Sperm analizi sonucunda hiç spermi bulunmayan yani azospermi hastalarına Mikro
Sperm yokluğu her 10 erkekten birinde görülen ve tıpta azospermi adı verilen bir durumdur. Sperm yokluğu kısırlık anlamına gelmediği gibi sperm yokluğu tedavi edilebilir. Sperm yokluğunu tedavisi çiftlerin çocuk sahibi olması ile sonuçlanabilir.
Erkek infertilitesinin en önemli nedenlerinden biridir. Azospermi olan erkek farklı bir sağlık sorunu yoksa ereksiyon olabilir, cinsel ilişkiye girebilir, boşalabilir. Ancak doğal ilişki yoluyla çocuk sahibi olamaz. Bu durumda azospermiyi mümkünse tedavi etmek ve/veya yardımcı üreme yöntemlerine başvurmak gerekir.
Azospermi, erkeğin menisinde hiç sperm olmaması anlamına gelir. Nedenleri arasında üreme yolu boyunca bir tıkanıklık, hormonal problemler, boşalma problemleri veya testis yapısı veya işlevi ile ilgili sorunlar yer alır.
Yapılan çalışmalar egzersiz yapmak, stresten arınmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, alkol ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin sperm sayısını ve sperm kalitesini artırdığını ortaya koyuyor.
İlgili 43 soru bulundu
Her bir sağlık erkek günlük olarak 75- 160 milyon arası sperm üretmektedir. Ancak boşalma gerçekleşmesi ile kaybedilen sperm sayısı üretilen sayıların üç katını geçebilmektedir. Bir erkek birey, her gün sperm üretimi yapar. Ancak, ortalama olarak tam bir sperm yenilenme döngüsü 64 gün sürmektedir.
Sperm sayısını artırmak için öncelikle hastalıklar ve kullanılan ilaçlar gözden geçirilir, enfeksiyon kontrol edilir. Bunlarda sorun yoksa, varikosel için muayene ve ultrason yapılır. Varikosel varsa ameliyat ile sperm sayısı düzelir.
Mililitre başına 15 milyondan daha az spermi olan ya da ejakülat başına 39 milyondan az olan spermler düşük sperm sayısı olarak kabul edilir. Bu durum tıp dilinde oligospermi olarak anılır. Yüksek ya da ortalamadan daha fazla sperm sayısı ise 200 milyon üzeri için ifade edilir.
Ne yazık ki çoğu laboratuvar hala eski sisteme göre sperm hareketini ileri-hızlı ve ileri-yavaş şeklinde ayrı ayrı raporlamakta, bu da ileri-hızlı oranı düşük olunca sperm hareketinin bozuk olduğu şeklinde yanıltıcı olmaktadır. Örneğin ileri-hızlı oranı %0, ileri-yavaş %40 gelen bir rapor, tamamen normal demektir.
Eğer düşük sperm sayısından endişeleniyorsanız, bir mililitre meni içerisinde, 15 milyondan az, bir boşalmada ise 39 milyondan az sperm hücresine sahip olmanız gereklidir. Düşük sperm sayısına sahip olsanız bile partnerinizi hamile bırakma şansınız bulunmaktadır.
SPERM KALİTESİ YETERLİ İSE DOĞAL YOLLA GEBELİK BEKLENMELİ
En korkulan azospermide bile önce genetik testler, ejakulat markırları ve kanda hormon düzeyi ölçümlerine bakılarak testislerde sperm üretimi değerlendirilir. Çünkü azospermi tedavi edildiği takdirde doğal yolla bile çocuk sahibi olunabilecek durumlar vardır.
Erkeğin spermi olmaması, yani azospermi; meni tahlillerinde canlı ya da ölü hiç üreme hücresinin olmaması durumudur. Erkekte sperm olmaması problemi, doğuştan olabildiği gibi sonradan da gelişebilir. Ancak bu problem bireyin çocuk sahibi olmayacağı anlamına gelmez.
Öncelikle sperm sayısının net bir şekilde ortaya konulması için sperm analizinin yapılması önerilir. Sperm analizi sonucunda hiç spermi bulunmayan yani azospermi hastalarına Mikro TESE işlemi uygulanır. Mikro TESE isimli mikroskobik operasyon ile testislerden alınan dokulardan sperm elde etmek mümkündür.
Avrupa Üroloji Derneği kılavuzuna göre erkeklerde çocuk sahibi olamama; varikosel, inmemiş testis, kanser tedavileri sonrası, erkek spermlerinde antikor gelişimi, sperm kanallarında tıkanıklık, peniste sertleşme/boşalma sorunları, sistemik hastalıklar, testis kanseri gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Azospermi tedavisi ya cerrahi olarak ya da hormonel olarak yapılması gerekmektedir. Herhangi bir bitkisel tedavinin başarı göstermesi olanaklı değildir.
Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
Önemli olan mevcut spermlerin kalitesi
Kendi gözlemlerimiz de bu yönde olduğuna işaret ediyor, yani sayı ne kadar düşük olursa olsun doğal yolla çocuk olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), belirli aralıklar ile androloji çalışmaları için kılavuzlar yayınlıyor ve bu kılavuzlara göre; sperm sayısı için alt limit militrede 15 milyon, toplam semen örneğinde ise 40 milyon olmalı. Bu sayının altında sperm sayısına sahip bireylerde çocuk sahibi olabilme süresi uzuyor.
Omega 3, C ve B12 vitamini de etki etmektedir. Bunların yanı sıra besin olarak deniz mahsulleri, yumurta, keçiboynuzu, C vitamini içeren meyveler, sarımsak, süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve su da erkeğin sperm sayısı ve kalitesini arttırmaya yardımcı olmaktadır.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Kabak ve ay çekirdeği; çinko ve selenyum gibi eser elementler, anti-oksidan etkili maddeler ve L'arginin açısından zengindirler. Sperm hareket ve sayısını artırıcı etki gösterir. Çinko ve selenyum ayrıca deniz ürünler, süt, badem ve cevizde de bulunmaktadır.
C, D ve B12 vitaminleri ile demir, bakır, selenyum gibi minerallerden zengin olan balık ve diğer deniz mahsulleri meni hacmini artırırken sperm sağlığı ve kalitesini de olumlu yönde etkiler. Sarımsak; bol miktarda selenyum ve B6 vitamini içeriği sayesinde sağlıklı ve yeterli şekilde sperm üretilebilmesi sağlanır.
Sperm sayısı ve kalitesi genellikle kişinin yaşam tarzı nedeniyle düşmektedir. Bunlarla beraber uyuşturucu, alkol ve tütün ürünlerinin kullanımı ve duygusal stres yaşanması da erkeklerde sperm kalitesini düşürmektedir. Sperm kalitesini ve sayısını düşüren diğer bir erken ise fazla kilo alınmasıdır.
Bitter çikolata
Çikolatayı oluşturan kakao çekirdekleri antioksidanlarla doludur. Bitter çikolata ayrıca, sperm hacmini artırmaya yardımcı olan L-Arginin adlı bir enzim içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri