Çok sayıdaki kriterin sağlanması durumunda devreye giren bir sistem olduğu için start stop sistemi, aracınıza herhangi bir zarar vermemektedir. Görüldüğü üzere start stop sisteminin herhangi bir dezavantajı yoktur.
Ancak Start & Stop sistemi, yeni nesil otomobillerde akü ve marş motoru gibi parçalarla uyumlu çalışır. Sistemin çalışma prensiplerine uygun olarak dizayn edilen motor parçaları zarar görmez ve uzun yıllar dayanıklılığını korur.
Akü şarjı yeterli olmalıdır, araca uygun akü kullanılmalıdır. Araç hareket etmemelidir. Motor soğutma suyu sıcaklığı 60°C derecenin üstünde olmalıdır. Sürücü kapısının kapalı olmasıdır.
Start Stop aküyü bitirir mi? Elbette ki her bir çalıştırma için aküdeki enerjinin büyük bir kısmı kullanılır. Ancak aküde yeterli şarj bulunmuyorsa start stop devreye girmeyecek ve akünün bitmesine izin vermeyecektir.
Start stop sistemini kullanmak istemiyor iseniz manuel olarak devre dışı bırakabilirsiniz. Saat yönünde dönen bir okun içerisinde büyük A harfi olan embolün üstüne basmanız yeterlidir. Bu düğme aracınızın start stop sistemini devre dışı bırakabilmenizi ya da yeniden aktif hale getirmenize yarar.
İlgili 37 soru bulundu
Start-Stop Akünün Ömrü Ne Kadardır? Klasik akülerin (FB) çalıştırılma süresi ortalama 30.000 çalıştırma ile sınırlıyken start-stop aküler 90.000 çalıştırmaya kadar verimli kalmaktadır.
turbo arabalarda bu sistem zarar değil fayda sağlar. turbo arabalarda rölantide beklemek turbo için zararlı bir durumdur. turbo ya da eksoz sorunu olan turbolu araçların en fazla rölanti devrinde yağ yaktığını görebilirsiniz(eksozdan çıkan beyaz duman bunu gösterir).
Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Start stop aküler daha gelişmiş bir teknolojiyle üretildiği için standart akülere kıyasla daha yüksek bir maliyete sahiptir. Satış fiyatının yüksek olmasının yanı sıra arızalanan akülerin yeniden tamir edilerek kullanılması önerilmez.
Start/stop fonksiyonunun devre dışı bırakılması
Fren pedalını bırakın veya gaz pedalına yavaşça basın. Start/stop fonksiyonu devre dışı bırakılır ve motor çalıştırılır.
Start-Stop'un en önemli avantajı yakıt tüketimini önemli ölçüde düşürmesidir. Bunun dışında motor çalışmadığı için araç içerisine çok daha az ses iletilir. Böylece kabin içindeki gürültü azalır ve daha konforlu bir sürüş yaşanır. Son olarak motor ve motora bağlı parçalar daha az çalıştığı için ömürleri uzar.
Anahtar olmadan kapı kilitlerini açabiliyor araçlarını start stop butonuna tek bir dokunma ile çalıştırabiliyor ve anahtara gerek kalmadan kapılarını kilitleyebiliyorlar.
AGM akünün yerine EFB veya konvansiyonel bir akü kullanmak, yanlış yedek parçayı kullanmak gibi bir şey olur. Akünün ömrü kısalır, Start-Stop performansı ve aracın konfor işlevleri artık garanti edilemez. Bu nedenle bir AGM akünün yerine mutlaka yine bir AGM akü kullanılmalıdır!
Çok sayıdaki kriterin sağlanması durumunda devreye giren bir sistem olduğu için start stop sistemi, aracınıza herhangi bir zarar vermemektedir. Görüldüğü üzere start stop sisteminin herhangi bir dezavantajı yoktur.
İlk olarak, start-stop sistemi, bekleme sürelerinde motorun boş yere çalışmasını engellediğinden dikkate değer oranda yakıt tasarrufu sağlıyor. Söz konusu miktar, ortalama çevrimde 100 kilometrede yaklaşık olarak 0.2 litre benzin tasarrufuna denk düşüyor.
Start - Stop teknolojisi aracınızın hem yakıt tasarrufu sağlamasına hem de karbon emisyonunu azaltarak çevre dostu bir araç olmasına katkı sunmaktadır. Klasik akülerin (FB) çalıştırılma süresi ortalama 30.000 çalıştırma ile sınırlıyken Start - Stop aküler 90.000 çalıştırmaya kadar verimli kalmaktadır.
Dünya genelinde en çok kullanılan akü markaları arasında yer alan Varta akü, dünya genelinde en kaliteli akü markası seçilen bir markadır. Markanın akülerinin öne çıkan özellikleri: Start-stop otomobiller için en iyi akü markasıdır.
Geliştirilmiş teknolojili sulu akü olan EFB tip aküler ise Start-Stop teknolojisine sahip olan araçlarda kullanılmalıdır. EFB yerine standart bir sulu tip akünün kullanımı durumunda, aracın Start-Stop özelliği kullanılamaz.
Akü ömrü, kullanım süresine ve sıklığına göre değişir. Aynı zamanda iklimsel etkiler, araca takılı değilse akünün saklama koşulları, marş sayısı, motor kapalı haldeyken araç elektrik donanımlarının kullanımı gibi faktörler de akünün ömrünü etkiler. Ortalama verilere göre bir akünün ömrü 4-5 yıldır.
Ancak her zaman mekanik bir problemin varlığı da akünün bitmesi için şart değildir. Araçlardaki her türlü elektrik ihtiyacını karşılamasından ötürü farların, radyonun açık unutulması, iç aydınlatmanın açık bırakılması akünün bitmesine sebep olabilir.
Diğer yandan aracın elektrik yükü ideal seviyesinin üstüne çıkmış ise, akü şarj limiti alt limite düşmüş ise, araç küçük de olsa hareket ediyorsa ve son olarak motor soğutma suyu sıcaklığı 60 derece altındaysa start stop düğmesi çalışmaz.
Turbo araçları çalıştırmak kadar stop etmekte büyük önem arz eder. Tıpkı ilk çalıştırmada motorun gaz verilmeden ısıtılması gerektiği gibi stop edilirkende en az 30 saniye gaz verilmeden çalıştırılması gerekir. Bunun nedeni motor çalışırken turbo türbinlerini birbirine bağlayan milin yağlanmasıdır.
En zorlu koşullara dayanacak nitelikte üretilen turbolarda bulunan türbin kanatçıkları, dakikada 60-100 bin devirle dönmektedir. Aşırı sıcak bir ortamda dönen turbo mili yağsız kaldığı taktirde arıza oluşumuna sebep teşkil etmektedir. Milin yataklara sürterek aşınmaması için yağın eksik edilmemesi gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri