanır.
Mali yükümlülüklerini yerine getirmemesi (faturanın son ödeme tarihinden 15 gün süreyle ödenmemesi) nedeniyle doğal gazı kesilen müşterinin yükümlülüklerini yerine getirmesinden sonra gazı açılır ve müşteriden sayaç açma kapama bedeli alınır.
Doğalgaz için konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan 2023'ten 31 Mayıs 2023'e kadar olan 38 günlük kullanımı için ücret ödenmeyecek.
SAYAÇ AÇMA / KAPAMA BEDELİ
198.00 ₺ + K.D.V. 66.00 ₺ + K.D.V.
İgdaş (konut) Doğalgaz Faturasını İnternetten Ödemek Güvenli mi? Online olarak İGDAŞ fatura ödeme e devlet ve HangiKredi üzerinden yapılabilir.
Doğalgaz Faturası PTT'ye ödenebilecek.
Hayhay uygulamasında “Ödemeler” altında Başkent Doğalgaz fatura ödemesini seçin ve sözleşme numaranızı girin. Sonrasında ödeme seçenekleri arasında “Zip fatura ertele/taksitlendir” seçin. Zip'le fatura ödemenizi 45 güne kadar erteleyebilir veya 12 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
Gecikmiş dönem fatura borçlarınızı ödemediğiniz takdirde suyunuz kapatılacaktır. Suyu kapatılan aboneler borçları ile birlikte su açma bedelini de ödemek zorundadırlar. Geçmiş dönem fatura borçlarınızı tüm TİSKİ Şubeleri, tiski.gov.tr, bankalar ve PTT online veznelerinden ödeyebilirsiniz.
Kısıtlama : 3- Kısıtlama öncesinde kısa mesaj ile yapılan bildirime rağmen, fatura borcu ödenmezse, kısa mesajda belirtilen kısıtlama tarihinde borçlu hattın kullanımları kısıtlanır. Borçlu hat, faturanın son ödeme tarihini geçtikten sonraki ilk fatura kesim tarihi öncesinde, kısıtlanmaktadır.
BTK'nın aldığı karar ile bu değiştirildi. İkinci faturanın son ödeme tarihinin 15 gün geçmesinin ardından hat kapatılıyor. Borcunu ödemeyen vatandaşlar hat kapama ve borç ödeme listesine alınıyor. Listenin durumuna göre kapatma işlemi bir ya da iki gün önce de gerçekleşebiliyor” açıklamasında bulundular.
Konutlara 24 Nisan ve 31 Mayıs tarihleri arasında doğalgaz ücretsiz olacak.
Buna göre; 25 metreküpe kadar olan doğalgaz tüketimi 1 Mayıs 2024 tarihine kadar ücretsiz olacak.
24 Nisan 2023'ten 31 Mayıs 2023'e kadar olan 38 günlük ücretsiz doğalgaz 1 Haziran itibarıyla ücretli olacak. Ayrıca 1 Mayıs 2024 tarihine kadar gelecek olan faturalarının 25 metreküp kısmı da vatandaşlara ücretsiz olarak verilecek.
Mühür bozma suçunun cezası 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası ile cezalandırılacaktır. Adli para cezası hapis cezasının paraya çevrilmesidir.
Borçlu aboneleri ödemelerini yapmaları konusunda uyardıklarını ifade eden Gündüz, şunları kaydetti: “Artık borcundan dolayı abonelerin doğalgaz sayacını sökmeyeceğiz. Bunun yerine sayaca kilit ve mühür takılacak. Doğalgaz vanalarına 1 haftadır gaz kesme aparatı takılarak, borçlu abonenin tüketimini engelliyoruz.
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Günlük Esasa göre gecikme zammı:
(Aylık Gecikme zammı oranı / 30) X Gün sayısı X G.Zammı Uygulanacak Tutar şeklinde hesap edilir. Gecikme zammı her durumda 1 TL. dan az olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri