Standart Olmayan Ölçü Birimleri (karış, kulaç,adım,ayak,parmak) - YouTube.
Standart Olmayan Uzunluk Ölçüleri
Standart uzunluk ölçüsü metre kullanılmaya başlanmadan önce insanlar, ayaklarıyla ve elleriyle uzunlukları hesaplamaya çalışıyorlardı. Bu nedenle parmak, karış, kulaç, adım ve ayak gibi standart olmayan uzunluk terimleri gelişti.
Bu amaçla birtakım ölçü aletleri kullanılır. Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır. Çelik Metre ve Cetveller: Bunlar mm, cm ve parmak bölüntülü ölçü, aletleri olup, kaba ölçü alıntımda kullanılırlar.
Yani bir yerde, standart uzunluk ölçme aracı olarak kullanılan kırık metre, öğrenci tarafından “metre” olarak ifade edilmektedir.
Temel birimler sırasıyla metre, kilogram, saniye, ampere, kelvin, mol ve candela' dır. Türetilen birimler ise bu yedi temel birimin kombinasyonları olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
1-Standart Olmayan Uzunluk Ölçme Birimleri: Karış, ayak, parmak, kulaç, adım gibi bedensel ölçme araçları, standart olmayan uzunluk ölçme birimleridir. Bedensel ölçme araçları insandan insana farklılık göstereceği için verilen sonuçlar kesin olmaz.
Standart Olmayan Ölçü Birimleri (karış, kulaç,adım,ayak,parmak) - YouTube.
Başlıca geleneksel ölçme ve değerlendirme araçları; yazılı ve sözlü yoklamalar, çoktan seçmeli testler, doğru - yanlış soruları, kısa cevaplı sorular, boşluk doldurma ve esleştirme sorularıdır.
Arazide uzunluk ölçümünde kullanılan basit ölçüm araçlarına basit uzunluk ölçme araçları denir. Basit uzunluk ölçüm araçları: 1- Jalon 2- Jalon sehpası 3- Metre 4- Prizma 5- Şakul (çekül) 6- Sayma (Fiş) çubuğudur.
Kütle eşit kollu terazi ile, uzunluk metre ile, zaman kronometre ile, sıcaklık termometre ile, akım şiddeti ampermetre ile, ışık şiddeti ise fotometre ile ölçülmektedir. Madde miktarını ölçmek için bir ölçüm aleti bulunmamaktadır.
Ölçtüğü Büyüklüğü Gösterme Şekline Göre
Ölçtüğü büyüklüğü kişiye çeşitli şekillerde yansıtan ölçü aletleri kendi aralarında üçe ayrılır. Bunlar; gösteren ölçü aletleri, kaydedici ölçü aletleri, toplayıcı ölçü aletleridir.
Kısa uzunluklar genel olarak çelik şerit metre ile ölçülürler. Uzunluk ölçüsü ayrıca optik ve elektronik aletlerle de yapılmaktadır. Haritacılıkta uzunluklar genel olarak yatay ölçülürler. Ancak klasik baz ölçüsünde ve bazı hallerde uzunluklar eğik olarak da ölçülebilirler.
Ölçme Türleri. Ölçme; ölçülen özelliğe ve ölçülen özelliğin gözlenme şekline göre yani ölçümün elde ediliş biçimine göre üçe ayrılmaktadır: Doğrudan, dolaylı ve türetilmiş.
Metrelerin ölçü hassasiyeti 1mm ve 0.5 mm'dir. aletleridir. Kumpaslar uzunluk ölçülerini, iç çap, dış çap, derinlik ve kanal ölçülerini ölçmede kullanılır.
Orta ve kısa uzunluktaki kenar- ların ölçülmesinde çoğunlukla ışık dal- galarıyla çalışan eiektro-optik uzunluk ölçü aletleri kullanılmaktadır.
Basit Ölçü Aletleri
Parsel gibi küçük alanların ölçülmesinde basit ölçme aletleri kullanılmaktadır. Bunlar jalon, jalon sephası, çekül, sayma çubukları, çelik şerit metre, dik inme ve dik çıkmaya yarayan aynalı gönye ve prizmalardır.
Terazi ve kantar gibi aletler ağırlık ölçen aletlerdendir. Bir cismin ağırlığı, dünyanın cisme uyguladığı kuvvet ile alakalıdır. Ağırlık bir kuvvettir ve yeryüzüne yakın olan her şey bu kuvvetten etkilenerek bir kütleye kavuşur.
SI birim sisteminde uzunluk birimi metredir.
1 yarda 3 fite eşit olup 1 fit 12 ince eşittir. 1958'de Amerika Birleşik Devletleri ve İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri, 1 yardanın uzunluğunu 0,9144 metre olarak tanımladılar. Dolayısıyla 1 fit 0,3048 metreye eşit (30,48 cm) hâle geldi.
Uzunluk ölçü birimi metre yerine arşın, ağırlık ölçüsü olarak da okka, batman, dirhem denilen ölçü birimleri kullanılıyordu. Dünya ülkelerinin çoğunda miladi takvim kullanırken, Türkiye'de hicrî takvim kullanılıyordu.
STANDART OLMAYAN UZUNLUK ÖLÇÜ BİRİMLERİ İki kolumuzu yana doğru açtığımızda, iki kolumuz arasındaki mesafeye kulaç deriz. Başparmak ile topuğumuz arasındaki mesafeye ayak denir.
en küçük uzunluk birimi olan Planck(Bu Planck uzunluğudur: 1,61622837 × 10-35 metre.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri