"Kelebeğin sol kanadını içine alan bölüm erkek, sağ kanadı içine alan bölüm ise dişi özellikleri taşıyor. Soldaki siyah karın ve siyah kanat erkeklerde, sağdaki sarı karın ve beyaz kanat dişilerde bulunur. Doğada kelebeklerin sadece 10 binde birinde görülen bu olaya 'jinandromorfizm' adı verilir.
Kelebeklerin de erkeği ve dişisi vardır. Erkek ve dişi kelebekler arka taraflarını birleştirerek çiftleşirler. Çiftleşmeden bir süre sonra dişi kelebek çoğu zaman bir bitkinin yaprağı olan uygun bir ortama yumurtalarını bırakır. Yumurtalardan küçük tırtıllar çıkar.
Eğer dişi kelebek ilgilenirse erkek kelebeğin dansına katılır. Çiftleşme sürecinde, erkek spermi dişiye geçer. Dişi yumurtlama tüpünden geçerken sperm tarafından döllenir. Erkek kelebekler sıklıkla çiftleştikten sonra çoğunlukla ölürler.
Bir kelebeğin ağzı yoktur. Hortuma benzeyen iki uzvu vardır ve onlarla beslenirler. Tat alma duyusu ayaklarında olan kelebeklerin besin maddesi ise nektardır. Kelebekler arasında kral kelebekleri gibi 5.000 kilometrelik göç yolculuğu yapanlar olduğu gibi hiç uzaklara gitmeyen türler de bulunuyor.
Kelebekler özellikle çiçek nektarını çok seviyorlar. Kelebeklerin ağzı bulunmuyor, yüz kısmında bulunan hortumlarla sıvı tüketimi gerçekleştiriyor. Kelebekler sıvı tüketimiyle hayatta kalan canlı türleridir. Kelebekler tüketeceği besini ilk olarak ayaklarıyla kontrol eder.
İlgili 38 soru bulundu
Kelebeklerin en sevdiği yiyecek çiçek nektarıdır. Çiçek nektarı bulamadıkları zaman sıvılarla beslenerek besin ihtiyacını giderir. Kelebeklerin yemek yiyebileceği bir ağzı bulunmaz.
Kelebeklerin en yoğun görüleceği ayların temmuz ve ağustos olduğunu dile getiren Göktürk, "Artvin'de özellikle bu aylarda, bazı biyokaçakçılık olayları görülüyor.
Kelebekleri balkon veya bahçenizde misafir etmek için ekebileceğiniz bitkiler; kasımpatı, civanperçemi, mine çiçeği, aslanağzı, petunya, kadifeçiçeği, havuç, gaura çalısı, kozmos çiçeği, ebegümeci, çörekotu, ekinezya ve hibisküs yani Japon gülü.
Kelebekler daha sonra çiftleşmek için yere veya bir tüneğe konar. Çiftleşme kuyruktan kuyruğa gerçekleşir ve dakikalardan saatlere kadar sürebilir. Cinsel organlarda bulunan basit ışıkalıcı (fotoreseptör) hücreler, bu ve diğer yetişkin davranışları için önemlidir.
Diken kelebeği türünden binlerce kelebeğin ilk kez bu kadar yoğun görüldüğünü ve bunun nedeninin iklimsel olaylara bağlı olduğunu belirten Karaçetin, kelebeklerin baharın ve göç mevsiminin habercisi olduğunu ifade etti.
"Kelebeğin sol kanadını içine alan bölüm erkek, sağ kanadı içine alan bölüm ise dişi özellikleri taşıyor. Soldaki siyah karın ve siyah kanat erkeklerde, sağdaki sarı karın ve beyaz kanat dişilerde bulunur. Doğada kelebeklerin sadece 10 binde birinde görülen bu olaya 'jinandromorfizm' adı verilir.
Evinizde kelebek görüyorsanız, evinizde sakladığınız bakliyat çeşitlerinde güve oluşmuş demektir. Nohut, mercimek, bulgur gibi bakliyat ürünlerinin saklama koşulları çok önemlidir. Bu gıda ürünlerini ağzı açık şekilde muhafaza ederseniz kısa süre içerisinde bu ürünlerde güve oluşumu gözlemlenir.
Bazı uzmanlara göre kelebekler hiç uyumazlar, sadece dinlenirler. Gerçekten de uyumak göz kapaklarını kapatmak gibi düşünülürse kelebeklerin göz kapakları yoktur. Kelebeklerin uykusu dinlenmek anlamına gelir. Dinlenirken genellikle kendilerini düşmanlarından koruyacakları yerleri seçerler.
National Geographic'in belirttiği gibi kelebekler, yumurta üretiminde ve metabolizmaları için gerekli olan sodyum ve diğer mineral ihtiyaçlarını karşılamak için gözyaşı içiyor.
Tabii büyük bir kalp ve dev boyutlarda ciğerlere sahip olduklarını da unutmamak gerek. Dolayısıyla vücutlarında dolaşan kan da oksijen açısından oldukça zengin.
Kelebekler soğukkanlıdır, yani vücut sıcaklıklarını ortama adapte edemezler ve vücut sıcaklıkları düşük olduğunda uçamazlar. Kış koşullarına dayanamayan kelebekler korunaklı yerlerde kış uykusuna dalarak yaşayabilirler. Ağaçların soyulmuş kabuk ve kütük gibi yerlerini kışlık alanları olarak kullanırlar.
→ Evet , kelebekler yumurta ile çoğalırlar. Kelebeklerin yaşam döngüsünün dört aşaması vardır. --- Yumurta, larva (tırtıl), pupa (koza) ve yetişkinlik.
Kelebekler polarize ışığı görebilirler. Böylece hava parçalı bulutlu bile olsa güneşin konumunu belirleyebilirler. Böylece kendi konumlarını güneşe göre ayarlayabilirler ve yaşam alanlarında gezinirken bir pusula gibi kullanırlar.Kelebekler renkler ve desenleri insanlar ve kuşlardan farklı görürler.
Açıklama: Kelebeklwrin kalbi yok kanka.
Kelebekler, böcekler (insecta) sınıfının pulkanatlılar (lepidoptera) takımına ait canlılardır. Kanatları mikros- kobik pulların kiremit dizilişi şeklinde sıralanması ile ör- tülüdür. Bu pullar küçük sarsıntı ya da temas ile kopar ve dökülürler. 3 çift ayak ve 2 çift kanatları vardır.
Çoğu nektarla beslenir. Buna karşılık, tırtılların ısırıcı ve çiğneyici ağızları vardır ve büyük miktarlarda bitki dokusunu yiyip bitirebilirler. Birçok tür mahsullere zarar verir.
“Kelebekler şekerli sularla beslenirler. Onun için de sürekli, etrafta eğer çiçekleriniz yetersizse şekerli su ya da meyveler bulunduruyoruz. Kelebeklerin ağızları yok, hortumları var. Hortumlarıyla sadece sıvı şeyler içebiliyorlar.
Atlas kelebeği dünyanın en büyüğü unvanını kanat uzunluğunun bir uçtan diğerine 28 santimetreye ulaşabiliyor olması ve kanat alanının 400 santimetre kareyi bulabiliyor olmasıyla elde ediyor. Kanatlarındaki desenler ise bir kobra yılanını andırdığı için avcılara karşı bir savunma mekanizması görevi görüyor.
Yaklaşık 380 kelebek türü ile Türkiye, olağanüstü bir kelebek zenginliğine sahiptir. Bu poster, en yaygın 52 türü içeriyor.
Kelebeklerin pek çoğunun uzum bir burnu (Proboscic) vardır. Proboscic, çiçeklerin içlerindeki nektar gibi sıvı besinleri emmek ya da su içmek için kullanılan uzun bir organdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri