Asya mutfağının işlevsel besini soya, baklagiller familyasının besin değeri en yüksek üyelerinden biri. 1.5- 2 metre boyunda geniş yapraklı, kısmen sarılıcı bir bitkide yetişen soya, kuru fasulyeye veya barbunyaya nazaran daha yuvarlak biçime ve sarı ile kahverengi arasında değişen renge sahip.
Soya, fıstık ve nohut gibi diğer baklagiller ile birlikte izoflavon denen bir bileşik grubu içerir.
Kuru baklagil ailesinin en bilinen ve en eski üyesi mercimektir. Fasulye türleri (bakla, barbunya, soya fasulyesi, kuru fasulye vb.) mercimek, nohut, bezelye gibi türler bu aileye aittir.
Bakliyat, baklagillerin baklagillerinden elde edilen yenilebilir kuru tohumlardır. Bakliyat olarak kabul edilmeyen, fakat yine de fasulye türü olan diğer yenilebilir baklagil türleri, soya fasulyesi ve taze baklagilleri içerir. Özetlersek fasulye, baklagiller olarak bilinen bitki besinleridir.
Ayrıca soya fasulyesi et tüketmeyen kişiler içinde önemli protein kaynağı olarak bilinmektedir. Soya fasulyesi omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, çeşitli antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından da oldukça zengin bir besindir.
İlgili 31 soru bulundu
Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Nohut, mercimek, bakla, fasulye, bezelye, börülce ve soya fasulyesi kurubaklagillerin başlıcaları olarak sayılabilmektedir. Kuru baklagiller bitkilerin olgunlaşmış tohumlar olduğundan bileşimleri karbonhidrat ve protein bakımından çok zengindir.
Asya mutfağının işlevsel besini soya, baklagiller familyasının besin değeri en yüksek üyelerinden biri. 1.5- 2 metre boyunda geniş yapraklı, kısmen sarılıcı bir bitkide yetişen soya, kuru fasulyeye veya barbunyaya nazaran daha yuvarlak biçime ve sarı ile kahverengi arasında değişen renge sahip.
Soya Fasulyesi önemli bir yağ ve protein bitkisidirYağı sıvı halde salata ve kızartma yağı olarak kullanılır.Ayrıca ,margarin yapımında da kullanılmaktadır.Soya yağı sanayide sabun ,boya zamk maddeleri ve matbaa mürekkeplerinin üretiminde kullanılır.Tohumlarında %18-24 oranında yağ, %35- 45 oranınıda protein içeren ve ...
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
Mercimek ile aynı aileden olan maş fasulyesi protein, lif, antioksidanlar ve fito besinler yönünden zengindir. Çiğ, pişmiş, fermente ve un haliyle çeşitli şekillerde tüketilir. Diğer baklagiller gibi kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obeziteyi önleyicidir ve yüksek besin değerine sahiptir.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Meyveleri biraz kıvrık, tüylü ve 2-5 tohumludur. Tohumlar küre şeklinde, beyaz renkli olup, bir yanında siyah bir leke vardır. Besleme gücü yüksek bir gıdadır. Çin'de beş bin seneden beri soya, gerek gıdâ maddesi olarak gerekse, çeşitli ürünlerin eldesinde kullanılmaktadır.
Ürün Projesi ile, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanır alanlarında yetiştirilmeye başlanılan soyanın tarımı bugün için ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesinde yapılmaktadır. Adana ve Osmaniye illeri, Türkiye soya üretiminin % 80-85'ini karşılamaktadır.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Soya ürünleri beslenme ve sağlık açısından son derece önemlidir ve alternatifsiz bir üründür. Günde 25 gr soya ürünü veya yarım bardak (250 gr) soya sütü tüketilmesinin kolesterolü düşüreceği ve koroner kalp rahatsızlıkları riskini azaltacağı bildirilmektedir.
SOYANIN KULLANILDIĞI ALANLAR
Soya fasulyesinin kullanıldığı yerler : süt, yoğurt, peynir, dondurma, dondurma külahı, pasta, hayvan yemi, yeşil gübre, ilâç, boya, kâğit, kemiksiz et, kahve, salça, sabun, plastik maddeler, lastik, alkol, yağ, margarin, soya unu, ekmek, makarna, tarhana, leblebi, çocuk maması vb.dir.
Bakliyat; yemeklik kurubaklagil veya baklagil olarak adlandırılan fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve börülce gibi adlarla bilinen yaş sebzelerin kurutularak meyvelerinden ayrılmış tohumlarına verilen genel addır. Genellikle yeşil renklidir.
Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi baklagilleri, haşladıktan sonra buzdolabı poşetlerine yemeklik olarak bölebilir ve bu şekilde derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsin.
bezelye, fasulye ve mercimek, baklagillerin ana sınıflarını oluşturmaktadır.
Kas yapan yiyeceklerden olan soya fasulyesi sebze ağırlıklı beslenmeden yana olanlar için iyi bir alternatif oluyor. Soya fasulyesinde bulunan 9 temel amino asit kasların hızlı bir biçimde şekillenmesini destekliyor.
Soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilen soya unu, yüksek nitelikli protein açısından zengin olmakla birlikte; mükemmel bir demir, kalsiyum ve B vitaminleri kaynağı.
Soya, barbunya, bezelye, mercimek ve yer fıstığı gibi besinlerin de olduğu baklagiller ailesindendir. Soya; besin alerjilerinin en yaygın alerjen grubundadır ve işlenmiş pek çok gıdada bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri