Durağan Rastgele Erişimli Bellek, yarı-iletken bir bellek türüdür. Durağan kelimesi, sürekli tazelenmesi gereken devingen RAM’in aksine, belleğe güç verildiği sürece belleğin içeriğini koruduğunu belirtir.
Durağan Rastgele Erişimli Bellek (İngilizce: Static Random Access Memory), yarı-iletken bir bellek türüdür.
Ana RAM çeşitlerinden biri olan SRAM, ilk olarak 1990'lı yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. RAM'in statik olarak adlandırılmasının temel nedeni kesintisiz güç aktarımı sağlamasıdır. Geçici depolama özelliği sağlayan bu RAM'ler, DRAM sistemlerine nazaran daha küçük kapasiteye sahip olmasına rağmen daha pahalıdır.
DRAM, daha yoğun, tazeleme gerektiren, daha yavaş ve daha ucuzdur. Temel olarak ana sistem belleği için kullanılır. SRAM, daha hızlıdır, tazelemeye ihtiyaç duymaz, daha pahalıdır ve genellikle işlemcilerdeki önbellek belleği için kullanılır.
İki ana RAM çeşidinden biri olan SRAM de sıklıkla kullanılan bir seçenektir. SRAM olarak adlandırılan RAM çeşidi aynı zamanda statik şeklinde de ifade edilir. Cihazlarda geniş yer kaplayan SRAM ilk olarak 1990'lı yıllarda kullanılmaya başlanmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
SRAM (Static RAM): Elektrik olduğu sürece içindeki verileri saklarlar. DRAM 'den farklı olarak sürekli bilgiler güncelleştirilmelidir. Bu da SRAM 'lerin daha hızlı olmasının en büyük nedenidir. Genel olarak bilgisayarın ön belleğinde kullanılırlar.
Rastgele erişimli hafıza veya rastgele erişimli bellek (İng. İngilizce: Random Access Memory, RAM) mikroişlemcili sistemlerde kullanılan ve genellikle çalışma verilerini ve makine kodunu depolamak için kullanılan herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposudur.
Dram, önceden yazılmamış, doğaçlama tiyatrodan farklı olan metin tabanlı tiyatrodur. Aristoteles'e göre (“Poetica” adlı eserinde) dramın temel özelliği, olayın diyaloglarla ifade edilmesidir. Bundan dolayı antik destanlardan farklıdır. Modern çağdan beri bilhassa romandan farklıdır.
RAM'in temel olarak iki ana türü bulunur: statik RAM (SRAM) ve dinamik RAM (DRAM). Bu iki ana türün de kendi içerisinde çeşitli alt türleri ve sürümleri mevcuttur.
DRAM, dinamik rasgele erişim belleği anlamına gelir. Bilgisayarlarda kullanılan ana bellek türü olan DRAM, verileri geçici olarak depolamak için kullanılır. M2 SSD'lerde kullanılan DRAM, önbellek olarak işlev görür. Önbellek, sık kullanılan verileri depolayarak, SSD'nin bu verilere daha hızlı erişmesini sağlar.
RAM, en hızlı SSD'lerden bile binlerce kat hızlıdır. RAM, en hızlı SSD'lerden bile önemli ölçüde daha hızlıdır. Dolayısıyla uygulamaları ve verileri işlemcinin yanında tutmak için daha fazla RAM'e sahip olmak, işlemlerin daha hızlı ve verimli olmasına yardımcı olur.
İnternette gezinmek, ofis programlarını çalıştırmak, basit fotoğraf ve video düzenleme işlemleri için 4GB RAM gayet yeterli. Birden fazla işlemi aynı anda yapıyor ve düşük sistem gereksinimleri oyunları oynuyorsanız, 8GB RAM sizin için yeterli.
RAM, bilgisayarın performansını çok yönlü etkiler. Örneğin, bilgisayarın açılış hızı, programların açılış hızı, işlem hızı, oyunlardaki kare hızı ve daha birçok faktör, RAM'in kapasitesine bağlıdır. Yeterli RAM kapasitesine sahip olmak, bilgisayarın daha hızlı ve verimli çalışmasını sağlar.
RAM Çeşitleri Neler? Günümüzde kullanılan RAM'ler iki farklı çeşitte pazara sunulmaktadır. Bunlar dinamik ve statik olarak ikiye ayrılır ve DRAM ya da SRAM şeklinde adlandırılır. DRAM, Dinamik RAM kısaltması olurken SRAM Statik RAM'dir.
DRAM (bilgisayar), Bilgisayarda dinamik rastgele erişimli bellek. Dram (sinema ve televizyon), Sinema ve televizyonda anlatım tekniği. Dram (mecaz), acıklı olay.
DRAM, bir tümleşik devre içinde her bir veri bitini ayrı bir kapasitör içinde saklayan Rastgele Erişimli Bellek türüdür.
Günlük kullanım için 4 GB RAM miktarı bile fazla olabilir. Ancak video düzenleme gibi daha ağır işlemler için bilgisayar almak isteyen kullanıcıların en az 8 GB RAM tercih etmeleri gerekmektedir. Bilgisayarı kullanım şeklinize göre RAM miktarını uzun vadede artırıp azaltabilirsiniz.
Bellek, yürütücü bir program tarafından en sık erişilen veri ve talimatları tutmak için kullanılır. RAM ise, ana kart üzerine yerleştirilmiş kalıcı belleği ve tüketicinin tahsis edilmiş yuvalara veya ek yerlerine takabileceği bellek modüllerini içerme eğilimindedir.
DDR SDRAM, (İngilizce "Double Data Rate synchronous dynamic Random Access Memory") bilgisayarlarda kullanılan bir rastgele erişimli hafıza türüdür. Saat vurumunun kenarlarını hem yükselişte hem de düşüşte veriyi aktarmak ile önce gelen tek-veri-oran SDRAM'ından (çift pompalanan) daha büyük Bant Genişliğini başarır.
Shakespeare ise; dram, trajedi ve komedi türünde çok başarılı örnekler vermiştir. Dramların işledikleri konulara göre feeri, melodram ve trajikomik olmak üzere 3 çeşidi vardır.
Dram türü, Romantik akımın etkili olduğu dönemlerden sonra da biçim ve içerik değişiklikleriyle yeni boyutlar kazanmış ve günümüze dek varlığını sürdürmüştür.
Yunan ve Latin edebiyatlarındaki klasik, şaheser eserler örnek alınmıştır. 1. 18. yüzyılda klasisizm akımına tepki olarak ortaya çıkmış ve kurucusu Victor Hugo ve J. J. Rousseau olarak görülür. 2. Victor Hugo'nun Hernani adlı dram türündeki bu eserin oynanmasıyla klasisizm akımına tepki olarak ortaya çıkmıştır.
RAM (Random Access Memory), mikroişlemcili sistemlerde kullanılan bir tür veri depolama biçimidir. Türkçe olarak Rastgele Erişim Belleği, işletim sisteminin ve bilgisayarımızda kullanılan tüm bilgilerin ve yapılan işlemlerin geçici olarak depolandığı bellektir.
Bir uygulamayı her açtığınızda, RAM'de depolanır ve hızlı bir şekilde erişilmesini sağlar. Yani teknik olarak daha fazla RAM, arka planda daha fazla sayıda uygulamaya sahip olmanızı ve bunları minimum gecikme ile hızlı bir şekilde yeniden açmanız anlamına geliyor.
Rastgele erişim belleği (RAM), programın çalışırken ihtiyaç duyduğu bilgileri depolayan bilgisayar belleğidir. Rastgele erişim belleği, depolanan verilere sadece sıralı olarak değil herhangi bir sırada (yani rastgele) erişim sağlayan veri depolamasını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri