Soya fasulyesi işlenerek soya yağı ve soya kabuğu elde edilir. Soya kabuğu, yüksek sindirilebilirliğe sahiptir. Bu nedenle hayvan beslenmesinde tercih edilir.
Edamame kabuğu yenir mi? Edamamenin kabuğu ayrılır ve yenmez. Edamamenin kabukları uçlarından kesilmektedir. Buharda pişirilerek tüketilebildiği gibi haşlanarak veya kavrularak da yenilebilir.
Edamame kabukları tipik olarak uçlarından kesilir ve daha sonra buharda pişirilir, haşlanır ya da kavrulur. Hazırlanma biçimi taze fasülyeye benzer. Kaynatılarak hazırlanırsa, genellikle pişme esnasında suyuna tuz eklenir. Buğulanırsa tuz eklemesi genellikle sonradan yapılır.
Genellikle kendine özgü yemeği yapılan soya fasulyesi, haşlanarak çeşitli yemeklerin yanında servis edilir veya kendi yemeği yapılır.
Edamame aslında soya fasulyesinin işlenmemiş haline verilen isimdir. Yani diğer bir deyişle yeşil soya fasulyesi olarak da bilinir. Edamame için bir meze demek doğru olabilir zira yemeklerin yanında çerez gibi yenebilen bir lezzettir. Sıcak ya da soğuk olarak tüketilebildiği gibi tuz ve limon eşliğinde de yenilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Edamame (Japonca: 枝豆), Doğu Asya kökenli olan mutfaklarda bulunan bakladaki olgunlaşmamış soya fasulyesinin hazırlanmasıdır.
Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
Soya fasulyesi omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve liften zengindir. Yaklaşık olarak yüzde 40 protein içerir ve hayvansal proteinlere üstün bir rakip olarak kabul edilir. Bu özelliğinden dolayı vejetaryen beslenmesinde önemli bir yeri vardır.
Soya, %18-24 oranında yağ ve %35-45 oranında protein içerir. %30 karbonhidrat ve %5 oranında mineral ve çok sayıda vitamin içerir. Soya, omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, anti-oksidanlar, fotokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Besin Değeri Nedir? Soya proteini, soya fasulyesinden elde edilen bitkisel bir proteindir. 100 gram soyada yaklaşık olarak 81 gram protein bulunmaktadır. Yüksek protein değerinin yanı sıra sodyum, potasyum, magnezyum ve demir açısından da oldukça zengindir.
Ürün Projesi ile, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanır alanlarında yetiştirilmeye başlanılan soyanın tarımı bugün için ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesinde yapılmaktadır. Adana ve Osmaniye illeri, Türkiye soya üretiminin % 80-85'ini karşılamaktadır.
Soya fasulyesi tohumlarından yüksek protein içerikli soya yağı ve soya küspesi elde etmek için yağ ekstraksiyonundan önce tohumlarının kabuğundan ayrılması sonucu elde edilen pelet şeklinde yemlik bir üründür.
Soya fasülyelerini bir gece önceden bol suyla ıslatın. Ertesi sabah suyunu süzün ve bir tencereye aktarın. Fasülyelerin üzerine 6 su bardağı su ekleyip haşlanmaya bırakın. Su kaynamaya başladıktan 20 dakika sonra fasülyeleri ocaktan alıp süzün.
Kırmızı et ve sebze yemeklerine de renk katan soya sosunu makarnalarla ve salata çeşitleriyle birlikte de keyifle tüketebilirsiniz. Soyu sosu acı mıdır diye merak edilir, pul biber gibi keskin bir acılığı olmayan bu sosun tadını tanımlarken daha çok tuzlu bir aromaya sahiptir diyebiliriz.
Mercimek ile aynı aileden olan maş fasulyesi protein, lif, antioksidanlar ve fito besinler yönünden zengindir. Çiğ, pişmiş, fermente ve un haliyle çeşitli şekillerde tüketilir. Diğer baklagiller gibi kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obeziteyi önleyicidir ve yüksek besin değerine sahiptir.
BİR KİLODAN 170 GRAM YAĞ
Bir kilo soya fasulyesinden 170 gram yağ çıkarıldığını belirten Sarı, 75 bin ton soya yağı elde etmek için yaklaşık 450 bin ton soya fasulyesi işlendiğini bu arada Türkiye'de üretilen 50 bin ton soya fasulyesinin tümünün yağ fabrikalarına gönderildiğini vurguladı.
Kuru Soya Fasulyesi
Taze ya da yaş halinin yanı sıra kuru şekilde de tüketime uygun olan bir gurme bakliyattır.
Ayrıca içerdiği fitatlar kalsiyum, demir ve çinko gibi hayati minerallerin bağırsaktan kana geçmesini azaltıyor. Soyanın diğer zararları arasında D vitamini eksikliği, osteoporoz, hazımsızlık, alerji, bağışıklık yetersizliği, tiroit hastalıkları, bunama, kısırlık, kanser ve kalp kası hastalığı da var.
Ürünlerinizde Soya Kullanıyor Musunuz ? Ürünlerimizin tamamı Avrupa standartlarındaki Türkiye'nin ilk ve tek köfte fabrikası olan Bursa Yenişehir fabrikamızda Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gıda mühendisleri kontrolünde üretilmektedir. Ayrıca ürettiğimiz ve sattığımız her üründen aylık olarak numuneler alınmaktadır.
Soya ürünleri (soya izolatı, soya konsantresi, soya unu), özellikle soya lesitini pek çok işlenmiş gıda içerisine katkı maddesi olarak eklenmektedir. Soya lesitini bir emülgatör olduğu için ikinci bir yoldan bağırsak cidarına hasar verip, artmış bağırsak geçirgenliğine neden olabilir.
Soya ürünleri beslenme ve sağlık açısından son derece önemlidir ve alternatifsiz bir üründür. Günde 25 gr soya ürünü veya yarım bardak (250 gr) soya sütü tüketilmesinin kolesterolü düşüreceği ve koroner kalp rahatsızlıkları riskini azaltacağı bildirilmektedir.
Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
Soya fasulyesi çekirdeğinin yağı alındıktan sonra yüksek oranda protein içeren unsu kısmına bir dizi işlemler uygulanarak sıkıştırılıp et dokusu kazandırılması ile elde edilen doğal ve katkısız bir ürün. Vejeteryan yemeklerinde kullanılır, yüksek miktarda soya proteini içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri