4) Muz. Potasyum, magnezyum ve lif kaynağı muz spor öncesi yenebilecek en ideal meyve. Lif içeriği sayesinde uzun süre tok tutma özelliğine sahip; ayrıca kan şekerinizde ani dalgalanmalara da sebep olmaz. Yorgunluk ve halsizlik gibi sporu önleyen ruh hallerinden kolayca sıyrılmanızı sağlar.
Özellikle 1 saatten uzun süren antrenmanlarda glikojen depolarının daha verimli kullanılmasını sağlayabilir. 30-40 gram karbonhidrat almak için 1 büyük boy muz, 1 kase pişmiş pirinç veya 5 çorba kaşığı (50g) kadar yulaf tüketilebilir.
Muz: Karbonhidratlardan zengin olan muz enerji seviyenizi hızla yükseltir. Bu meyvenin içinde bulunan proteinler de kas gelişiminizi destekler. Kuru Meyveler: Enerji ihtiyacınızı anında karşılamanız gerekiyorsa, kuru meyveler harika bir seçimdir. Kuru meyveler sizi aktif tutacak zenginlikte karbonhidrat deposudur.
İlgili 28 soru bulundu
Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır. Spor sonrası muz ve süt ikilisi güzel bir alternatiftir olabilir.
Yağ yakımını kolaylaştırır.
Aç karnına spor yapılmasını destekleyen bir çalışma; 'Tok karnına değil, aç karnına egzersiz yapın. Aç durumda yapılan aerobik egzersiz, tok halde yapılan egzersize göre daha yüksek yağ oksidasyonuna neden olur.
Spor-yürüyüş öncesinde içilen Türk kahvesi, egzersiz esnasında çok daha fazla kalori yaktığı ayrıca belirtilmektedir. Sabah uyanında sirkeli su içmek, metabolizmanın hızlanmasında büyük bir öneme sahipken spordan önce içilmesi de kas oluşumunu destekler ve yağ yakımını hızlandırır.
Konunun uzmanları, kas gelişimi için ideal sürenin 60 dakika olduğunu belirtir. İleri seviyenin altındaki, yani profesyonel düzeydeki vücut geliştirmecilerin dışındaki herkesin antremanlarını 1 saatin altında tutması önemlidir.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Muz: Diğer meyvelere oranla şeker oranı biraz fazla olsa da muz, kas gelişimi için tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz. Eğer kardiyo ve kas geliştirme ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 4, sıkılaşma ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 5 kereye kadar spor yapabilirsiniz.
Egzersiz sonra çok soğuk ve sıcak su ile duş almak tansiyon dengesinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle antrenman sonra ılık suyla yapacağınız bir duş, kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olacaktır. SOĞUMA EGZERSİZLERİNİ ATLAMAYIN: Antrenmanınız bittikten sonra mutlaka soğuma egzersizi yapın.
Yağlı Süt Ürünleri ve Yağlanma
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir.
Şöyle ki, uzmanlar tarafından yapılan birçok araştırma, egzersizin vücudu ve zihni uyardığını kanıtlamaktadır. Düzenli yapılan egzersiz ise kasların daha fazla çalışmasını, enerji üretmesini ve dinç kalmasını sağlar.
"Spor, çocuk ve gençlerde sorumluluk almaya, öfkeyi kontrol edebilmeye yardımcı olurken, erişkinlerin dinç ve dinamik görünmelerini sağlıyor. Yaşlılar ise sporla dinçlik kazanıyor, unutkanlık azalıyor."
3 hafta boyunca verdiğiniz emeklerin karşılığı nihayet etkisini hissettirmeye başladı. Genellikle dördüncü haftada vücudunuzdaki kasların belirginleşmeye başladığını fark edersiniz. Elbette bu değişim kişiden kişiye değişebilir ancak yağ oranı fazla olmayan kişiler için kas değişimlerini yaşamak yüksek olasılıktık.
zararlidir. kaslariniz haftada en az 1 gun dinlenmelidir. aksi taktirde yaptiginiz spor vucudunza zarar verir, istediginiz verimi alamazsiniz, hedefinize ulasamazsiniz. yorgun kas gruplari ile yapilan aktivitenin hic faydasi olmaz.
Sirkadiyen ritme göre, insanların fiziksel olarak en güçlü ve en enerjik olduğu saatler 13 ile 18 saatleri arası. Bu saatler arasında yapılan antrenmanlardan oldukça yüksek bir verimlilik elde ediliyor. Çalışmalar, kas gücü ve sprint yeteneklerin öğle saatlerinde zirveye ulaştığını gösteriyor.
Antrenmanlarınızın arasına dinlenme günleri koymalısınız. Eğer her gün spor yapmakta kararlıysanız da her gün spor yapılır ancak aynı kas grubunu çalıştıran aynı egzersiz değil. Bu durumda mutlaka bir uzmanın size spor programı hazırlaması gerekir. Aynı bölgeyi iki gün üst üste çalışmamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri