Vücudun yağları yakmaya başlaması için en az 15-20 dakika geçmesi gerekmektedir. Bu süreden sonra, vücuttaki yağların yakımına başlanır ve spor yaptığınız süre boyunca, yağların yakımı devam eder.
Spora adım attığınızdan duşa girdiğiniz an arasında geçen sürenin bir saat olması gerekiyor. Spor aktivitesi sonrası yaklaşık 15-20 dakika ya da 30 dakika sonrasına kadar vücut yağ yakmaya devam eder.
Egzersiz sonrasında artan oksijen tüketimine bağlı olarak görülen yağ yakımının süresi oldukça önemli. Araştırmalar ile tespit edilen bu süre egzersizin yoğunluğuna ve niteliğine bağlı olmak ile beraber 15 dakika ve 48 saat arasında değiştiği görülmüş.
Kısaca özetlemek gerekirse; kardiyo esnasında yağ yakılır ve sona ererken, ağırlık antrenmanlarında çalışma esnasında, çalışma sonrasında ve dinlenme sürelerinde dahi vücut yağ yakmaya devam eder.
Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar. Pek çok yerde karşınıza çıkan, spora başladıktan 30 dakika sonra yağ yakmaya başlanılması bir yanılgıdan ibarettir. Spor yapmaya başladığınız ilk andan itibaren glikoz ve yağ depoları kullanılmaya başlanılmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
I. Vücudun Enerji Kaynakları
Normal koşullarda, vücudumuz karbonhidratları yakıt olarak kullanır çünkü bu moleküller hızlı bir şekilde enerji sağlar. Ancak, karbonhidrat rezervleri tükendiğinde vücut yağ yakmaya başlar.
Yağ yakımı tipik olarak yaklaşık 12 saatlik açlıktan sonra başlar ve 16 ila 24 saatlik açlıktan artar.
Araştırmalar sonucunda, yağ yakma sürecindeki çoğu kilo ve yağ solunum yolu ile atılıyor. Yüzde 84'ü büyük bir oranda karbondioksite dönüşüyor ve akciğer tarafından yağlar suya dönüşerek, ter, idrar, nefes yoluyla vücut sıvısı olarak atılıyor. Bu nedenle spor yaparken nefes kontrolü oldukça önemli rol oynuyor.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Spordan sonra kilo vermek için lifli, protein açısından zengin, sağlıklı karbonhidrat ve yağlar içeren, düşük kalorili yiyecekler tercih edilebiliyor. Sebze yemekleri, salatalar zayıflamak isteyenlerin yıldızı oluyor. Egzersiz yaparken hızla kilo vermek için kızartmalardan, hamur işlerinden uzak durmalısın.
Haftada en az bir kez uzun kardiyo egzersizi yapmalısınız. Belirli bir tempoda koşmak, yürümek ya da pedal çevirmek en etkili yağ yakma yöntemidir. Egzersizlerinizi yaparken kendinizi yeterince zorlamanız çok önemli, çünkü; vücudunuz uzun süreli antrenmanların büyük bir kısmında vücutta depolanan yağı kullanır.
Az Kilo Çok Tekrar Daha Çok Yağ Yakmaz. Kişisel Antrenör Mete Pötöy tarafından yazılmıştır. Daha az kilo ile yüksek tekrarlı (15-20, 20-30 veya 20-50 tekrar) çalışmak daha çok kilo ile yapılan orta tekrarlı çalışmalardan (8-12 tekrar) DAHA FAZLA YAĞ YAKMAZ VE SIKILAŞMA SAĞLAMAZ!
KOŞU YAPARAK 1 HAFTADA / AYDA KAÇ KİLO VEREBİLİRİM? Koşarak kilo vermek isteyenler için 7000 kalorilik bir enerji açığı ortaya çıkmaktadır. Günde sadece bir saat koşarak haftada 1-2 kilo vermeniz mümkün. Bu ayda 4-8 kilo verebilceğiniz anlamına gelir.
Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız.
Bazı insanlar ilk olarak karın bölgesindeki yağlardan kurtulurken, bazıları ise kol veya bacak bölgelerinde daha belirgin sonuçlar görebilir. Bu da vücut tipine ve genetik faktörlere bağlıdır. Sonuç olarak, kilo verme sürecinde önemli olan düzenli ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemektir.
Vücutta yakılan yağlar kısa süreler içerisinde vücuttan genellikle idrar ve dışkı yolu ile atılmaktadır. Bu sebeple kilo verme esnasında bol bol su içilmesi pek çok uzman tarafından tavsiye edilmektedir.
Su içmek midede doluluk hissi sağlar ve bağırsak hareketlerini artırır, böylece kilo vermeye yardımcı olur. Vücudun yağ yakma hızını arttırır. Susuz kalınca metabolizmanın çalışması da bozulur, bu nedenle zayıflama boyunca su içimine dikkat etmek çok önemlidir.
Geç saatlerde yiyecek tüketmeyerek sindirim sisteminin dinlendirilmesi gerekiyor. Uykuda bedeniniz kendini onarırken ayrıca besinleri sindirmek ve işlemekle meşgul olmamalıdır. Yani bağırsaklar ne kadar boşsa ve sindirecek bir gıda taşımıyorsa işte ancak o zaman uykuda yağ yakımı optimal olacaktır.
Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir. Düzenli olarak yapılan yürüyüş programına yeterli ve dengeli bir beslenme programı eklenirse ayda 3-4 kilogram verilmesi sağlanabilir. Günlük olarak yapılan 1 saat yürüyüş kalori harcamasını arttırarak zayıflamaya yardımcı olur.
Aç karnına 2-3 bardak su içmek kilo vermeye yardımcı olur. Su, vücuttaki toksinleri atmak dışında yağ ve kalori yakımına da katkı da bulunur. Ayrıca, açlık hissini bastırarak gereksiz ve fazla yemenin önüne geçer.
Yemeklerden sonra, alınan glikoz sindirim için gerekli enerjiyi sağlar. Yağlar da trigliserit olarak depolanır. Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Vücutta enerji kullanım sırası karbonhidratlar-yağlar-proteinler şeklindedir. Yani vücut ilk önce karbonhidratları, sonra yağları ve en son proteinleri enerji kaynağı olarak kullanır. Buradaki yağlar hem besinlerden alınan yağlar hem de depolanmış yağlardır.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri