Tapu kayıtlarında bulunması zorunlu olan bilgilerin (mülkiyet hakkı sahibinin adı, soyadı, baba adı vb.) eksik veya hatalı durumunda bu bilgilerin düzeltilmesi amacıyla açılacak olan tapuda kayıt düzeltilmesi davasını tapu maliki ve mirasçıları açabilecektir.
Tapuda ismimi düzeltmek için, emlak beyanına göre yapılan hesaplamada 800 TL harç çıkıyor.
Ad ve soyadı değişikliği başvuruları, e-Devlet aracılığıyla veya yazılı olarak ilçe nüfus müdürlüklerine 24 Aralık'a kadar yapabilecek. İl ve ilçe idare kurulu kararıyla ad soyadı düzeltilmesi uygulaması sayesinde bugüne kadar 298 bin 670 kişinin soyadını, 134 bin 818 kişinin ise adını değiştirdiği bildirildi.
Tashih; sözcük anlamı olarak düzeltme, düzelti demektir. Özellikle gazete, dergi gibi yazım dünyasında çokça kullanılan bir terimdir. Emlak literatüründe ise "tapuda cins tashihi" olarak kullanılır. Kaydı bulunan bir gayrimenkulün durumunu değiştirmek anlamına gelir.
Tapuda isim tahsisi için tapunun ait olduğu gayrimenkulün bölgesinde bulunan Sulh Mahkemelerine başvuru yapılması gerekmektedir. İlgili bölgede Sulh Mahkemesi yok ise Asliye Mahkemelerine de başvuru yapılabilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Tapuda İsim Tashihi Nasıl Yapılır? Tapuda isim tashihi yapmak için öncelikle mahkemeye dilekçe hazırlanması gerekmektedir. Tapuda isim tashihi tapuya başvuru dilekçesi ile birlikte mahkemeye başvuru yapılabilmektedir. Başvurunun ardından ise istenen belgeler ile birlikte dava süreci başlatılabilmektedir.
Tapu kaydının hangi yönden düzeltilmesi gerektiğine ilişkin hukuki açıklamaların yer aldığı bir dilekçe ile Taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılarak süreç takip edilmelidir. Hak kaybı yaşanmaması adına sürecin avukat ile takip edilmesi gereklidir.
Tapuda cins değişikliği yapmak için Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine başvuruda bulunulması gerekir. Cins değişikliği işlemleri için ibraz edilmesi gereken belgeler şunlardır: Kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı, pasaport ya da avukat kimliği)
Cins değişikliğine konu edilmemiş olsa da, yapı ruhsatı ve onaylı mimari projesine uygun olan yapılara değer verilir. Ancak, yapı ruhsatı ve onaylı mimari projesine uygun olmayan yapı ya da yapı bölümlerine değer vermemek gerekir.
Cins değişikliği, bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlemdir.
Soyadı değişikliği kararının gazetede ilanı ve mahkemenin kararı nüfus idaresine bildirmesinin ardından kişi yeni kimlik ve ehliyetini alabilir. Nüfus idaresine soyadı değişikliği kararı bildirildikten sonra kişi nüfus müdürlüğüne yeni soyadının yer aldığı kimlik ve ehliyet için başvuruda bulunabilir.
Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2023 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 1050 TL'dir.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
500 Bin liralık Evin Tapu Masrafı Ne Kadar? 500.000TL'lik eve %4'ü oranında tapu harcı ödemesi yapılır. Harç ödemesi 20.000TL olur. 20.000TL'nin yarısını alıcı, diğer yarısını ise satıcı öder.
Ne yapmam gerekir? E-devlet üzerinden taşınmaz bilgilerinizi görebilmeniz için T.C Kimlik Numaranızın sisteme kayıtlı olması gerekli olup bu düzenlemeyi e-devlet sayfanızda bulunan ''BEYANDA BULUNUN'' kısmından ilgili Tapu Müdürlüğüne beyanda bulunabilir ya da Web tapudan başvuru yapılarak düzeltilebilir.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Dolayısıyla, bu yılki harç tutarından ilgili yıldaki harç tutarı arasındaki fark ödenerek işlemler tamamlanacaktır. 2022 yılında 523,90 TL olan cins tashihi harcı, 2023 yılında 1.167,90 TL olduğundan aradaki 644,00 TL fark harcı vergi dairesine ödenecektir.
Cins değişikliğinin tescil işlemi tamamlandıktan sonra tescil bildirimi ve belge eklerinin aslı tapu müdürlüğünde kalır. Diğer nüsha ve belgeler tescili takip eden 10 gün içinde bir üst yazı ile kadastro müdürlüğüne gönderilir. Tescil süresi ve tapudaki yoğunluğa göre işlemler 1-2 ay arasında sonuçlanır.
İstenen belgeler: Zirai cins değişikliği isteyen tapu sahiplerinin tapu aslı veya fotokopisi, tapu sahibinin kimliği veya fotokopisi ile büromuza başvuruda bulunması gereklidir. Eğer tapu sahibi yerine vekil kullanılıyorsa, vekalet aslı veya fotokopisi ve vekilin kimliği ile başvurunun yapılması gerekir.
Ana Taşınmaz: Kat mülkiyetine konu olan taşınmazın bütünüdür. Ana Yapı: Kat mülkiyetine konu olan taşınmazın yalnızca yapı bölümüdür. Arsa Payı: Bağımsız bölümlerin, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yazılı kurallara göre belirlenen, ortak mülkiyet konusu arsadaki paylarıdır.
2023 Yılı (13 Temmuz 2023 Tarihli ve 32247 sayılı Resmi Gazete) için talep edilecek krokilerinde, tapu başına ilgilisi tarafından Vergi Dairesine (4 sayılı Tarife Md.16) 388,20₺ (Üçyüzseksensekiz Lira, Yirmi Kuruş) ücret yatırılması gerekmektedir.
Mahkemenin isim değişikliğine ilişkin vermiş olduğu karar Basın İlan Kurumuna gönderilecek ve gazetede ilanı gerçekleşecektir. Gazetede ilanı sonrasında mahkeme kararı Nüfus Müdürlüğüne gönderecektir. Nüfus müdürlüğü tarafından değiştirilen isim nüfus kütüğüne kaydedilecektir.
Tapu Sicil Tüzüğü'nün 75.maddesi uyarınca tapu kaydının düzeltilmesi davası açmadan önce tapu müdürlüğüne başvuruda bulunulması gerekmektedir. Bu başvuru zorunluluğu dava şartı niteliğinde olup tapuya başvurulmadan dava açılması usulden ret gerekçesidir.
Düzeltme, tapu kütüğüne yanlış yazılmış bir kaydın belgelerine uygun olarak düzeltilmesi işlemidir (TST.85). Uygulamada yanlış veya eksik yazımlar malikin adı, soyadı, baba adı, cinsiyeti, payı, tarih ve yevmiye numarası, taşınmazın yüzölçümü gibi hususlarda yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri