Vita yağ satın alarak çok lezzetli yemekler, börekler, baklava ve kurabiyeler yapabilirsiniz. Margarin ile benzer yapıya sahip olan çeşitleri dilediğiniz yiyeceğe ekleyebilirsiniz.
Aksi takdirde onun adı baklava olmaz. Baklava yapımında normal tereyağı değil sade yağ kullanılır.
Bu nedenle baklava yaparken tereyağı kullanmaya özen gösterin. Tereyağı sevmiyorsanız margarin tercih edebilirsiniz. Baklavanın içinde ve üstünde kullanacağınız fıstık ve ceviz gibi ürünlerin taze olmasına dikkat edin. Taze ürünler baklavanın lezzetini artırır.
Cevizli Baklava Tarifi İçin Malzemeler
1çay bardağısüt. 1çay bardağıayçiçek yağı
Vita kızartma yağı, yüksek sıcaklıklarda bile yapısını koruyabilme özelliğine sahiptir. Yüksek sıcaklık gerektiren kızartarak pişirme işlemlerinde Vita yağı değerlendirilebilir. Vita bitkisel susuz yağ çeşidi özellikle kurabiye, börek, kek, baklava gibi hamur işlerinin yapımında tercih edilir.
İlgili 35 soru bulundu
Pastanelerden severek aldığımız birçok hamur işinde ve profesyonel mutfaklarda da vita yağı tercih edilir. Evde kendi mutfağınızda denediğiniz kurabiye çeşitlerinde vita yağı kullandığınızda pastanede pişmiş kurabiyeler kadar leziz tatlar yakalayabilirsiniz.
Vita teneke yağ bitkilerden elde edilen ürünlerden biridir. Son derece lezzetli ve aromalı olan bu ürün, sevilerek tercih edilir. Vita bitkisel katı yağı ürünleri ise margarinlerdir. Katı yağlar 2 çeşide ayrılır.
Tereyağı baklavanın lezzetini artıracaktır. Tereyağı tercih etmeyenler için ise, süt oranı yüksek katı margarinler de aynı işi görecektir. Baklavada kullanacağınız ceviz, fındık veya Antep fıstığı bayat olmamalı. Yoksa tüm emeğin boşa gitmesine neden olur.
Limon suyu ya da sirke
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Baklava hamuruna maya ya da kabartma tozu konmaz. Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez.
Yemeklerde tereyağ ve margarin kullanmasanız daha iyi olur zaten. Tereyağ ve margarin yemeklerin yapısına herhangi bir katkı sağlamadığı için bunların yerine sıvı yağ ile pişirmek çok daha sağlıklıdır. Ancak lezzet açısından çorba veya pilavlarda tereyağ+sıvı yağ yarı yarıya kullanılabilir.
Tepsiye 3 adet baklava yufkası ekliyoruz. Tekrardan 2 yemek kaşığı sade yağ ekleyip fırça ile her tarafa yediriyoruz.
Sade yağ gezdirilir üzerine bolca, yağ kaynar değil ama sıcak olmalıdır, onu belirtmiştik. Önceden ısıtılmış 160 derece taş fırında 40-45 dakika kadar pişirilir.
Yumuşacık dokulu, daha tok kıvamlı kekler, poğaçalar, kurabiyeler ve tatlılar yapmak istiyorsanız eliniz zeytinyağına gitsin. Daha sünger gibi, hafif lezzetli bir kekin ya da poğaçanın sırrı zeytinyağından geçiyor.
Hem de diğer yağlardaki gibi kaşık kaşık koymanıza da gerek yok. Sade yağın bir iki tatlı kaşığı kadar kullanılması bile yemeklerin lezzetini fark edilir derecede arttıracaktır. Sade yağ nerede kullanılır diyorsanız tereyağı ile yapılan hemen hemen tüm tarifleri daha da leziz hale getirdiğini söyleyebiliriz.
🐑 Faruk Güllüoğlu olarak baklavalarımızda Tereyağı değil Özel Koyun Sade Yağı kullanmaktayız. Sade Yağın en büyük özelliği vücut ısısında erimesidir....
Tatlı sıcakken soğuyan şerbeti üzerine gezdirip çekmesini bekleyin. Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür? Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Burgu baklava gibi tek tek açılan gevrek tatlılarda şerbetin ılık, tatlının soğuk olması lazımdır. Böylece tatlının gevrekliği korunmuş olur.
Glikoz şurubu ile yapılmış şerbetli tatlılar çabuk şekerlenir. Şekerlenmesini önlemek için baklavanızı hava almayacak bir şekilde ılık bir ortamda muhafaza edin. Dolapta ya da çok sıcak bir ortamda saklarsanız baklavanız şekerlenir.
Baklavanın şerbetini döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Tüm hamur işi tariflerde olduğu gibi baklava hamurunun dinlenmesinde de büyük fayda var. O nedenle sizlere önerimiz, hamurunuzu 20 dakika kadar dinlendirmeniz yönünde. Böylelikle hamurunuzun daha kıvamlı, daha lezzetli hale gelmesine ve yufkaların daha rahat açılmasına katkı sağlamış olacaksınız.
Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
Buna göre Türkiye'de üretilen margarinlerde maksimum 1000 mcg/kg-ppb oranında olması gereken glisidil esterler 1535 mcg/kg-ppb oranında tespit edildi. “Ciddi” uyarısıyla RASFF sistemine girilen bu gıda güvenliği uyarısı çerçevesinde ürünlerin Almanya'da toplatılmasına karar verildi.
Türkiye'de üretilen Vita marka bitkisel yağda serbest glisidol tespit edildi. Almanya yağın satışını yasaklayarak piyasadan toplattı. Avrupa Birliği'nde gıda güvenliğini sağlayan RASFF, Türkiye'de üretilen bitkisel yağda serbest glisidol tespit etti. Almanya, marketlerde bulunan yağların toplanmasına karar verdi.
Vita kızartmalık yağ her türlü kızartmayı rahatlıkla yapabileceğiniz, dayanıklı bir yağdır. Genellikle profesyonel mutfaklarda fritöz kullanımına uygun olan Vita kızartmalık yağı evinizin mutfağında da gönül rahatlığıyla kullanabilir ve en iyi sonucu alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri