Normal testisler ultrason sırasında kasığa kaçmaz. Tetkik sırasında retraktil testis genellikle tespit edilir. Bu durum da raporda belirtilmelidir. Bu ultrason işlemi yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer.
Yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer.
Skrotal ultrasonografisi, hasta sırtüstü yatırılarak çekilir. Ultrasonografi cihazı ile skrotum denilen karnın alt kısımları incelenir. Yaklaşık olarak işlem 35-40 dakika gibi bir sürede gerçekleşir. Hasta açısından hiç bir ağrı sızı hissedilmez.
Ultrason işlemi genellikle 15-45 dakika sürmektedir. İşlemler radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir.
Genellikle testis ağrısı yaşayan erkelerde çekilir. İşlem öncesi ve sonrasında herhangi bir hazırlık gerekmez. Ultrason probu ile karın alt bölgesi ve testislerin görüntülenme işlemi yapılır. Ultrason probunun hareket ettirilebilmesi için işlem yapılacak bölgeye ultrason jeli uygulanır.
İlgili 45 soru bulundu
SKROTAL (TESTİS) RENKLİ DOPPLER ULTRASON
Skrotum (testis torrbası): Skrotumun ciltaltı kalınlığı değerlendirip skrotal kese içerisindeki sıvı miktarının artıp artmadığı tespit edilir. Ayrıca skrotal sıvının içeriği incelenip kese içerisinde herni (fıtık) ve hareketli taş olup olmadığı ortaya konur.
Testis muayenesi ayakta yapılır, testisin kıvamı, büyüklüğü değerlendirilir. Testislerde varikosel olup olmadığı önemlidir. Sert ve ağrısız testis şişliği 17-40 yaş erkeklerde testis kanserini düşündürmelidir. Prostat kalın barsakla komşudur, muayenesi rektal tyolla (makattan) muayene ile yapılır.
Üriner ultrason çekimi ortalama 15-20 dakika kadar süren bir işlemdir. Güvenli ve hızlı teşhis koymak için tercih edilen bir yöntem olarak kullanılan ultrason çekiminden sonra hasta idrara çıkabilir. İnceleme esnasında daha detaylı görüntüler elde etmek için nefesinizi tutmanız gerekebilir.
Ultrason görüntülemesi genellikle 30-60 dakika arasında sürmektedir.
Tanısal amaçla yapılan ultrason ile şu hastalıklar tespit edilebilir: Kalp ve aort gibi ana damarlardaki yapısal bozukluklar. Safra kesesindeki tıkanıklıklar, safra taşları Tiroidin iyi veya kötü huylu tümörleri.
Klinisyen inmemiş testis olmasından şüphelendiğinde Radyoloji Uzmanına hastayı yönlendirir. Konusunda uzman ve deneyimli radyologlar öncelikle kese (skrotum), sonra kasıklar ( inguinal kanal) hala testis görülemiyorsa karın (abdomen ) değerlendirmesi yapar.
İnsanlarda yetişkin bir erkekte testis büyüklüğü olarak, sağlıklı bir testisin boyutları en az olmak üzere, özellikle uzunluğu 3,5 cm, genişliği 2 cm üzerinde olması gerekir. Yetişkin erkeklerde testis hacmi ortalama 18ml civarlarındadır.
Erkeklerde yumurtalıkların, çevresindeki meni kanallarının ve varikosel adı verilen damar genişlemelerinin incelenmesi için yapılır. Yumurtalık iltihapları, tümörleri, testis çevresindeki sıvı birikimleri, meni kanallarındaki kistler gibi rahatsızlıklarda ilk kullanılan görüntüleme yöntemidir.
Bütün testis tümörlerinin %10'unda erkekler doktora testis iltihabını tarif ederek gelirler. Doktor tarafından yapılan muayeneden sonra yapılacak ultrason incelemesi hemen hemen tama yakın bir şekilde testisteki kitlenin tanısını, büyüklüğünü bize gösterir.
– Orta parmaklarınız testisin altında, başparmağınız üstünde olmak üzere parmaklarınız arasında testise nazikçe basarak ve parmaklar arasında kaydırarak muayene edin. Her bir testisinizi her iki elinizle muayene edin. Bir testisiniz diğerinden hafif büyükse bu sizi şaşırtmasın. Bu normaldir.
Skrotal ultrasonografi erkeklere yapılan bir tetkiktir ve testislerin/yumurtalıkların ve bu bölgedeki diğer yapıların değerlendirilmesi için yapılır. Testislerde ağrı, ele gelen bir şişlik gibi durumlarda istenebilir. Ayrıca yumurtalıkların olması gereken yerde olup olmadığına bakılır.
Ultrason çekilmesi için hazırlık gerekir mi? Karın içindeki organların ultrasonu için erişkinlerde hastanın 8-12 saat süre ile aç karna olması gerekir. 1 aya kadar çocuklarda emzirme süresi kadar, 5 yaşına kadar çocuklarda 4 saatlik, 10 yaşına kadar olanlarda 6 saatlik açlık gereklidir.
Hatta genel olarak ultrasondan yarım saat önce küçük bir şişe su içilmesi tavsiye edilir. Bu sayede mesane içinin doluluğu sağlanmış olur ve daha net bir ultrason görüntüsüne ulaşılır.
Detaylı ultrason ortalama yarım saat ve bir saat arasında sürer. İşlemin gebeliğin hangi haftalarında gerçekleştirildiği, bebeğin boyutu, şüphelenilen hastalıklar, annenin durumu gibi faktörler ultrason süresini uzatabilir.
Üriner Ultrason (Üriner Sistem US)
Tetkikin yapılabilmesi için hastanın idrara sıkışık olması gereklidir. Bu tetkik genellikle böbrekte ve idrar kesesinde taş, kitle, genişleme olup olmadığını kontrol etmek için ya da sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının nedenini anlayabilmek için yapılır.
Hastanın göbek kısmına sürülen ultrason jeli ile göbek altından kasıklara doğru ve bel seviyesine kadar inceleme yapılır. Böbrekler incelenirken hasta yüzükoyun yatırılmaz. Böbreklerin incelenmesi sırasında hastanın hafifçe sağa ya da sola dönmesi istenebilir.
Pelvik Ultrasonografi
Hastanın aç olmasına gerek yoktur. Ancak, idrar kesesinin içini ve arkasındaki üreme organlarını görebilmek için hastanın idrara sıkışık olması gerekir. İdrar sıkışıklığının çok fazla olması, hem hasta sıkıntı çekeceğinden, hem de ultrason yaparken yeterli baskı yapılamayacağından istenmez.
Testis vücuttan daha serin bir yerde (skrotumda) durmalıdır.
Testislerinizdeki yumrular veya şişlikler - veya skrotal kitleler - genellikle iyi huyludur (kanserli değildir). Ancak yumrular nadir durumlarda testis kanserinin belirtisi olabilirler. Bir doktor, herhangi bir yumru veya şişmenin nedenini bulmak için testislerinizi ve skrotumunuzu incelemelidir.
Bazı doktorlar, testis kanserini en erken aşamada tespit etmek için düzenli olarak kendi kendine elle testis muayenesi yapmayı önermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri