Buradan hareketle, belediyelerde çalıştırılacak olan sözleşmeli personel, 4447 sayılı Kanun kapsamında işsizlik sigortasına tabi olmadığından bu kapsamda çalıştırılan personel için işsizlik sigortası primi kesilmeyecektir.
Dolayısı ile, prim ödemeleri yapılmış belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçi ister sözleşmenin kendiliğinden son bulması halinde isterse haklı bir nedenle iş sözleşmesini feshettiği takdirde işsizlik maaşı almaya hak kazanacaktır.
4/c kapsamında çalışmakta olan memurlar çalışmakta oldukları süre boyunca adlarına işsizlik primi yatırılmadığı için görevlerinden istifa etmek suretiyle veya görevden ihraç edildiklerinde işsizlik maaşı alma hakları bulunmamaktadır.
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
İşsizlik Maaşı Ne Kadar? Son 4 ayda asgari ücretle çalışan bir kişi işsizlik maaşı olarak 5 bin 325 TL alırken son 4 ayda 30 bin TL ile çalışan bir birey 10 bin 650 TL maaş alacaktır. Hesaplamalara göre son 4 ay 15 bin TL ile çalışan kişiler ise 5 bin 954 TL işsizlik ödeneği alabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Maaşın süresi yatırılan prime göre değişiyor. Buna göre; son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay ve 3 yılın tamamında, yani bin 80 gün primi olanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor. İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki brüt maaşınızın ortalaması alınıyor. Bunun yüzde 40´ı işsizlik maaşı olarak ödeniyor.
Buna göre; Yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 5 bin 325 lira, en yükseği ise 10 bin 650 lira şeklinde uygulanacak.
Kişinin hizmet akdinin feshinden önce 120 gün (4 ay) boyunca çalışmış olması gerekir. İşsiz kalmadan önce en az 120 gün çalışan kişiler, işsizlik ödeneği almaya hak kazanır. Bu bağlamda iş yerinden ayrılmadan önce 6 ay çalışmış olan kişiler, işsizlik ödeneği alma şartları arasındaki çalışma günü sınırını karşılar.
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
Son üç sene içerisinde en az 600 gün prim ödememiş olan veya hizmet akdinin feshinden önce 120 gün çalışmayan kişiler, İŞKUR ödeneğinden yararlanamaz. Hizmet akdi feshedildikten sonraki 30 gün içerisinde başvurularını tamamlamayan yeni işsizler, söz konusu ödeneği almaya hak kazanamaz.
Çalışma Hayatı İletişim Merkezi “ALO 170” i 7 gün 24 saat arayabilirsiniz. İletişim merkezimiz, T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu tarafından sunulan tüm hizmetlerle ilgili olarak bilgilendirme yapmakta ve çözüm üretmektedir.
Söz konusu yasa kapsamında; iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden yani istifa eden işçinin, işsizlik ödeneğinden yararlanması mümkün olamamaktadır. Feshin, evlilik veya taşınma gerekçesi ile yapılmış olması, işsizlik sigortası hakları bakımından geçerli olan uygulamayı değiştirmemektedir.
41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ve 50 numaralı kodlarla fesih: Bu kodlarla iş sözleşmesi sona eren işçi işsizlik maaşına hak kazanamayacaktır.
2023 yılında en az 4 ay çalışan bir işçi için; işsiz kalması ve gerekli şartları taşıması halinde işsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise yüzde 80'i olarak hesaplandığı için yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 4 bin 3 lira, en yükseği ise 8 bin 6 lira şeklinde uygulanacak.
Bu durumda son torba yasa gereği okurumuz nakdi ücret desteği alabilir. Gelelim diğer meseleye. Belirli süreli iş sözleşmesi süresi sonunda kendiliğinden sona erdiğinde ve yenilenmediğinde işçi diğer yasal koşulları yerine getiriyorsa işsizlik ödeneği alabilir.
Buna göre: Son 3 yıl içinde 600 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 180 gün işsizlik maaşı alınır. Son 3 yıl içinde 900 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 240 gün işsizlik maaşı alınır. Son 3 yıl içinde 1080 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 300 gün işsizlik maaşı alınır.
İşsizlik ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır. İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkilidir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, işsizlik maaşına hak kazanabilmek için işçinin iş sözleşmesini haksız nedenle sona erdirmemiş olması gerekir. Bu durumlarda işçinin kusuru olmadığı kabul edilir. Yani işçi, İş Kanunu md.24'te yer alan sebepler dışında iş sözleşmesini sona erdirmişse işsizlik maaşı alabilir.
Asgari ücret Temmuz-Aralık 2023 dönemi için 11 bin 402 lira olurken, işsizlik maaşı ise beş bin 324 lira oldu. Bugün açıklanan yeni asgari ücretin ardından işsizlik maaşı da belli oldu. En düşük işsizlik maaşı 5324 lira, en yüksek de 10 bin 650 lira olarak ödenecek.
İŞKUR'dan işsizlik maaşı bağlandı ama 05.08.2023 tarihli ve bunun akabinde devam eden maaşlar zamsız şekilde gösteriliyor. 05.08.2023 tarihli maaş asgari ücret zammı ile artış göstermesi gerekirken 3972,82 TL olarak yatırılmıştır. 8.ayın farkının yatırılmasını ve diğer ayların da sistemden düzeltilm...
Sigortalı işsiz, işsizlik maaşını, nüfus kâğıdı ile birlikte herhangi bir PTT şubesine başvurarak her ayın 5'inde alabilir. Sigortalı işsiz, işsizlik maaşını PTT'den 6 ay içerisinde çekmelidir.
- Sigortalı çalışanın iş sözleşmesi bitmeden önceki son 120 gün kesintisiz çalışmış olma şartı aranır. - Hizmet sözleşmesinin feshedilmesinden önceki son üç yıl içinde minimum 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olmalıdır.
◾Geriye dönük işsizlik maaşları tek seferde ve toplu olarak ödenmektedir . Yapılacak ödemede , geriye dönük faiz işletilmektedir.
İşsizlik maaşını alabilmenin en önemli koşullarından biri, çalışanın son 120 günde kesintisiz çalışıyor olması. Yani herhangi bir sebeple son 4 ay içerisinde işe giriş-çıkışı yapılan kişiler, işsizlik maaşı alma hakkını kaybediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri