Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Oy pusulaları tek zarfa konulacak.
Yerel seçimlerde seçmenler en az 4 farklı oy kullanacak. Büyükşehir belediye başkanlığı oy pusulası beyaz olurken il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula turuncu olacak. Belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası mavi, belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise sarı renkli olacak.
Yerel seçimlerde, tüm pusulaların tek zarfa konulacağı belirtiliyor ve toplamda 3 adet oy pusulası kullanılacak. Bu pusulaların renk ve amaçları şu şekilde belirlendi: Büyükşehir Belediye Başkanlığı için: Beyaz renkte bir oy pusulası kullanılacak. Belediye Başkanlığı için: Mavi renkte bir oy pusulası kullanılacak.
Seçmenlere dört farklı renkte oy pusulası verilecek. Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası beyaz, il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula turuncu, belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası mavi, belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise sarı renkte olacak.
Yerel seçimler için 31 Mart'ta 61 milyon 441 bin 882 seçmen sandık başına gidecek. 34 siyasi partinin katılacağı seçimde en uzun oy pusulası 97 santimetre , en kısa pusula ise 4,5 santimetre uzunluğunda olacak. 2024 seçiminde oy pusulasında birinci sırada AK Parti, ikinci sırada İYİ Parti, üçüncü sırada ise Sol Parti ...
İlgili 43 soru bulundu
Kağıda basılı oy pusulası kullanımında seçmenler pusulayı işaretleyerek tercihte bulunurlar. Genellikle işaretleme için de Türkiye'de kullanıldığı gibi özel bir kaşe, veya daha önceki uygulamadaki gibi belli bir ifade yazılı mühür vb. araçlar kullanılır. Bu tür pusulalarda adayların adı muhakkak yer alır.
MADDE 17- Büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, köy ve mahalle seçimleri çoğunluk sistemine göre yapılacağından, bu seçimlerde seçim çevresinde en çok oy alan aday seçilmiş olur.
Seçim sistemi
Türkiye Büyük Millet Meclisi ve cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
31 Mart 2024 Türkiye Yerel Seçimleri'nde toplam seçmen sayısı 61.430.934, kullanılan oy 48.256.541 iken geçerli oy sayısı ise 46.046.499'dur.
Bir önceki Türkiye genel seçimleri 14 Mayıs 2023'te, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu ise 28 Mayıs 2023'te gerçekleştirildi. 2014'ten beri görevde olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2023'teki seçimde yeniden cumhurbaşkanı seçildi.
Geçersiz oy biçimleri
Örneğin: Pusulaya hiç işaret (mühür) koyulmaması (boş oy). Pusulanın oylama kurallarına aykırı olarak işaretlenmesi, mesela: İzin verilenden daha fazla ya da daha az işaret (mühür) koyulması.
Seçim sandığı oylama ve gizli oy zamanı kullanılan, geçici olarak mühürlü bir kutudur. Oy pusulasının atılması için üstte dar bir girişi vardır ve oy verme süresinin sonuna kadar oylara ulaşılmasına engel olur.
Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.
Seçmen kağıdı kimlik belirlenmesinde belge olarak kullanılmıyor. Bu sebeple oy kullanırken seçmen kağıdının vatandaşın yanında olma zorunluluğu bulunmuyor. Oy kullanılacak okulun adı, adresi ve sandık numarası internet üzerinden sorgulanabiliyor.
Tüm oy pusulaları (muhtarlık dahil) tek zarfa konulacaktır. Seçmene oy pusulaları ile birlikte sadece 1 (bir) adet mavi renkli zarf veriniz. Görme engelli seçmenlere, şablon ile oylarını kullanabileceklerini hatırlatınız. Sandık kurulu başkan ve üyeleri engelli seçmenlere yardım için oy kabinine giremez.
Seçim tarihi
Erdoğan 18 Ocak 2023'te seçimlerin tek partili CHP iktidarının sona erdiği 14 Mayıs 1950 seçimlerine atfen 14 Mayıs'ta yapılacağını belirtti.
OY PUSULASI RENKLERİ VE ANLAMLARI
Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak.
SEÇMEN KAĞITLARI NE ZAMAN DAĞITILACAK? Belirlenen takvime göre, seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına 29 Şubat 2024 tarihinde başlanacak.
CHP, 2024 yerel seçimlerinde ise büyükşehir belediyelerinden 14, il belediyelerinden 21, ilçe belediyelerinden 337 ve belde belediyelerinden 48 olmak üzere toplamda 420 belediye başkanlığı kazandı.
7 milletvekili çıkaracak bir seçim bölgesinde A Partisi 60.000, B Partisi 25.000, C Partisi 14.000 oy almış olsun. Bu seçim çevresinden 7 milletvekili çıkacağından en yüksek 7 rakam ve bu rakamın denk geldiği partiler tespit edilerek çıkarılacak milletvekillikleri bulunur.
Aynı zamanda, bölge temelli çoğunluk sistemler arasında Tek İsimli Tek Turlu Çoğunluk Sistemi bulunmaktadır. İki adayın yarıştığı durumda en çok oy alan aday çoğunluğa sahip olacaktır, ancak üç veya daha fazla adayın olduğu durumlarda genellikle hiçbir aday çoğunluğu alamaz (bkz. Çoğulluk (oylama)).
Milletvekili genel seçimleri, beş (5) yılda bir, 600 üyeli Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne üye seçmek için, nispi temsil sistemi ile yapılır.
Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00, diğer illerde saat 17.00'den önce oylar sayılmaya başlanamayacak.
Büyükşehir belediye encümenlerinin başkan ve üyelerinin aylık ödenek tutarı ise 2024 yılında 9.130 TL olarak uygulanıyor.
Yerel yönetimlerde ise (belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti üyeliği) seçilme yaşı 2018 yılında 18 olarak tespit edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri