Hard diskten sonra ise geliştirilmiş bir sistem olarak SSD diskler hayatımıza girmiştir. SSD diskler performans açısından çok daha üstün konumda oldukları için HDD ve SSD arasındaki fark oldukça fazladır. Ayrıca bu farklardan birisi de HDD ve SSD hız farkıdır.
Bilgisayarlarda klasik HDD'ler yerine Solid State Sürücü (SSD) kullanımı oyun bilgisayarlarında yüksek okuma ve yazma hızlarıyla veri işlemeyi sorunsuz hale getirmektedir. Oyunlardan daha iyi performans almak isteyenlerin geçiş yapabileceği SSD, oyun performansını etkileyerek performansı arttırır.
Kesintilere uğrayan bir oyun deneyimi de kullanıcılar üzerinden olumsuz etkileri olacağından SSD kullanımı oyun performansını arttıran koşulları sağlar.
SSD'lerin HDD'lerin karşısındaki en büyük avantajı, hızı. Geleneksel sabit disklere göre SSD'li bir bilgisayar çok daha hızlı açılır ve uygulamaları çok daha hızlı açar. Bilgisayarınızı ister iş için kullanın, ister oyun veya eğitim amaçlı, SSD'nin farkını sıkça hissedeceksiniz.
Depolama birimleri FPS'e etki etmez. Fakat yükleme ekranlarında oyun daha hızlı yüklenir HDD'ye göre.
İlgili 20 soru bulundu
Taktığın SSD sayısı performansa etki etmez.
SSD, bir bilgisayar sisteminin en önemli bileşenlerinden biridir. Bilgisayarın hızı, işlemci ve ram'in yanı sıra SSD'ye de çok bağlıdır. Performansıyla ön plana çıkan sistemler karşınızda! SSD'ler bir bilgisayar sisteminin hızını belirleyen en önemli bileşenlerden biridir.
SSD'nin Ömrü Nedir? Bir SSD'nin ömrü birçok değişkene bağlıdır çünkü çoğu durumda her şey sürücünün nasıl kullanıldığına bağlıdır. Yakın tarihli bir çalışmada SSD'lerin ömrünün yaklaşık 10 yıl olduğu belirlendi ki bu fena bir süre değil.
Minimum düzeyde 256GB standart bir oyuncu için temel seviye olabilir ancak oyun boyutu yüksekse sürekli olarak yaz sil yapmak gerekebilir. Bu yüzden en az 500 GB kapasiteli ya da mümkünse 1 TB kapasiteli SSD tercih etmek iyi bir seçim olabilir.
Bunun nedeni, M2 SSD'lerin daha yüksek bir veri aktarım hızına sahip olmasıdır. SATA tabanlı SSD'lerin maksimum veri aktarım hızı 600 MB/s iken, M2 SSD'lerin maksimum veri aktarım hızı 3500 MB/s'e kadar çıkabilir. Bu nedenle, M2 SSD'ler özellikle yüksek performans gerektiren uygulamalar ve oyunlar için daha uygundur.
Katı hal sürücüsü (SSD) takmak ve RAM'i artırmak Masaüstü PC veya laptop performansını artırmanın iki kolay ve uygun maliyetli yoludur. Yeni sayılabilecek sistemler bile HDD'nin bir SSD'ye yükseltilmesiyle önemli performans artışları sağlayabilirler.
SSD'ler oyun için iyi mi? En iyi oldukları alan olabilir. Mevcut farklı türlerdeki SSD'ler arasında NVMe™ (Non-Volatile Memory Express) SSD, belki de oyunlarda genel olarak en iyi tercihtir.
Hızda SSD'yi utandıran rakip
Hız olarak SSD'leri utandıran bir depolama çözümü: RAM Drive! Bilgisayarımızda kullandığımız RAM'lerden oluşan bir sabit disk türü. Elbette bu noktada RAM Drive ve RAM Disk tabirlerinin farkına değinmemiz gerekiyor. RAM Disk, RAM'lerin sanal bir sabit disk olarak kullanılması.
SSD'ler HDD'lerden daha hafiftir, daha az güç tüketir ve hareketli parça bulunmaması nedeniyle neredeyse hiç titreşim yoktur. Ayrıca, HDD'lere göre kazara düşmelere daha iyi dayanırlar. SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir.
PCIe 4.0 SSD olmadığı sürece gerçek RAM'in yerini tutacak şekilde kullanılamaz. Fakat normal durumlarda bile SSD'nin RAM olarak kullanılması söz konusu olabilir. RAM limiti aşılırsa sistem olası çökmeleri önlemek için SSD'yi kullanır.
SSD'ye yönelmemizi gerektiren şey hız arayışımız olduğu için, okuma/yazma hızı bizim için neredese en önemli kriter. MB/Sn cinsinden SSD paketlerinde yer alan bu bilgi ortalama olarak 300-500MB/Sn aralığında değişmektedir. Kısacası ne kadar yüksek okuma/yazma hızına sahipseniz o kadar iyi bir SSD alıyorsunuz demektir.
Sadece belge, fotoğraf ve müzik dosyası saklayacaksanız 500 GB SSD sizin için yeterli olur.
Verilerin kaybolması, karışması, silinmesi gibi bir sorunla karşılaşmamak da kullanıcıya hız kazandırabileceği gibi işlerin kolaylıkla halledilmesine de imkân yaratır. SSD harddiskler ile ilgili bilinmesi gereken diğer bir özellik ise kapasiteleri doldukça hızlarının yavaşlayabilmesidir.
Özellikle bilgisayarı iş amacıyla tam kapasite kullanan kişiler için 1 TB SSD pc için depolama ihtiyaçlarını yeterli derecede karşılar. 1 TB SSD gaming dosyaları ve uygulamalarını depolamak için de uygun bir boyuttadır.
SSD'lerin zamanla bozulmasının tek bir nedeni olmamakla birlikte, en yaygın nedenini açıklamış bulunuyoruz. Fakat, belirttiğimiz üzere, SSD'ler farklı sebeplerden dolayı da işlevini yitirebilir.
Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır. Tabii ki bu ortalama bir değer olduğunu için bazıları daha uzun süre, bazıları daha kısa süre dayanabilir. Dolayısıyla, mevcut SSD'nizin ne kadar veri yazdığınızı görebilirseniz, tahmini kalan ömrünü hesaplayabilirsiniz.
SSD'lerin genellikle 5-7 sene dayanması beklense de çoğu SSD, bu süreden önce bozulabiliyor. Bu yüzden SSD kullanırken hangi işaretlere dikkat edeceğinizi bilmenizde büyük fayda var.
Sonuç olarak, eğer depolama alanı ihtiyacınız varsa ve performanstan biraz ödün verebilirseniz, HDD'ler hala uygun bir seçenek olabilir. Ancak oyuncu laptopunuzu sadece oyunlar için kullanacaksanız ve hızlı performans önemliyse, SSD'leri tercih etmeniz önerilir.
Oyun performansı için ram kullanımı daha ön planda, ihtiyaçlarını belirle ona göre seçim yap. ssd tabiki de daha çok hızlandırır. ama sistemin kötüyse ram de takmanı tavsiye ederim oyunlarda çok rahatlatıyor.
SSD, işletim sistemlerinin daha hızlı açılmasını; aynı zamanda pek çok uygulama ve işlemin daha hızlı başlamasını sağlarken, veri kopyalama ve taşıma işlemlerini de önemli ölçüde hızlandırır. Bunun dışında oyun içi yükleme sürelerini de büyük oranda kısaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri