Silopi (Rûdaw) – Şırnak'ın Silopi ilçesinde 2014 yılından itibaren yer fıstığı tarımı yapılıyor. Yer fıstığı bölge halkı için yeni bir geçim kaynağı haline geldi. Silopi'de fıstık ekimi ve üretimi yıldan yıla artıyor.
Şırnak, Silopi ilçesinde 30 bin dekar olan yer fıstığı üretim alanının 60 bin dekara, rekoltenin 20 bin tona çıkmasıyla 2020'de Türkiye'deki yer fıstığı üretiminde ilk üç il arasına girmişti, 2021'de de gerçekleştirdiği üretim ile üçüncü oldu.
Şırnak'ta tarım, hayvancılık ve sınır ticareti ekonominin temelini oluşturur. Buğday, arpa ve mercimek üretimi başta gelir. Sanayi bitkilerinden pamuk ekimi yaygındır. Cizre ve Silopi ilçelerinde yüksek kaliteli nar ve üzüm yetişir.
Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.
Osmaniye ilinde sanayinin temelini yerfıstığı oluşturmaktadır. Yapılan değerlendirmelere göre Türkiye'de üretilen yerfıstığının %40,4'ü Osmaniye'den karşılanmasına rağmen, %90'nına yakın kısmı Osmaniye'de pazarlanmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Türkiye'de yerfıstığı ekiminin yaklaşık %80'ine yakını Çukurova bölgesinde gerçekleştirilmektedir. Osmaniye'deki yerfıstığı ekim alanı Adana'dan sonra gelmesine rağmen, Türkiye'deki üretilen yerfıstığının yaklaşık %90'ı Osmaniye'de işlenmekte ve pazarlanmaktadır.
Yer fıstığı, özellikle Brezilya, ABD, Çin, Hindistan, Nijerya ve Sudan gibi ülkelerde yaygın olarak yetişir. Bu ülkeler, dünya çapında yer fıstığı üretiminin büyük bir bölümünü sağlar. Yer fıstığı bitkisi, sıcak iklimleri ve iyi drene edilmiş toprakları tercih eder.
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
1 kilo Yer Fıstığı ne kadar? 2023 yılı güncel Yer Fıstığı fiyatları 109,00 TL ile 175,00 TL aralığındadır.
1. ürün yer fıstığı hasadının Ağustos ayının son haftasında başlayıp Eylül ayının son haftasına kadar devam ettiğini, 2.
Şırnak kilim dokumacılığı, motif ve desen zenginliği ile dikkat çekiyor. Sıra sıra dokunan Şırnak kilimleri, Jirki Kilimleri olarak biliniyor. Bu önemli el sanatı ürünlerinden alınabilir. İğne ve boncuk oyaları, yöresel takılar, turik heybesi ya da mizer örtüsü de Şırnak'tan alınabilir.
Cizre kenti ile özdeşleşen Kırmızı Medrese, şehrin batısındaki sur kalıntıları üzerinde bulunur. Kırmızı tuğlalardan örülmüş ve adını bu tuğlalardan almıştır. Cizre Beyliği döneminde II. Han Şeref Bey tarafından yaptırıldığı düşünülür.
16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur. Aynı kanunla Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Güçlükonak bucağı bu ilin ilçesi olmuş, ayrıca Mardin'in İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri buraya bağlanmıştır.
2020 yılı içerisinde '' Antep Fıstığı Aşılama Projesi '' kapsamında 378.240,00 TL bütçe ile Şırnak İli Merkez ve ilçelerinde 63.574 adet Antep fıstığı fidanı aşılanmıştır. Proje sonunda % 87,77 oranıyla 55.798 adet Antep fıstığı fidanında aşı tutmuştur.
hangisidir? hangisidir?" sorusunun cevabı Şırnak'tır. topraklarıyla Fıstık üretimine elverişlidir.
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde yer fıstığı ekimine başlandı. Bin 500 dekar alana ekilen yer fıstığından bu yıl yaklaşık 700 ton üretilmesi hedefleniyor.
Kabuklu yer fıstığı fiyatı kg bazında 130,90₺'dir.
Sağlıklı kalp fonksiyonu için önemli olan B3 vitamini de içeren yer fıstığı, kan basıncının, kolesterolün ve trigliserit düzeyinin düşürülmesini destekleyebilir. Anti-inflamatuar etkileri sayesinde, koroner kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Türkiye'de araĢit olarak da bilinen yerfıstığının tamamına yakını Akdeniz Bölgesi'nde yetiĢtirilmekte olup özellikle Adana Bölümü üretimin yoğunlaĢtığı kesimdir.
Yer Fıstığı Ne Kadar Sürede Yetişir? Yer fıstığı ekim nöbetine uygun bir üründür. Bu sebeple iklim ve toprak yapısı göz önünde bulundurulduğunda yer fıstığı ortalama 110 ila 120 günde yetişir.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Akdeniz, Marmara, Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu bölgelerinde yer fıstığı yetiştiriciliği yapılır. Aydın, Muğla, Adana, Mersin, Osmaniye, Antalya ve Kahramanmaraş illeri yer fıstığı yetiştiriciliğinde ülkemizde öne çıkan illerdendir.
Yetişme süresi boyunca toplam 500-600mm'lik yağış yerfıstığı için yeterli olmaktadır. Ancak bu yağışın yetişme dönemine dağılmış olması gerekir. Uzun bir süre yerfıstığı bitkisinin susuzluğa mahrum kalması halinde, kapsüllerin içerisindeki tohumlar tam gelişmezler ve neticede verim düşük olur.
MİMAS BAHÇE - Yer Fıstık Kavrulmuş 200gr (Yerli Ata Tohumu)- 64,00 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri