Sondaj işlemi sırasında ham petrol, doğal gaz ve hidrojen sülfür gazı, ağır metaller ve benzen, asbest, formaldehit, hidroklorik asit ve diğer tehlikeli kimyasallara sunuk kalınabilmektedir. Bunların göze sıçraması tehlikeli olduğu için koruyucu gözlükler mutlaka takılmalıdır.
Sondaj platformlarından gelen sızıntılar özellikle tehlikelidir. Hem sızıntılar hem de başarısızlıklarla mücadele edilmesi çok zor olabilir. Bu, sondajın derinliği (su altında birkaç on metreden 1000 metreye ulaşan) ve petrolün su yüzeyine yayılma kolaylığı ve hızı ile ilgilidir.
SONDAJ YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Sondaj yerinin heyelan, sel gibi olaylardan etkilenmeyecek konumda olması göz önünde bulundurulmalıdır. Yeraltının çok değişken bir yapıya sahip olmasından dolayı ilk olarak rastgele değil bilinçli bir şekilde sondaj yapılacak alanın belirlenmesi lazımdır.
Jeoloji Mühendisi önce Arama Belgesi düzenleyerek ilgili DSİ Bölge Müdürlüğüne teslim eder. DSİ Bölge Müdürlüğü kontrol mühendislerinin incelemesi sonucu saha sondaj yapılmasına uygun bulunduğu taktirde DSİ tarafından arsa sahibi adına Arama Belgesi düzenlenir. Bu belge sondaj yapmak için gerekli izin belgesidir.
Sondaj kuyu fiyatları 30.000 TL'den başlayarak sondaj kuyusunun konumu ve derinliğine göre fiyat artmaktadır. İstanbul'da en fazla 50 mt. ile 200 mt. aralığında sondaj kuyusu açılmaktadır. Su kuyusu sondaj fiyatları da 30.000 TL ile 80.000 TL arasında değişmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Sondaj Kuyusunun Ömrü Ne Kadardır? Sondaj kuyuları, genel olarak 50 ila 100 metre arasındaki derinliklere sahiptir. Profesyonel şekilde açılan sondaj kuyuları, suyun et etkili ve verimli şekilde yüzeye çıkarılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda yağış miktarına bağlı olarak 20 seneye kadar ömrü bulunmaktadır.
El ile açılan kuyular için 10 metre kıstası getirilmiş olup, bunlar için ruhsat gerekmediği belirtilmiştir. İzinsiz açılan 10 metreden derin kuyu yada sondaj işlemlerine ise mülki amir tarafından idari yaptırım uygulanmaktadır.
Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün görevlilerinin tespiti halinde kuyu DSİ tarafından kapatılır. Kapatma masrafları kuyu sahibinden alınır ve ayrıca yerel yönetimler tarafından kuyu sahibi 2.000'den 7.000'TL ye kadar cezaya çarptırılır.
Sondaj ile su kuyusu açılırken yerin kaç metre altına inileceğine dair izlenmesi gereken birkaç adım bulunmaktadır. Bunun yasal sınırı 10 metre olarak belirlenmiş durumdadır. Detaylı olarak ifade etmek gerekirse sondaj sırasında 10 metreden daha aşağıya inilecek ise mutlaka yasal izin alınmalıdır.
Kuyulara verilen ruhsatlarda belli bir düzenleme yapıldı ancak hali hazırda kapatılmayan ve kullanıma devam eden çok sayıda kuyu var ve birçok insan da su içmek için bu kuyuları tercih ediyor. Kuyu suyu içilir mi diye soracak olursanız uzmanlar bu sorunuzun yanıtını hayır olarak veriyor.
“Yerin kaç metre altından su çıkar?” sorusunun cevabını bulabilmek için kaynağın derinliğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir.
Kuyu suyu biter mi? Kuyu suyu, bakımı ve temizliği yapılmadığında kuyunun pompasındaki aşınma nedeniyle azalabilmekte, verimi ve kapasitesi düşebilmektedir. Çevresine yeni açılan kuyular ve su tablasındaki genel düşümler nedeniyle verim düşmesi yaşanabilmektedir.
Sığ sondaj, derinliği 100 metre ila 1000 metre arasında gidebilen sondaja denilmektedir. Derinliği 1000 metre ila 4000 metre arasında olan sondaja Derin Sondaj denilir. Çok Derin Sondaj ise 4000 metreden daha fazla derinliğe kadar gidebilen sondaj türüne denilmektedir.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
Az Tehlikeli Sınıf: Büro faaliyetleri, perakendecilik, Lokantalar, oteller, okullar vb. Tehlikeli Sınıf: Ayakkabı, mobilya, deterjan, et üretimi, diş hekimliği vb. Çok Tehlikeli Sınıf: Yapı sektörü, Ağır Sanayi, hastaneler, petrol istasyonları vb.
Çok tehlikeli sınıfta ise; maden işletmeciliği, krom, bakır, kurşun, manganez üretimi, taş ocakları, radyasyon alanları, kimyevi alanlar, ağır metaller, patlayıcı maddelerin olduğu alanlar gibi sektörel faaliyetler dahildir.
Devlet 10 metreden daha derin kuyuları, madenlerde olduğu gibi kamu malı kabul etmiş ve yeraltı suyundan istifadeyi izine bağlamıştır. Kuyu ruhsatları DSİ'nin ilgili bölge müdürlüklerine kayıtlı firmalar tarafından alınmaktadır.
Su kuyusu maliyetleri, kuyunun yapılacağı ülke, oranın torak yapısı kuyunun el ile mi sondaj ile mi açılacağı, bölgede bulunan halk sayısı, açılan kuyusunun türü gibi nedenler ile farklılıklar göstermektedir. Afrika su kuyusu fiyatları; 45.000 Tl Asya su kuyusu fiyatları 10.000Tl olarak belirlenmiştir.
bu çalışma gücünü kompresörün verdiği hava yardımı ile yapar. hava aynı zamanda kuyudan parçalanan kaya parçalarını ve çıkan suyu yukarıya çıkartır. suyun çıktığı ise hava yardımı ile yukarı çıkar ve bunu çok rahatlıkla görebilirsiniz. metrajınıda tam çıktığı esnada belli eder ve tespit etmiş olursunuz.
Buna göre gerek kaynaklar gerek yeraltı suları, içinden çıktığı arazi malikinin mülkiyetindedir. Zira kaynaklar içinden çıktığı arzın madde itibariyle muhtevasına dâhildir. Dolayısıyla kaynağın mülkiyeti araziden bağımsız olarak başkalarına devredilemez. Bu durum, TMK. m. 718 ve 756 hükümlerinin ortak bir gereğidir.
Binaların altındaki sinsi tehlike. Binaların bahçelerinde açılan kuyu suları, kontrolsüz kullanıldığında apartmanların çökmesine kadar varan risklere zemin hazırlarken, dezenfekte edilmemesi durumunda da kolera ve tifo gibi tehlikeli hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Kaçak su kullananları 7 gün 24 saat “TESKİ ALO 185 ÇAĞRI MERKEZİ” ni arayarak ihbarda bulunabilirsiniz.
Yeraltı Suları Kanunu'nda yapılan değişiklikle bundan böyle kuyu gibi yerlerden çekilecek içme ve sulama suyu miktarı sınırlandırıldı. Yeraltı Suları Kanunu'nda yapılan değişiklikle bundan böyle kuyu, galeri, tünel ve benzeri yerlerden çekilecek içme, sulama, kullanma endüstri ve sanayi suyu miktarı sınırlandırıldı.
Kuyulara verilen ruhsatlarda belli bir düzenleme yapıldı ancak hali hazırda kapatılmayan ve kullanıma devam eden çok sayıda kuyu var ve birçok insan da su içmek için bu kuyuları tercih ediyor. Kuyu suyu içilir mi diye soracak olursanız uzmanlar bu sorunuzun yanıtını hayır olarak veriyor.
Sulu sondajda 1 günde ortalama 50 metreye kadar gidilir. Ortalama 4 günde iş teslim edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri