EFB yerine standart bir sulu tip akünün kullanımı durumunda, aracın Start-Stop özelliği kullanılamaz. Ancak EFB aküler, standart sulu aküler yerine daha uzun ömürlü ve dayanıklı bir akü olarak Start-Stop özelliği olmayan araçlarda da kullanılabilir.
AGM ve EFB aküleri Start-Stop teknolojisine sahip araçlar için zorunludur.
Emilen asit ise kuru bir hale gelir. Çalışma prensibinde bu şekilde ayırıcı bir nitelik ile EFB akülerden de ayrılmış olur. AGM aküler ile EFB aküler arasındaki bir diğer fark da AGM akülerin Start-Stop teknolojisine sahip olmayan araçlarda da kullanılabiliyor olmasıdır.
Rölantide çalışan aracın kontak kapatmasını sağlayan start stop düzeneği isteğe bağlı olarak araç kullanıcısı tarafından devre dışı bıraktırılabilir. Bu durumda start stop akü işlevsiz hale getirilerek normal akünün kullanımına devam edilir.
Aracın fren yapması sırasında ortaya çıkan kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çevirine rejeneratif frenleme sistemine sahip üst segment araçlar için üretilmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
EFB yerine standart bir sulu tip akünün kullanımı durumunda, aracın Start-Stop özelliği kullanılamaz. Ancak EFB aküler, standart sulu aküler yerine daha uzun ömürlü ve dayanıklı bir akü olarak Start-Stop özelliği olmayan araçlarda da kullanılabilir.
Start-Stop özelliğine sahip yeni nesil araçlarda kullanılan Start-Stop akü takviye işlemi, daha farklı şekilde gerçekleştirilir. Kablonun kırmızı artı uçları yine her iki araç aküsünün pozitif kutuplarına bağlanırken siyah olan negatif uçlar her iki aracın uygun bir metal parçasına tutturulur.
Özellikle trafik yoğunluğunun yüksek olduğu şehirlerde Start & Stop sistemini kullanmak ise sürücülere %15 oranında bir tasarruf sağlıyor. Bu teknoloji ile yakıt emisyon değerlerini %3 ile %8 oranında düşürmek de mümkün hale geliyor.
Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Eğer akünün voltajı düşük ise Start-Stop sistemi devreye girmez. Bu durumda ya akü şarj edilmeli ya da araç bir miktar kullanılarak akünün şarj olması sağlanmalıdır. Start-Stop teknolojili aküler araca takılırken voltaj değerinin en az 12,60V olmasına dikkat edilmelidir.
EFB akü, fren enerjisi geri kazanım sistemine sahip olmayan araçlarda da kullanılabilmektedir. AGM akü ise sadece fren enerjisi geri kazanım sistemine sahip araçlarda kullanılabilmektedir. AGM akü üretildiği cam elyaf sayesinde süngerimsi bir yapıdadır, bu sayede aküdeki asidin emilmesini sağlamaktadır.
Birçok motorlu taşıta yapılabilen akü takviyesi hangi araçlara yapılmaz? BSI ve ECU olarak geçen beyinli araçlara akü takviyesi yapılması önerilmez. Akü takviyesi denenen beyinli araçlarda, büyük hasarlar meydana gelebilir. Dijital göstergesi bulunan yeni nesil araçlarda da akü takviyesi yapılmamalıdır.
Start-stop teknolojisi ile üretilen araçlarda EFB tipi akü bulunur. EFB aküler AGM akülerden daha gelişmiş bir yapıya sahiptir. AGM akülere kıyaslandığında daha az maliyetli olması nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. EFB akülerin alternatör tarafından sürekli şarj edilmesine gerek bulunmaz.
72 amper start stop akü otomobilleri için sıklıkla tercih edilen modeller arasındadır. Start stop akü 90 amperlik marş basma gücüne sahip olan modeller de mevcuttur. Bu ürünleri akü aksesuarları kullanarak koruma altında tutabilirsiniz.
Start stop akü 60 ah 12 volt değerine sahip olmalıdır.
AGM aküler kısa süreli anlık yüksek güç tüketen uygulamalar için uygundur. Jel aküler ise uzun süreli düşük akım ihtiyacı duyan tüketiciler için uygundur. Özünde AGM Jel Akülere göre daha üstün ya da Jel Aküler AGM akülere karşı daha üstündür diyemeyiz.
Start stop aküler diğer akü çeşitlerine göre birçok avantaja sahiptir. Ortalama ömür süresi bu avantajlarından biridir. Lakin yine de start-stop akülerin ömrü, aküler için biçilen maksimum ömür süresini geçememektedir. Dolayısıyla start-stop akülerin ortalama 4 ila 5 yıl kadar ömürlerinin olduğunu söylemek mümkündür.
Araç tamamen durduğunda start-stop sistemi devreye girer ve motoru durdurur.
Anahtarsız Çalıştırma Sistemi mevcut olmayan araçlara sonradan entegre edilebilir. Bir diğer ismi Keyless Go olan start/stop sistemini yurt dışından getirterek aracınıza ekletebilirsiniz.
Start Stop aküyü bitirir mi? Elbette ki her bir çalıştırma için aküdeki enerjinin büyük bir kısmı kullanılır. Ancak aküde yeterli şarj bulunmuyorsa start stop devreye girmeyecek ve akünün bitmesine izin vermeyecektir.
İlk olarak, start-stop sistemi, bekleme sürelerinde motorun boş yere çalışmasını engellediğinden dikkate değer oranda yakıt tasarrufu sağlıyor. Söz konusu miktar, ortalama çevrimde 100 kilometrede yaklaşık olarak 0.2 litre benzin tasarrufuna denk düşüyor.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Kablo uçları ve kabloları, temizlik ve korozyon olmaması için dikkatlice incelenir. Bazı durumlarda korozyon aşırı olabilir ve kablonun değiştirilmesi gerekir. Yeni akü montajı yapıldıktan sonra araç çalıştırılır ve şarj sistemi çıkışı ölçülür. Akünün verimi ilgili test cihazları ile yapılır.
Tıpkı normal akülerde olduğu gibi, start stop akülerin de takviye aldıktan sonra sağlıklı bir şekilde şarj olabilmesi için rölantide 30-40 dakika ya da yük halinde (sürüş esnasında) en az 20 dakika dolaşmanız gerekmektedir. Aksi takdirde akü tekrar deşarj olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri