Egzersizden önce vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri almalısınız. Spordan 2-3 saat önce yemek yemelisiniz.Fakat aceleniz varsa spordan önceki 30-45 dakika bir şeyler atıştırabilirsiniz. Spordan önce yağ, protein ve lif açısından yüksek olan gıdaları tüketmemeyi tercih edin.
Araştırmalar, antrenmanlarınızı desteklemek için 30-60 dakika önce yenen 30-40 gram karbonhidratın işe yarayabileceğini gösteriyor. Özellikle 1 saatten uzun süren antrenmanlarda glikojen depolarının daha verimli kullanılmasını sağlayabilir.
Egzersizden 1-4 saat öncesine kadar öğün tüketimi devam edebilir. Kahvaltıdan sonra egzersiz yapılmayacaksa ve kahvaltı ile egzersiz arasında 4 saatten fazla bir zaman dilimi varsa, kahvaltıda; yulaf, tam buğday ekmeği, tahıl gevreği, karabuğday, meyve gibi karbonhidrat açısından zengin besinler tüketilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Kolay sindirilebilir, düşük glisemik indekse sahip, performansınızı artıracak besinleri tercih etmelisiniz. Basit şeker içeren hamur işleri, tatlı, rafine yiyecek-içecekler, beyaz ekmek, patates, pirinç pilavı, makarna gibi besinlerden spor öncesi uzak durulmalıdır.
Yağ yakımını kolaylaştırır.
Aç karnına spor yapılmasını destekleyen bir çalışma; 'Tok karnına değil, aç karnına egzersiz yapın. Aç durumda yapılan aerobik egzersiz, tok halde yapılan egzersize göre daha yüksek yağ oksidasyonuna neden olur.
Şöyle ki, uzmanlar tarafından yapılan birçok araştırma, egzersizin vücudu ve zihni uyardığını kanıtlamaktadır. Düzenli yapılan egzersiz ise kasların daha fazla çalışmasını, enerji üretmesini ve dinç kalmasını sağlar.
Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır. Spor sonrası muz ve süt ikilisi güzel bir alternatiftir olabilir.
Muhteşem bir lif ve vitamin kaynağı olan yulaf ezmesi, sporcu beslenmesinin olmazsa olmazlarından biridir. Düşük glisemik endeksi sayesinde uzun süreye yayılan bir enerji salınımı sağlayan yulaf ezmesi, sporcuların antrenman öncesinde en çok tercih ettiği besinler arasındadır.
TAVUK & PİLAV
Çünkü bunlar, spor esnasında size güç, dayanıklılık ve ekstra performans sağlar. Spor yaparken kesilmenizi önler. Ayrıca kas büyümesini büyük ölçüde destekler. Tavuk pilav kombinasyonunu spordan en az 1-2 saat öncesinde almalısınız.
Meyveli bir smoothie spor süresince enerjik olmanızı sağlayacaktır. Meyve Suyu: Lezzetli ve sağlıklı taze meyve suları egzersiz sırasında vücuda ihtiyaç duyduğu ekstra enerji vuruşunu verir. Kalorilerinin daha hızlı yakılmasına da yardımcı olur. Sebze Suyu: Sebzenin her hali her zaman aktif kalmak için gereklidir.
Yemekten 2-3 saat sonra spor yapmak sağlık açısından daha uygundur. Yediklerinizi sindirmek için spor yapmadan önce yaklaşık 1 ila 2 saat beklemelisiniz. Eğer kırmızı et gibi ağır yemekler yediyseniz, bu süre uzayabilir.
Kaslarda boşalan glikojen depolarını doldurmak ve kan şeker düzeyini eski düzeyine getirmek için pilav, patates , makarna gibi karbonhidrattan zengin yiyecekler tüketilmelidir.
İşte spor öncesi beslenmeye yönelik bazı öneriler: Spordan yaklaşık 2-3 saat önce tam bir öğün yenebilir. Örneğin, saat 17.00'de spor yapacaksanız, saat 14.00'de tam bir öğün yiyebilirsiniz.
Egzersiz sonra çok soğuk ve sıcak su ile duş almak tansiyon dengesinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle antrenman sonra ılık suyla yapacağınız bir duş, kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olacaktır. SOĞUMA EGZERSİZLERİNİ ATLAMAYIN: Antrenmanınız bittikten sonra mutlaka soğuma egzersizi yapın.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Squash, dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes tarafından, en sağlıklı spor olarak açıklandı. Sağlık ve fitness'ı ayrı kategori-lerde değerlendiren dergi, 10 en sağlıklı sporu sıraladığı bir liste yayınladı.
Egzersiz yapmak zorlu bir süreçtir ve zorlu sürecin sonucunda vücudunuz kendini onarmaya başladığında şişkinlik yaşayabilirsiniz. Bu, egzersiz sonrası hasar gören kas ve dokuların iyileşmesi için önemli olan normal bir süreçtir.
Spor ve egzersiz ile birlikte daha parlak bir cilde kavuşman mümkün! Kandaki oksijen miktarını artıran düzenli spor, cilt yüzeyindeki damarların genişlemesini sağlar. Genişleyen bu damarlar ise cilde daha sağlıklı ve canlı bir görünüm kazandırır. Böylece ışıl ışıl bir cilde kavuşmuş olursun.
zararlidir. kaslariniz haftada en az 1 gun dinlenmelidir. aksi taktirde yaptiginiz spor vucudunza zarar verir, istediginiz verimi alamazsiniz, hedefinize ulasamazsiniz. yorgun kas gruplari ile yapilan aktivitenin hic faydasi olmaz.
Bu nedenle adaptasyon sürecinde herhangi bir sakatlık olmaması adına haftada 3 kez spor yapmak idealdir. Özellikle ilk 2 haftada adaptasyon programınızı haftada 3 kez uygulayabilir, 3. haftadan sonra vücut gücünüzde belirgin bir artış varsa haftalık spor rutininizi 4 güne çıkarabilirsiniz.
Sirkadiyen ritme göre, insanların fiziksel olarak en güçlü ve en enerjik olduğu saatler 13 ile 18 saatleri arası. Bu saatler arasında yapılan antrenmanlardan oldukça yüksek bir verimlilik elde ediliyor. Çalışmalar, kas gücü ve sprint yeteneklerin öğle saatlerinde zirveye ulaştığını gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri