24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Spinal anestezide etkisi hemen görülürken, epidural anestezide 15-20 dakika sonra etkisini göstermeye başlar.Spinal anestezinin etkisi kısa sürer ve ilaç bir defada verilir. Tekrar ilaç verilerek etkinin süresi uzatılamaz.
Spinal Anestezinin Yan Etkileri Nelerdir ? Nadiren gözükmekle beraber ameliyat sonrasında; Baş ağrısı Bel ağrısı Sırt ağrısı Titreme Kan basıncı düşüklüğü İdrar retansiyonu görülebilen yan etkileridir.
Dura ponksiyonu sonrası baş ağrısı (PDPH), spinal anesteziden sonra ortaya çıkan ciddi komplikasyonlardan biridir. Genellikle etkilenen hastaların % 92'sinde dura delinmesinden 24-48 saat sonra görülür. Fakat bazı hastalarda 5 güne kadar gecikebileceği gösterilmiştir.
Genellikle 24 saat içinde başlar ve beraberinde bulantı-kusma, baş dönmesi, işitme kaybı, hiperakuzi, tinnitus, fotofobi, diplopi, boyunda sertlik ve skapular ağrı olabilir(7, 8).
İlgili 43 soru bulundu
Sırtüstü yatıp dinlenmekle ve bol sıvı almakla spinal anestezi işleminden kaynaklanan ağrıların büyük bir kısmı geçer. Basit ağrı kesicilerle ve dinlenmekle geçmeyen, zaman içinde şiddeti artan ısrarlı baş ağrısı varsa mutlak bir hekime başvurmak gereklidir.
Spinal anestezi sonrası en sık görülen komplikasyonlar, baş ağrısı ve bel ağrısıdır (4).
Spinal tap veya spinal anesteziden sonra baş ağrısı yaşarsanız, özellikle de oturduğunuzda veya ayağa kalktığınızda baş ağrınız kötüleşirse, sağlık uzmanınıza söyleyin. Omurilik baş ağrıları, omuriliği çevreleyen zardaki (dura mater) bir delikten omurilik sıvısının sızmasından kaynaklanır.
Spinal anestezi ile indüklenmiş hipotansiyonun birinci nedeni arteriyel, arteriyoler ve venöz vazodilatasyona neden olan preganglionik sempatik sinir bloğudur. Sempatik denervasyon bölgesinde arter ve arteriyoller dilate olmakta, total periferik direnç, dolayısıyla da arteriyel basınç düşmektedir (35-37).
Spinal Anestezi
Omuriliği saran zarın ve beyin omurilik sıvısının içerisine anestezik ilaçlar enjekte edilir. Bu sayede, omurilik seviyesinde sinirler uyuşturulur. Uyuşma dakikalar içinde başlar ve iğne, uygulanan bölgeden çıkarılır.
Anestezi vücutta kalıcı hasar yapar mı? Hayır.
Spinal anestezinin bilenen en sık komplikasyonu postdural ponksiyon baş ağrısıdır. Durada oluşan herhangi bir hasar baş ağrısına neden olmaktadır. Spinal anestezi bölgesinde oluşabilecek herhangi bir kanama genellikle kendini sınırlar.
Spinal anestezi:
Çok ince bir iğne ile omurilik sıvısı içine verilen ilaçlarla sağlanan anestezi çeşididir. Hasta göbek hizasının altında ağrı hissetmez. En önemli yan etkisi başağrısıdır. Ancak bu yan etki ameliyattan sonra bol bol sıvı alınarak ve dinlenerek minimuma indirilebilir.
SPİNAL-EPİDURAL ANESTEZİ; Sezaryende spinal-epidural anestezi sıkça uygulanan güvenli bir anestezi şeklidir. Ancak nadiren görülse de yeni annede ciddi baş ağrılarına neden olabilmektedir. Bu durumun oluşmaması için bol miktarda sıvı tüketilmesi ve kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmesi önerilmektedir.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Genel anestezinin yanı sıra, vücudun belden aşağısını uyuşturmayı sağlayan spinal ve epidural anestezi ile tek kol ve tek bacağı uyuşturan RİVA anestezi türleri de hastaların ameliyat sonrasını daha kolay atlatmasını sağlıyor.
Spinal anestezi yönteminde, anestetik madde verilmeden önce beyin omurilik sıvısının bir miktar boşaltılması gerekir. Bu; hem beyin zarlarına girişim yapılmasına yol açar hem de boşalan sıvı nedeniyle baş ağrısı gibi yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olur.
Kan sulandırıcı olarak adlandırılan pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanan hastalara, kanama bozukluğu olanlara, girişim bölgesinde enfeksiyon olanlara, bel fıtığı ya da başka bir nedenle bel operasyonu geçirmiş olan hastalara spinal epidural anestezi uygulanmaz.
Kafa travması veya burun ve sinüs bölgesinde ameliyat hikâyesi olanlar başta olmak üzere tüm hastalarda burundan tek taraflı olarak ve öne eğilmekle, ıkınmakla fazlalaşan berrak akıntı olması BOS kaçağı ihtimalini akla getirmelidir.
Spinal anestezi sonrasında görülebilecek diğer bir durum ise baş ve ense ağrısı oluşmasıdır. Bunun oluşmaması için de ameliyattan sonra fazla ayağa kalkmamak ve bol sıvı almaktır. taburcu olduktan sonra bu durumla karşılaşırsanız bol su ve kafein alımına devam edin.
Epidural doğum ve spinal doğum arasında sadece bölgesel fark vardır. Epidural doğum da dura çevresindeki bölgeye anestezik madde verilirken spinal anestezi de daha derine anestezi verilmesiyle ağrı hissinin azalması sağlanır.
Girişimden sonra azalan ağrı şikayeti 4-6 saat içinde tekrar başlayabilir. Bu durum lokal anesteziğin etkisinin ortadan kalkmış olmasından kaynaklanır. Uzun etkili steroidin asıl etkisi 48-72 saat içinde tam istenilen düzeye gelir ve ağrı şikayetiniz 3-4 gün içinde azalmaya başlar.
Epidural Yapılırken Acı Duyulur mu? Epidural anestezi sırasında acı olur mu endişesi de çok sık duyuluyor. Epidural iğnesi, büyük ve kalın uçlu bir iğne. Bunu bilen anne adayları, acı korkusu yaşıyor ancak epidural öncesinde bölgesel anestezi ile uyuşturulduğunuz için bu iğnenin vereceği acıyı da hissetmiyorsunuz.
Sezaryen yerinde yıllar sonra ağrı olması ya da aradan çok zaman geçmemesine karşın ikinci gebelikte sezaryen yeri ağrısı hissedilmesi normal bir durum değildir. Şayet alta yatan ciddi bir sorun yoksa psikolojik etmenler söz konusu olabilir.
Sezaryen de bahsettiğimiz gibi bir cerrahi operasyondur. İlk birkaç gün daha yüksek seyreden ağrılarınız, bu süreçte doktorunuzun önereceği şekilde ağrı kesiciler ile giderilebilir olacaktır. Sonrasında ağrınız hafta-hafta azalacak ve 4-6 hafta içerisinde tamamen kaybolacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri