Tarihsel olarak, soya bazlı bebek formülaları evrensel olarak iyot içermediğinden, soya formülünün neden olduğu hipotiroidizm vakaları bildirilmiştir. Ama şu anda iyot, bebek formülalarının gerekli bir bileşeni olduğundan bu durum artık bir endişe kaynağı değildir.
Guatrojenik besinleri genellikle kişilere önermiyoruz. Özellikle soya sosu. Son yapılan araştırmalarda tiroid hastalarında soya sosunu tüketmemesi gerektiği belirlenmiştir.
Kahve, çay ve az miktarda alkolün tiroid hastalıkları ile ilgisi bulunmuyor.
Soya ürünleri çok zengin bir izoflavon içeriğine sahiptir. İzoflavonlar kadınlık hormonu olan östrojen çok benzeyen özellikler taşırlar. Bu izoflavonlar (genistein- daidzein) hormonal kökenli hastalıkların ve tümörlerin ortaya çıkmasını önler.
En iyi soya sosu markası diyebileceğimiz Kühne Soya Sosu ile birbirinden güzel ve lezzetli yemek tarifleri deneyebilirsiniz. Özellikle Asya mutfağına meraklı olanların mutfağından eksik olmayan bu özel fermente yöntemiyle edilen sos sayesinde özel tarifler elde etmek mümkün.
İlgili 30 soru bulundu
Soya sosu, fermante edilmiş bir sostur. Soya fasülyesi, kavrulmuş tahıl, su ve tuz ile elde edilir. Bir baklagil türü olan soya, günümüzde özellike et ve süt ürünlerine alternatif olarak kullanılmaktadır. Soya sosu, oldukça tuzlu bir yapıya sahiptir.
Çünkü farklı bir aroması vardır. Ayrıca, Çin soya sosunun tuz içeriği genellikle çok daha yüksektir. İçerik listesine bakıldığında, Çin soya sosunun genellikle lezzet arttırıcı, asitleştirici veya koruyucu katkı maddeleri içerdiği anlaşılır.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
1.Soya Sütü Östrojeni Arttırır
Soya, insan vücudundaki östrojene benzeyen bitki bileşenleri olan fitoöstrojenler bakımından son derece zengindir.
Susam tohumu
Kahvaltıda severek tükettiğimiz tahinin östrojen üzerinde etkili olabileceğini biliyor muydunuz? Tahini meydana getiren susam tohumlarının, östrojen benzeri olumlu etki gösterdiğine dair araştırma sonuçları bulunuyor.
Tirozin: Tiroid hormonunuzun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirebilmesi için avokado, muz, kabak çekirdeği, susam ve yumurta gibi besinleri tüketin.
Guatr hastalığını önlemeye yardımcı oluyor
Yoğurt suyu tiroit bezlerinin çalışmasına yardımcı olduğu kadar guatr hastalığının da önlenmesine yardımcı olur. Kısacası yoğurt suyu guatıra ve tiroide iyi gelen besinler, içecekler arasında en ön sırayı tutar.
Tiroit hastalığı olan kişiler de bol bol ceviz suyu tüketmelidir çünkü tiroide iyi gelir. Sinir sistemini düzenler. Böylece anti-stres özelliği yaratır denilebilir. Sinir sisteminizi işlemesi gerektiği yönde düzene sokarak sizi rahatlatır.
İHA'nın haberine göre; Dr. Özgönül, "B1 vitamini tiroit hormonlarını azalttığı için B1 vitamin içeriği yüksek olan kepek, bira mayası, pirinç, mısır, çavdar gibi yiyeceklerden uzak durun" dedi.
Öncelikle iyot değeri yüksek olan besinlerden uzak durulması gerekilir. Çünkü iyot, tiroit hormonunun salgılanmasını artıran bir elementtir. Bu noktada iyotlu tuz, soya sütü, soya proteini, soya fasulyesi, yumurta sarısı, süt ürünleri, deniz ürünleri tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.
Çinko eksikliğinde de tiroit metabolizması bozulur. Bu nedenle çinkodan zengin olan peynir, sığır eti, kepekli ekmek, tavuk, yumurta, süt ve süt ürünleri, balık, patates, ceviz, badem gibi besinleri tüketilmesi gerekmektedir. Selenyum tiroit hormonu için önemli bir mineraldir.
Östradiol: En güçlü ve en etkili östrojen tipidir.
B ve D vitamini takviyesi ve bor mineralinin de östrojen mekanizmaları üzerinde olumlu etkileri gösterilmiştir.
Soya sosu yoğun miktarda sodyum içerir. Bu nedenle kalp ve damar hastalığı olanlar ve tansiyon sorunu yaşayanlar tarafından tüketilmemelidir. Soya sosu alerjisi de bazı bünyelerde karşılaşılabilen ciddi bir gıda alerjisi türüdür. Soya sosunda gluten de bulunur.
En yaygın bilineni lahana, karnabahar, brokoli ve soya içeren (soya sosu, tofu, miso, soya sütü) besinlerdir. Soya ürünleri izoflavonoidler içerir. Bunlar fito-östrojen olarak bilinir ve östrojen etkisi yaparlar. Aynı zamanda tiroid peroksidaz enziminin aktivitesini bozarak hipotiroidizme yol açarlar.
Ürünlerinizde Soya Kullanıyor Musunuz ? Ürünlerimizin tamamı Avrupa standartlarındaki Türkiye'nin ilk ve tek köfte fabrikası olan Bursa Yenişehir fabrikamızda Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gıda mühendisleri kontrolünde üretilmektedir. Ayrıca ürettiğimiz ve sattığımız her üründen aylık olarak numuneler alınmaktadır.
Soya sosu, soya fasulyeleri, kavrulmuş tahıl, su ve tuzdan yapılan fermente bir sosdur. Çin kökenli olan sos, Doğu ve Güneydoğu Asya mutfaklarında yaygın bir şekilde ve bazen de Batı mutfaklarında tercih edilmektedir.
Hiçbir koruyucu madde içermeyen özel formülü ile her yemekte kullanılabilen sos, geleneksel soya soslarına göre daha az tuz içermektedir. Amoy Tuzu Azaltılmış Soya Sosu özel bir tada ve aromaya sahiptir. Soya sosu kırmızı et, beyaz etlerin marine edilmesinde kullanım için idealdir.
Soya sosu çok fazla doğal Umami içerir ve Umami de yemeklerdeki tuzlu tadın algılanmasını destekler. Uzmanların vardığı sonuç: Önemli olan yemeğin tuz içeriği değil, tadı dır. Yani, Kikkoman soya sosu ile tarifler daha az tuzla daha fazla lezzet alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri