Yetişme dönemi boyunca soyanın 550-600 mm. suya ihtiyacı vardır.
Soya yetişme süresi boyunca bir dekara 500-600 ton su ister. Bitki, ekiminden hasadına kadar yeterli miktarda suyu toprakta bulmalıdır.
Soyada yapılacak sulama adedi, bölgemizdeki yörelerin sıcaklık ve buharlaşma durumuna göre 6-8 adet arasında değişir.
Ilıman iklimin bitkisi olduğu için yetişme mevsimlerinde sıcaklığın 18 °C'nin altında olduğu veya 40 °C'nin üstünde olduğu yerlerde yetişmesi zordur. Orta Asya ülkelerin dışında soya fasulyesi bitkisi, ABD'de gelişmiş yöntemlerle üretilir ve Türkiye'de ise Çukurova çevresinde yetiştirilir.
Bir tür baklagil bitkisi olan soyanın köklerinde bulunan nodüller (tomurcuklar) ortalama 12 ile 15 gün arasında oluşmaya başlar. Çiçeklenme döneminden 2 hafta kadar sonra ise baklalar yavaş yavaş görülür fakat yine de baklalar içindeki taneler tam oluşmamıştır.
İlgili 34 soru bulundu
BİR KİLODAN 170 GRAM YAĞ
Bir kilo soya fasulyesinden 170 gram yağ çıkarıldığını belirten Sarı, 75 bin ton soya yağı elde etmek için yaklaşık 450 bin ton soya fasulyesi işlendiğini bu arada Türkiye'de üretilen 50 bin ton soya fasulyesinin tümünün yağ fabrikalarına gönderildiğini vurguladı.
Soya küspesi, taneden yağın çeşitli işlemlerle çıkarılması sonrasında kalan kısmın öğütülmesiyle elde edilir. Kolay ulaşılabilen, lezzetliliği fazla; lisin, metionin ve trionin açısından zengin olan içeriği zenginleştirilmiş soya küspesi, kıymetli bir protein hammaddesidir.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Mayıs-Eylül aylarında ortalama günlük sıcaklığın 25°C olduğu yerlerde soya üretimi için uygun bir ortam vardır diye kabul edilir. 18°C'nin altındaki ve 40°C'nin üstündeki sıcaklıklar soyanın gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Yetişme dönemi boyunca soyanın 550-600 mm. suya ihtiyacı vardır.
Türkiye'deki soya üretimi farklı bölgelere yayılmış durumdadır. Ancak üretimin %85 gibi büyük bir kısmı Adana ve Osmaniye tarafından karşılanmaktadır.
Gıda alanında bilinen soya fasulyesinin filizlenmiş halidir. Soya fasulyesi büyümeden önce filizlenme döneminde toplanır ve soya fasulyesi olarak birçok tarifte yerini alır. 1 yıllık tarım bitkisi olan soya filizi, toplandıktan sonra özel olarak paketlenir ve marketlere dağıtılır.
Besin değeri
Soya, %18-24 oranında yağ ve %35-45 oranında protein içerir. %30 karbonhidrat ve %5 oranında mineral ve çok sayıda vitamin içerir.
Soya yetişme süresi boyunca en az 2 defa sulanmalıdır. Bunlardan birincisi bitkiler 20-25 cm boylandığında, diğeri de çiçeklenme öncesinde sulanmalıdır. Eğer bir su verilecekse mutlaka çiçeklenme öncesinde verilmelidir. Sulama zamanlarında, toprak nemi önceden kontrol edilmelidir.
%8 indirimle Soya Fasulyesi 5 KG 165 TL'ye, %8 indirimle Sağlık Tarım Ürünleri Soya Fasulyesi 5 KG 215 TL'ye, %6 indirimle Aktarmarka Karamelize 25 kg Soya Kıyması 1.490 TL'ye, %10 indirimle Soya Fasulyesi 250gr 75 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
Soya fasulyesi nerde yetişir başta Akdeniz,Ege,Güneydoğu Anadolu,Marmara ve Karadeniz,İçanadolu ve Doğuanadolu Bölgelerinde sorunsuz yetişir.
Soya fasulyesi önce uzun bir süre suda bekletilir ve daha sonra yüksek sıcaklıkta pişirilir. Buğday yüksek sıcaklıkta kavrulur ve fermantasyonu hızlandırmak amacıyla rulo vasıtası ile öğütülür.
milyon ton civarında olan soya bitkisinde üretimindeki en büyük payı %35 oranındaki üretimiyle Brezilya almaktadır. Bu ülkeyi ABD, Arjantin ve Çin izlemektedir.
Ayrıca içerdiği fitatlar kalsiyum, demir ve çinko gibi hayati minerallerin bağırsaktan kana geçmesini azaltıyor. Soyanın diğer zararları arasında D vitamini eksikliği, osteoporoz, hazımsızlık, alerji, bağışıklık yetersizliği, tiroit hastalıkları, bunama, kısırlık, kanser ve kalp kası hastalığı da var.
Ürünlerinizde Soya Kullanıyor Musunuz ? Ürünlerimizin tamamı Avrupa standartlarındaki Türkiye'nin ilk ve tek köfte fabrikası olan Bursa Yenişehir fabrikamızda Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gıda mühendisleri kontrolünde üretilmektedir. Ayrıca ürettiğimiz ve sattığımız her üründen aylık olarak numuneler alınmaktadır.
Soya ürünleri (soya izolatı, soya konsantresi, soya unu), özellikle soya lesitini pek çok işlenmiş gıda içerisine katkı maddesi olarak eklenmektedir. Soya lesitini bir emülgatör olduğu için ikinci bir yoldan bağırsak cidarına hasar verip, artmış bağırsak geçirgenliğine neden olabilir.
Soya Kabuğu Besi Hayvanına Yarar mı? Soya kabuğu, çiftlik hayvanlarının beslenmesinde yararlı maddelere sahip değerli bir besin kaynağıdır. Soya kabuğu yalnızca hayvan rasyonlarına katkı sağlamaz, yem üretiminde ek kaynak olarak da tercih edilir.
Soyanın Hayvan Beslenmesindeki Yeri | Hatice OLGUN | www.haticeolgun.com. Özet: Soya bitkisi ( % 18-20 oranında) yağ içeriğiyle yağ bitkisi olarak biliniyor olsa da, aslında yüksek (% 40- 45) protein oranı ile insan ve hayvan beslenmesinde kullanımı yönüyle de gündeme gelmesi gereken önemli ve güncel bir bitkidir.
Soyanın ekstrüzyon ile sıkılması sırasında sıcaklığın yeterli seviyeye yükselmesi sayesinde soya keki bu koşulu yerine getirmektedir ve yumurtacı tavuklarda diğer yağlı tohumların ve soya küspesinin yerine kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri