Sırça Köşk - Sabahattin Ali 1947 yılında yayınlanan ve yönetime başkaldırı olduğu gerekçesiyle yasaklandı.
Sabahattin Ali'nin 1947'de yayımlanan “Sırça Köşk” adlı öykü kitabı çıkar çıkmaz yasaklanmıştı. İçindeki “Sırça Köşk” adlı masal iktidarı eleştiriyordu çünkü. Öykünün “Masallar” bölümüne alınması da yazarını kurtaramadı, kitap toplatıldı.
İkinci romanı Küçük Oyuncu, ilk romanı Yarın Yarın romanından bir yıl sonra yani 1977 yılında yayımlanır. Üçüncü romanı Asılacak Kadın, 1979 yı- lında yayımlanır. Ancak cinsel içerikli bulunmasından dolayı yasaklanmıştır.
9. "Lolita", Vladimir Nabokov
Rus asıllı yazarın Paris'te İngilizce yazıp yayımladığı roman, müstehcen olduğu gerekçesiyle Fransa, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda, Güney Amerika ve Arjantin'de yasaklandı.
Yasaklı kitaplar listesi, farklı ülkelerde çeşitli zamanlarda iktidarda bulunanlar tarafından siyasi, toplumsal, dinî veya ahlaki motivasyonlarla süresiz olarak ya da belirli bir süre için satışına, dağıtımına veya erişimine engel olunmuş, basılıp dağıtılmış olanlarının da toplatılmış olduğu kitapların yer aldığı liste ...
İlgili 42 soru bulundu
Suç ve Ceza:
Yazarın eserleri çeşitli ülkelerde tümüyle yasaklanmıştır. Rusya'da yasaklanma gerekçesi olarak "gerici" olduğu öne sürülmüş, Polonya'da ise "kötümser" olmasına dayandırılmıştır.
Pınar Kür'ün ünlü romanı Asılacak Kadın'ın yedinci baskısı geçtiğimiz ay Can Yayınları'ndan çıktı. Önceki yıllarda 'müstehcenlik' suçlamasıyla yasaklanarak toplatılan kitapta, yazarın 1988 yılında İstanbul İkinci Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunduğu savunma metni de yer alıyor.
Sırça Köşk - Sabahattin Ali
Sabahattin Ali'nin ölümünden önceki son öykü kitabı olan Sırça Köşk dönemin devlet yönetimini eleştiren, direnmenin gücünden söz eden bir eser. 1947 yılında yayınlanan ve yönetime başkaldırı olduğu gerekçesiyle yasaklandı.
Ülkemizde yılda ortalama 7.2 kitap okunmaktadır. Türkiye nüfusunun % 31'i hiç kitap okumamaktadır. Türkiye'de her 4 kişiden 1'inin kitap okuma alışkanlığı vardır.
8. Bülbülü Öldürmek – Harper Lee
Roman, çocuğun gözünde Güney Amerika'da ırk ayrımı ve adaletsizlik hakkında anlatılıyor. Eşitlik, adalet ve ayrımcılık gibi kavramları ele almasına rağmen kitap, ırkçılık içerdiği gerekçesiyle maalesef yasaklandı.
1-Hayvan Çiftliği (George Orwell)
Orwell komünizm sistemindeki sorunları hicivle anlatması Stalinist Rusya için kabul edilemezdi. SSCB 'de yasaklanan kitap aynı zamanda Kuzey Kore'de ve Küba'da da hala yasaklı kitaplardandır. Kenya'da yasaklanma sebebi ise kitabın yolsuzluğu eleştirmesi olmuştur.
Fikrimin İnce Gülü kitabının yasaklanma nedeni ise, askeri kuvvetleri küçük düşürme gerekçesidir. '' Türk Silahlı Kuvvetlerini tahkir ve tezyif '' suçlamalarıyla 1981 yılında tüm kitaplar toplatılmış ve yazara da dava açılmıştır ancak iki yıl süren davanın neticesinde yazar ve kitap aklanmıştır.
Sabahattin Ali'nin 1944-1947 yılları arasında yazdığı hikâyelerden derlediği Sırça Köşk, hayatını altüst eden, kendisini ölüme kadar götüren o keskin devrede yaşadığı ve hayatını şiddetle etkilemiş olayları da yansıtmaktadır.
Secker and Warburg yayınevi tarafından basılan romanın adı 1984. Basıldıktan 32 yıl sonra komünizm propogandası, anti semitizm ve cinsel referansları dolayısıyla yasaklanan kitabın yazarı ise George Orwell'den başkası değil.
Ülkemizde yasaklanmış bir kitap listesi bulunmamaktadır. Fasıl 154 Ceza Yasasının 48'inci ve 59'uncu maddesi kapsamına girmeyen veya söz konusu Yasa maddelerinin belirlediği koşula haiz olmayan kitap ve sair yayınlar suç teşkil etmemektedir.
Dönüşüm, Franz Kafka (1915)
Kafka'nın ünlü romanının sonrası biliniyor. Niçin yasaklandı? Kafka'nın bütün çalışmaları gibi Dönüşüm de Nazi ve Sovyet rejimlerinde yasaklandı. Ayrıca o zamanki adıyla Çekoslovakya'da da, Kafka'nın Çekçe yazmayı reddetmesi ve yalnızca Almanca yazması nedeniyle yasaklandı.
Kitap, 12 Eylül Darbesi'nden sonra 4. baskısındayken “Türk Silahlı Kuvvetleri'ni gözden düşürdüğü” gerekçesiyle toplatılmış; iki yıl süren yargılama süreci sonunda aklanarak kitap ve yazarı serbest kalmıştır.
Ağır Ceza Mahkemesi, "Risale-i Nur" kitabı verilmeyen bir tutuklunun itirazı üzerine söz konusu kitabın yasaklı olmadığını belirterek, tutukluya verilmesine hükmetti.
Küçük Kara Balık, 12 Eylül Darbesi döneminde Türkiye'de de yasaklı kitaplar arasında yer alır.
Annesi İsmet Kür, Türk dili ve edebiyatı öğretmeni, Azeri olan babası Behram Kür ise Fransızca ve matematik öğretmeniydi.
Yazı ekinde verilen “yasak yayınlar” listesinde; Zaman gazetesi, Today's Zaman gazetesi, Taraf gazetesi, Bugün gazetesi, Millet gazetesi, Meydan gazetesi, Özgür Düşünce gazetesi, Nokta dergisi, Aksiyon dergisi, Sızıntı dergisi, Kaynak Yayınları, Sürat Yayınları, Zambak Yayınları yer aldı.
4 Gazap Üzümleri
Tahmin edilebileceği üzere John Steinbeck'in 1939 Pulitzer Ödüllü romanı, yaşadıkları yeri hiç de sevimli bir şekilde tasvir etmediği gerekçesiyle Kern County, California sakinleri tarafından hoş karşılanmadı ve küçük düşürücü bulunarak yasaklandı.
Samed'in kitapları Türkiye'de 12 Eylül darbesinin hışmına da uğradı; 1982'de müstehcen olduğu ve komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle kitapları yasaklandı ve 1984 yılında yeniden serbest bırakıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri