Sırbistan ve Karadağ Devlet Birliği, İstikrar ve Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin başladığı Kasım 2005'te Avrupa Birliği'ne katılım sürecini başlattı. Mayıs 2006'da Karadağ bir referandumla bağımsızlığa oy verdi ve Sırbistan ve Karadağ Devlet Birliği feshedildi.
AB ile Karadağ arasında Vize Kolaylığı ve Geri Kabul Anlaşması 1 Ocak 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Karadağ 2009'dan beri vize serbestinden yararlanmaktadır. Karadağ 5 Haziran 2017 tarihinden beri NATO üyesidir.
Sırbistan 22 Aralık 2009'da Avrupa Birliği üyeliğine resmen başvurdu. Katılım müzakereleri şu anda devam ediyor. Sırbistan'ın müzakerelerini 2024 sonuna kadar tamamlaması ve 2025 yılına kadar Birliğe katılmasına izin vermesi bekleniyor.
Sırbistan, 2006 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 7 Kasım 2007 tarihinde AB ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşması imzalamıştır.
6 Şubat 2018'de Avrupa Komisyonu altı Batı Balkan ülkesini kapsayacak şekilde genişleme planını yayınladı: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan.
İlgili 16 soru bulundu
Mevcut durumda Türkiye dışında AB üyeliğine aday olan 6 ülke bulunmaktadır: Karadağ, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Ukrayna ve Moldova. Aday ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra Karadağ, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk AB ile katılım müzakerelerine başlamış durumdadır.
1992 yılında bağımsızlığını ilan eden Bosna Hersek'e Haziran 2013 tarihli Selanik Zirvesi'nde diğer Batı Balkan ülkeleriyle birlikte potansiyel aday ülke statüsü verilmiştir. Bosna Hersek ile AB arasında 2008 yılında imzalanan İstikrar ve Ortaklık Anlaşması 1 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Türkiye'den Sırbistan'a seyahat için vize almak gerekip gerekmediği araştırılan konulardan biridir. 180 gün içerisinde 90 güne kadar Sırbistan'da konaklamak vizesizdir. Sırbistan'a 90 günden az bir süre için gitmek isteyen kişilerin yanlarında yalnızca kimlik kartlarını ve güncel pasaportlarını bulundurmaları gerekir.
Sırbistan pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 37. sıradadır. Sırbistan pasaportu sahipleri, 134 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 95 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova ile Sırbistan arasındaki müzakereler sonuçlandırılma aşamasına gelmiştir. 2003 yılında Sırbistan ve Karadağ Devlet Birliği adını alan yapı, Karadağ'ın 2006 yılında birlikten ayrılmasının ardından Sırbistan Cumhuriyeti'ne dönüşmüştür.
Resmi Dili
Sırbistan'da resmi dil, Rusça ile oldukça benzerlik gösteren Sırpçadır.
* 1 Avro yaklaşık 117 Sırp Dinarı'dır. * 1 Avro yaklaşık 117 Sırp Dinarı'dır.
Schengen'de olmayan ülkeler arasında Arnavutluk, Andora, Bosna Hersek, İrlanda, Kosova, Kuzey Makedonya, Moldova, Monaco, Karadağ, San Marino, Sırbistan, Birleşik Krallık ve Vatikan var. Schengen bölgesi, Avrupa'nın 26 ülkesinin 420 milyon vatandaşı için sınırda kontrolsüz seyahat imkanı tanıyor.
Karadağ pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 44. sıradadır. Karadağ pasaportu sahipleri, 125 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 104 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Yatırım Yoluyla Karadağ Vatandaşlığı
En az €250,000 bedelli bir mülk alınması ile Karadağ vatandaşlığı için başvuru da bulunulabilir. Ek olarak Karadağ ekonomik fonuna da €100,000 tutarında bağış yapmak gerekmektedir. Avrupa Birliği üyeliğine aday olan Karadağ'ın 2025 yılına kadar birliğe girmesi beklenmektedir.
Sırbistan vatandaşlığını kan bağı yani köken (orijin) yoluyla elde etmek isteyenler şu kişiler olabilir: – Sırbistan'da doğan ve hayatta olan kişiler Sırbistan çifte vatandaşlığına başvurabilir. Yani Yugoslavya'nın şu anki Sırbistan sınırları içerisinde kalan bir yerleşim yerinde doğduysanız başvurabilirsiniz.
T.C. ve Sırbistan'ın imzalamış olduğu protokol doğrultusunda, Hususi, T.C Umuma Mahsus, ve Hizmet Pasaport Hamilleri, Sırbistan'a olan yolculuklarında 90 günlük vize muafiyetinden faydalanırlar. Bu pasaporta sahip kişilerin Sırbistan'a girişi esnasında vize almaları gerekmez.
Küresel ölçekte vatandaşlık ve oturum danışmanlığı hizmeti veren Henley&Partners tarafından hazırlanan Pasaport Endeksi'ne göre dünyanın en güçlü pasaportuna sahip ülke Singapur olurken, üç basamak yükselen Türk pasaportu 50. sırada yer aldı.
Türkiye'den gelen ziyaretçiler Belgrad'ı bir çok bakımdan pahalı bulacaktır. Yeme, içme, ulaşım gibi konularda Türkiye ile karşılaştırıldığında Sırbistan'ın daha pahalı olduğunu göreceksiniz. Belgrad Sırbistan'ın diğer şehirlerine göre yüzde 30 daha pahalıdır.
Belgrad da günlük yaşantıda sadece Dinar kullanılır alışveriş yaparken ve tüm günlük aktivitelerde Dinar kullanılır Euro kullanımı ülkede epey yoğundur fakat bu büyük ölçekli ticaretlerde kullanılır ev ,araba alım satımda veya kiralamalarda .
Ülkenin para birimi Sırp Dinarı'dır. (RSD) (1 Sırp Dinarı = 0.051 Türk Lirası) Resmi dili Sırpça olan kentin aynı zamanda Macarca, Makedonca, Boşnakça, Hırvatça ve Karadağca konuşulmaktadır.
Kosovalı siyasetçiler Kosova'nın 2025 yılında AB'ye katılmasını beklediklerini duyurdu. Kosova vatandaşları AB vize rejimi altında olup vize muafiyetinde henüz yararlanamayan tek Balkan ülkesidir.
Hırvatistan'ın 2013 yılında üye olmasıyla, AB 28 üyeli bir Birlik haline gelmiştir.
Azerbaycan, BM ve hükûmet politikaları aracılığıyla başta Avrupa olmak üzere uluslararası topluma ulaştı ve ekonomisini açtı. AB ile resmi ilişkiler 1996 yılında AB-Azerbaycan Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması'nın (PCA) imzalanmasıyla başladı. Bu anlaşma 1999'da yürürlüğe girdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri