Soya fasulyesi iyi hazırlanmış bir tohum yatağına 2-3 cm derinlikte ekilmelidir. 1 dekarda yaklaşık 40-45 bin bitki bulunmalıdır. Bu duruma göre sıra arası ve üzeri mesafeleri 70x3, 60x4 veya 50x5 cm olur. Eğer makine ile sıra arası işleme güçlük yaratmazsa sıra arası 40-45 cm de olabilir.
Ortalama dekar başına 450-550 kilogram arasında verim alınıyor.
Bölgemizde yapılan soya araştırmalarında, bölgeye uygun çeşitlerin yetiştirme süreleri 95-120 gündür. Sıcak ve yaz mevsimi nisbeten uygun geçen yöremizde bu çeşitler arasında yetişme süreleri 110-120 gün olanlar, bölgemizin diğer yörelerinde ise olgunlaşma süreleri kısa olan çeşitler tercih edilmelidir.
Ürün Projesi ile, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanır alanlarında yetiştirilmeye başlanılan soyanın tarımı bugün için ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesinde yapılmaktadır. Adana ve Osmaniye illeri, Türkiye soya üretiminin % 80-85'ini karşılamaktadır.
Buna göre soya ekiminden elde edilebilecek en iyi verim Mayıs ve Eylül ayları arasında kabul edilmektedir. Yetiştirilme için optimum ortam sıcaklığı 25 derecedir. Ancak 18 ile 40 derece arasındaki tüm sıcaklıklarda yetiştirilmesi mümkündür.
İlgili 20 soru bulundu
Soya, ikinci ürün olarak yetiştirilen dane ve silajlık mısıra göre hem girdi maliyetleri açısından yüzde 50 daha az hem de getirisi açısından yüzde 50 daha karlı bir ürün."
Soya fasulyesinin üzerine bir kat daha kağıt havlu örtülür. Bu sistem birkaç gün tekrarlanır. Amaç, soya fasulyelerinin filizlenmesi için nemli ortam oluşturmaktır. Toplamda 4 gün boyunca kağıt havlular yenilenir ve soya fasulyelerinin nemli kalması sağlanır.
Ilıman iklimin bitkisi olduğu için yetişme mevsimlerinde sıcaklığın 18 °C'nin altında olduğu veya 40 °C'nin üstünde olduğu yerlerde yetişmesi zordur. Orta Asya ülkelerin dışında soya fasulyesi bitkisi, ABD'de gelişmiş yöntemlerle üretilir ve Türkiye'de ise Çukurova çevresinde yetiştirilir.
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
Soya sıcak, ılıman ve karasal iklim bölgelerinde tarımı yapılan yazlık bir bitkidir. Soya 18 derecenin altında ve 35 derecenin üstünde gelişimi yavaşlar en iyi 25 derecede gelişir.
Soya (Glycine max), baklagiller (Fabaceae) familyasından 1 - 1,5 m boyunda, kısmen sarılıcı, dallanmış, tek yıllık Doğu Asya kökenli bir bitkidir.
Toprak tahlili yapılmamışsa saf madde olarak dekara 3-5 kg azot, 6-8 kg fosfor verilebilir. Soya yetişme süresi boyunca en az 2 defa sulanmalıdır.
Soyanın dünya genelinde en yaygın kullanımlarından biri de küspedir. Soya fasulyesi küspesi, soyanın yağı çıkarıldıktan sonra kalan kısmından üretilir ve hayvansal yemler arasında protein değeri en yüksek yem olan soya fasulyesi küspesi fiyat açısından her yıl değişiklik göstererek çiftçiyi şaşırtır.
Soya yetişme süresi boyunca bir dekara 500-600 ton su ister. Bitki, ekiminden hasadına kadar yeterli miktarda suyu toprakta bulmalıdır.
Bu kapsamda kilogram başına yağlık ayçiçeği, kuru fasulye, nohut ve mercimeğe 50 kuruş, kütlü pamuğa 110 kuruş, soyaya 60 kuruş, kanolaya 80 kuruş, aspire 55 kuruş, dane mısıra 3 kuruş, buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale ve çeltiğe 10 kuruş, zeytinyağına 80 kuruş, yaş çaya 30 kuruş ve dane zeytine 15 kuruş destek ...
Bir tür baklagil bitkisi olan soyanın köklerinde bulunan nodüller (tomurcuklar) ortalama 12 ile 15 gün arasında oluşmaya başlar. Çiçeklenme döneminden 2 hafta kadar sonra ise baklalar yavaş yavaş görülür fakat yine de baklalar içindeki taneler tam oluşmamıştır.
Soya fasulyesi önce uzun bir süre suda bekletilir ve daha sonra yüksek sıcaklıkta pişirilir. Buğday yüksek sıcaklıkta kavrulur ve fermantasyonu hızlandırmak amacıyla rulo vasıtası ile öğütülür.
Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Kuru Soya Fasulyesi
Taze ya da yaş halinin yanı sıra kuru şekilde de tüketime uygun olan bir gurme bakliyattır.
Başta Adana (Çukurova Bölgesi) olmak üzere Hatay ve İçel çevresi, Türkiye'de soya fasulyesinin en çok yetiştirildiği yerlerdir. Dünya'da ise üretimi en çok Çin ve Japonya'da yapılır.
Ana vatanı Doğu Asya olan ve ilk olarak Çin'de yetiştirildiği bilinen soya, önce Asya'da ardından da dünyanın diğer bölgelerinde yetiştirilir. Asya'nın sert iklimine uyumlu olan fasulyenin iklim ve toprak seçiciliği ise yok denecek kadar azdır.
Soya Filizi Paket - 125 G - A101.
Ülkemizde soya tarımı her ne kadar farklı bölgelerde yapılsa da, soya üretimi Adana, Mersin ve Osmaniye illerinde yoğunlaşmıştır. Ekim alanlarının sadece Çukurova bölgesinde yoğunlaşması nedeniyle soya üretiminde önemli artışlar gerçekleştirilememektir.
Dünyada, soya küspesi büyükbaş ve küçük hayvanların beslenmesi, kanatlı endüstrisiyle pet hayvanlarının beslenmesinde için önemli protein kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri