Spor yaparken daha çok su içmelisiniz. Çünkü Spor yaparken terle birlikte kaybolan sıvıyı yerine koymak kas kütlenizi korumanıza yardımcı olur. Günde 8- 15 bardak ( 1.5- 3 litre) su tüketimi ideal fakat, ağır egzersiz ve sıcak havalarda ihtiyaca göre daha fazla su içmelisiniz.
Amerikan Spor Hekimliği Akademisi, vücudunuzda yeterli oranda su olduğundan ve egzersize kadar geçen sürede fazla suyun dışarı atıldığından emin olmanız için, egzersiz yapmaya başlamadan 2 saat önce 500 ml. su içmenizi tavsiye etmektedir.
Diğer taraftan egzersiz sırasında terleyerek sıvı ve mineral kayıpları yaşarız ve bunları da telafi etmemiz gerekir. Videomuzda önerdiğimiz üzere mineralli soda, sporcu içecekleri, sodalı ayran, sirkeli su gibi içecekler kaybettiğimiz minerallerin yerine konulmasına yardımcı olur.
1) Su. Spor sırasında bolca su kaybedeceksiniz. Vücudun birçok organı için yakıt niteliğinde su da spor öncesi ideal miktarlarda içildiğinde sporun verimini arttıracak bir yöntem. Kaybettiğiniz her yarım kilo için kilo oranınıza göre 2 veya 3 bardak içme suyu tüketmeniz gerekiyor.
İlgili 42 soru bulundu
Egzersiz süresince ortalama her 20 dakikada 1 su bardağı yani 200 ml su tüketmek yeterli. Egzersiz sonrasında ise kaybedilen sıvıyı ilk 4 saat içerisinde su, ayran, süt, çorba, mineralli su gibi içeceklerle karşılamak performansın sürekliliği için önemli.
Her gün spor yapmak; kasların çokça yorulmasına ve bunun yanı sıra dinlenerek güçlenmeye vakit bulamamasına sebep olur. Kaslar; dinlenirken kuvvetlenirler. Aynı zamanda kuvvetlenmemiş kaslar, sakatlanmalara sebebiyet verebilir.
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır.
Su Kaslarınızın Büyüme Sürecinde Görev Yapar
Su içmek genel sağlığa sunduğu sayısız faydasının yanı sıra kas büyüme sürecini de hızlandırır. Su içtiğinizde egzersizler için enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz, üstelik kas büyümesini de arttırabilirsiniz.
Susuz kalmanın etkileri sporun ilk 30 dakikası içinde görülebilir ve susuzluk arttıkça etkileri de artar. Bu da performansın düşmesine yol açar4. Uzun süreli sporda yeterli su alınmaması vücut sıcaklığını ve kalp atışını artırır, vücudun iç ısısının tehlikeli derece yükselmesine neden olur5.
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz. Eğer kardiyo ve kas geliştirme ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 4, sıkılaşma ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 5 kereye kadar spor yapabilirsiniz.
8. Domates ya da domates suyu da spor öncesi faydalı besinlerden biri.. Spor yaparken sadece sıvı kaybetmiyor, sodyum ve potasyum gibi elektrolitlerinizi de kaybetmiş oluyorsunuz.
Sirkadiyen ritme göre, insanların fiziksel olarak en güçlü ve en enerjik olduğu saatler 13 ile 18 saatleri arası. Bu saatler arasında yapılan antrenmanlardan oldukça yüksek bir verimlilik elde ediliyor. Çalışmalar, kas gücü ve sprint yeteneklerin öğle saatlerinde zirveye ulaştığını gösteriyor.
Hiç spor geçmişi olmamış birine günde 1 saat spor yapmasını söylemek, yarardan çok zarar verecektir. Yeni başlayanlar için günde 15 dakika ile başlayarak, ortalama 1 hafta sonrasında süreyi 25 dakikaya yükseltebilirsiniz.
-Günün iş stresini atmak için harika bir seçenektir. -Gün boyunca yenen karbonhidratların atılması için sporun akşam saatlerinde yapılması, temizlenmiş bir vücut için iyi olur. -Akşam yemeğinden önce yapılan koşu, yürüyüş, fitness gibi sporlar sağlık için faydalıdır.
Mastürbasyon, spor salonundaki performansı hem arttırabilir hem de düşürebilir. Mastürbasyon miktara ve zamanlamaya göre antrenmanınızı tamamen değiştirebilir. Araştırmalar antrenmandan önceki 2 saatlik periyotta mastürbasyon yapmanın performansı düşürebileceği yönünde.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Bu nedenlere dayalı olarak sağlık açısından , performans açısından ve kas gelişimi açısından olumsuz etkileri yanında getirecektir. Yinede sıcak duş almakta kararlıysanız antrenmandan minumum 3 saat sonra almanız en doğrusu olacaktır.
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri