Klima yüksek seviyede çalışıyorsa, Cam buğu çözme sistemi açıksa, Start stop kapatma düğmesine basıldıysa, Manuel araçlarda vites boşta değilse, start stop devreye girmez.
Otomatik vitesli araçlarda olduğu gibi manuel vitesli arabalarda da sistem, markaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genellikle araç durduktan ve vites boşa alındıktan birkaç saniye sonra Start-Stop Sistemi devreye girer. Motoru tekrar çalıştırabilmek için debriyaja dokunulması yeterlidir.
Araç tamamen durduğunda start-stop sistemi devreye girer ve motoru durdurur. Araç stop etmesine rağmen elektrik yüklerine enerji akışı devam eder. Manuel araçlarda debriyaja dokunulması ile birlikte araç bekleme yapmadan çalışır.
Çalışma şartları
Diğer yandan motorun soğutma suyunun sıcaklığının 60 °C'nin üzerinde olması büyük önem taşıyor. Kalorifer ya da klimanın kapalı olması, direksiyonun düz olması, emniyet kemerinin takılı olması da start stop sisteminin aktif çalışabilmesi için önemli koşullardan sayılabilir.
Akü voltajı biraz düştüğü zaman start-stop çalışmıyor. Çalışması için daha sürekli akü şarj ettirmeniz ve değiştirmeniz lazım. Bence takılmayın ve araçla oynatmayın. Bırakın çalışmasın zaten çalışması araç için sağlıklı da değil.
İlgili 24 soru bulundu
Manuel vitesli araçlarda, vites boşa alındığında devreye giren ve motoru durduran sistem, debriyaj pedalına yeniden basıldığında devreden çıkar ve motor 1 saniyelik kısa bir sürede yeniden çalışmaya başlar. Otomatik vitesli araçlarda ise sürücünün frene basması sistemin çalışması için yeterlidir.
Start/stop fonksiyonu araç çalıştırıldığında kullanılabilir. Fonksiyon etkinleştirildiğinde motor geçici olarak durdurulur. Fonksiyon devre dışı bırakıldığında veya araç ihtiyaç duyduğunda motor otomatik olarak çalışır.
Bir kere klima açıkken motor kapanamaz. Çünkü krank milinden çalışır klima. Aracı stop ettiğinizde aküden çalışan fandır. Ve fan evlerdeki kullandığımız basit fanlar kadar aküye yük bindirir.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir.
gelelim hararet açıklamasına. motorların normal çalışma sıcaklıkları 80 ila 90 derece arasındadır. fakat yanma odası dediğimiz yerde bu ısı 600 dereceleri bulmaktadır motora sıkıştırma oranına doldurma şekline ve yakıt türüne bağlı olarak. ama seni ilgilendiren 80 ila 90 derecedir.
Peki, akü bitik mi? Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Start stop aküler daha gelişmiş bir teknolojiyle üretildiği için standart akülere kıyasla daha yüksek bir maliyete sahiptir. Satış fiyatının yüksek olmasının yanı sıra arızalanan akülerin yeniden tamir edilerek kullanılması önerilmez.
Start-stop teknolojisi ile üretilen araçlarda EFB tipi akü bulunur. EFB aküler AGM akülerden daha gelişmiş bir yapıya sahiptir. AGM akülere kıyaslandığında daha az maliyetli olması nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. EFB akülerin alternatör tarafından sürekli şarj edilmesine gerek bulunmaz.
Start Stop Soğuk Havada Çalışır Mı? Dış ortam sıcaklığı, kısa süre içinde motor sıcaklığını çalışması için gereken ideal seviyenin altına düşürecek kadar soğuksa, start stop çalışmayacaktır. Çünkü soğuk çalışma, hem motor için daha zararlıdır, hem de daha fazla yakıt tüketimine ihtiyaç duyar.
Peki start stop sistemi nasıl çalışır? Manuel araçlarda kırmızı ışıkta durulduğunda ya da trafiğin akmadığı durumlarda vites boşa alındığı takdirde motor kapanır. Harekete hazır olunduğunda debriyaja dokunulur, 1 saniye sonra motor tekrar çalışmaya başlar.
Aracın istemli olarak her çalıştırılmasında, sistem otomatik olarak yeniden devreye girer (bölüm 2'deki “Motorun çalıştırılması, durdurulması” paragrafına bakınız). Gösterge tablosunda “Stop & Start kontrol ettirin” mesajı ile birlikte kontaktöre (1) entegre (2) ikaz ışığı belirdiğinde, sistem yeniden devreye alınır.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Aracınızdaki hararet seviyesi en fazla 90 olmalıdır. Isının 100'e yaklaşması ve 100'ü geçmesi, tehlike olarak değerlendirilir. Genellikle araçlar 90'dan sonraki hararet seviyesi kırmızı renkte gösterilmektedir.
Araba çalıştırıldıktan hemen sonra hareket edilmemeli motorun ısınması için 1 ila 1,5 dakika kadar motor rölantide çalıştırılmalıdır.
Klima kışın da çalıştırılmalı
Böylece, evaporatör yüzeylerinin kuruması sağlanır ve evaporatörden istenmeyen kokular yayılmasının önüne geçilebilir. Klimanın kullanılmadığı kış aylarında, haftada bir kez 5 dakika kadar bir süre boyunca klima çalıştırılmalıdır.
Klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak motora herhangi bir zarar vermez. Verimlilik gücüne göre değişiklik göstermekle birlikte herhangi bir arıza yoksa ve bakımlar düzenli yapılıyorsa klima, yakıt tüketimini en fazla %10 artırır.
– Kış aylarında bile haftada bir kez 5-10 dakika kadar klima çalıştırılmalıdır. Böylece, soğutucunun devirdaim yapması sağlanır. – Uzun süre güneşte kalan arabanın pencereleri bir süre açılmalıdır ve klima daha sonra açılmalıdır. Böylece, klima dış sıcaklıkla eşitlendikten sonra açılmış olur.
turbo arabalarda bu sistem zarar değil fayda sağlar. turbo arabalarda rölantide beklemek turbo için zararlı bir durumdur. turbo ya da eksoz sorunu olan turbolu araçların en fazla rölanti devrinde yağ yaktığını görebilirsiniz(eksozdan çıkan beyaz duman bunu gösterir).
Anahtarsız Çalıştırma Sistemi mevcut olmayan araçlara sonradan entegre edilebilir. Bir diğer ismi Keyless Go olan start/stop sistemini yurt dışından getirterek aracınıza ekletebilirsiniz.
Start-stop sistemi nasıl çalışır sorusuna gelince; aracınız durma noktasına geldiğinde, eğer vites değiştirme kolunuz boştaysa ve ayağınızı debriyaj pedalından çekerseniz start-stop sistemi devreye girecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri