Spikerliğin ilk şartı dinleyiciler/izleyiciler tarafından rahatlıkla anlaşıla- bilecek bir ses tonu ve diksiyona sahip olunmasıdır. İkinci şartı spikerin bilgili, kültürlü olma- sı, bu alanda özel eğitim almış olması ve tercihen yabancı dil bilmesidir.
Haber spikeri olmak için, üniversitelerin, Medya ve İletişim, Radyo, Televizyon ve Sinema ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır. Aynı zamanda çeşitli eğitim akademileri tarafından Spikerlik ve Sunuculuk sertifika programları verilmektedir.
Hayır, spiker ya da sunucu olabilmek için üniversite şartı yoktur. Fakat spiker ya da sunucu adayının bu sektöre girerken iyi bir eğitim alması gerekir.
Bunun için Basın-Yayın, Medya-İletişim, Gazetecilik gibi bölümlerinden birini kazanmalısınız. Bölümleri için belirlenen taban puanlarını gireceğiniz üniversite sınavında tutturmalısınız. Daha sonra spikerlik eğitimi veren ülkenin en iyi spikerlerinin eğitim verdiği kurslara başvurunuzu yapmalısınız.
Spor spikeri olmak için üniversitede 4 yıl boyunca eğitim alınmalıdır. Fakat Diksiyon Eğitimi, Spor Spikerliği Eğitimi gibi mesleki sertifika programlarına katılan kişiler de spor spikeri olarak çalışabilmektedir. Bu sertifika programları ise yaklaşık 2 ay ile 3 ay sürmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Spiker / Sunucu 2023 yılında ortalama 29.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Spiker / Sunucu , Temmuz 2023 yılında ortalama 29.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 23.320 TL maaş alıyordu.
eleman.net verilerine göre, Haber Spikeri 2023 yılında ortalama 29.900 TL maaş alıyor.
İyi bir spiker anlaşılması kolay, net ve belirgin bir sesle konuşur. Dinleyicilerin takip etmesine yardımcı olmak için orta düzeyde bir konuşma hızı ve cümleler arasında duraklamalar kullanırlar. Spikerler ayrıca kelimelerini iyi telaffuz eder ve seslerini arka plandaki gürültüden duyulabilecek şekilde yansıtırlar.
Spikerler sadece haber bültenleri, reklam spotlarını, tanıtma ve yorum metinlerini okumakla kalmazlar; radyo ve televizyonların düzenledikleri yarışma, oyun ve benzeri eğlence programlarını da takdim eder ve yönetirler. Söz konusu programlarda, yazılı bir metni okumak yerine irticalen konuşur.
Üniversitelerin Radyo, Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon ya da Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümünden mezun olanlar spiker olur.
Spiker, Türkçede konuşmacı anlamına gelen “Speaker” ifadesinden dilimize geçen bir kelimedir. Televizyonlarda haber bültenlerini sunan kişiler, haber spikeri olarak tanımlanırken radyolarda haber bültenlerini ve programları sunan kişilere de radyo spikeri denir.
Hukuk Fakültesi ve İletişim Fakültesi ayrımına dikkat çeken Arıkan, Hukuk Fakültesinden mezun olan bir kişinin spikerlik, muhabirlik ya da gazetecilik mesleğini rahatça yapabileceğini ifade ederek, "İletişim Fakültesinden mezun olduktan sonra iş bulma zorluğu yüzünden insanlar medya sektörüne pek sıcak bakmıyor.
Üniversitelerin Radyo, Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon ya da Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümünden mezun olanlar haber spikeri olarak çalışabilir.
Gazetecilik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Gazetecilik, sözel kategoride yer alan 4 yıllık lisans bölümüdür. Gazetecilik okumak isteyenler 64 farklı tercih seçeneğine sahip.
Bir spiker ya da sunucu adayı bir spikerlik kursunda eğitim almış olması ve bu işi iyi derecede öğrenmiş olması yeterli olabilir. Detaylar için Medya Koçu Hakan Öztürk ile görüşmeniz size zaman kazandıracaktır. Bir spikerlik kursuna gitmeden önce sayfamızı inceleyiniz.
Nasıl Spor Spikeri Olunur? Spor spikeri olmak için iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarının Radyo - TV Program Yapımcılığı, Medya ve İletişim ön lisans programı ya da dört yıllık eğitim veren üniversitelerin Radyo Televizyon ve Sinema bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.
Diksiyon, Spikerlik Ve Sunuculuk Kursu ise Diksiyon, Spikerlik Ve Sunuculuk mesleğini yürüten ve ya yürütmek isteyen bireylerin, 80 saatlik Diksiyon, Spikerlik Ve Sunuculuk Eğitimi sonunda alması öngörülen sertifikadır. (Kurs bitirme belgesidir.)
Sade ve Anlaşılır Olun!
Doğru konuşmak için konuşma esnasında herkesin anlayıp, soru sorabileceği veya cevap verebileceği herkesçe bilinen kelimeler kullanın. Kimsenin bilmediği kelimeleri kullanmak sizi anlaşılır hale getirmez. Kendi dilinizdeki kelimeleri kullanın. Cümle içinde yabancı kelimeler kullanmayın.
Müdür olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Müdür maaşı 2023 verilerine göre ortalama 46.800 TL civarındadır.
Radyo, televizyon ve diğer medya sunucuları çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.612 ile ₺3.218 arasında maaş alıyor. Radyo, televizyon ve diğer medya sunucuları giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.612 ile ₺2.824 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺1.908 ile ₺3.104 arasında olacaktır.
Başlangıç seviyesinde bir gazeteci, ortalama 16.000-28.000 TL arasında bir maaş alabilirken, deneyimli bir gazeteci 50.000 TL'ye kadar maaş alabilir. Gazetecilerin genellikle iletişim, gazetecilik, halkla ilişkiler, politik bilim, sosyoloji ve diğer ilgili alanlarda lisans veya yüksek lisans dereceleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri