Stockholm sendromu, rehin alınma, cinsel tacize ve şiddete uğrama gibi psikolojik ve duygusal baskıya maruz kalınmasında ortaya çıkan, kişi ile empati ve duygusal bağ kurulması ile sonuçlanan psikolojik esaret olarak tanımlanabilir.
Stockholm sendromu ilk kez psikiyatr Nils Bejerot tarafından tanımlanmış olup, ismini 1973 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşanan bir olay sonucu almıştır.
Ama Stockholm Sendromu psikolojik olarak adlandırılmasından yüzyıllar önce Aristoteles tarafından “Köleliğin en kötü tarafı, sonunda kölelerinde ondan hoşlanmaya başlamasıdır.” ifadesiyle anlatılmıştır.
Zorbayı da bir mağdur olarak değerlendirmek, Var olma karşılığında zorbaya duyulan minnet. Stockholm Sendromu belirtileri farklı mağduriyetler yaşamış kişilerde ortaya çıkabilir. Kurban kimi zaman aile içi şiddete veya cinsel saldırıya uğramışken; bazen de savaş, terör veya farklı bir şiddet eyleminin mağduru olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Stockholm sendromu, rehinenin kendisini rehin alan kişiyle olası diyalog sürecinde oluşan, duygusal anlamda sempati aşk ve empati oluşması olarak özetlenebilecek psikolojik durumu anlatan bir terimdir.
Öpücük hastalığı, enfeksiyöz mononükleoz veya kısaca mono hastalığı, Epstein-Barr virüsünün neden olduğu yaygın bir bulaşıcı hastalıktır. Fakat diğer bazı virüsler de nadir olarak hastalığa neden olabilir. Etken virüs, sıklıkla öpücük sırasında tükürük yoluyla yayılır ve bu yüzden öpücük hastalığı olarak adlandırılır.
İsmini 23 Ağustos 1973 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşanan bir olay sonucu almıştır. Olay, bir banka soygunu esnasında gerçekleşir. Bankayı soyan kişi 6 gün insanları rehin tutar. Rehineler bu süreç içinde duygusal olarak rehin alan suçluya karşı bir bağ kurmuşlardır.
Stockholm Sendromu, kişinin tehdit unsuru olarak gördüğü kişi veya gruplara karşı bağlılık ve sempati duyması ile karakterize edilen bir psikolojik savunma mekanizmasıdır. Bu mekanizma, genellikle rehine durumları veya ciddi fiziksel ve psikolojik baskı altında bulunan bireylerde ortaya çıkar.
diyecek olursan da Pumanın akıllı bir hayvan oluşu ve avının ( kazancının ) , harcadığı efordan daha az olduğunda durduğuna dayanarak , bunun tersi olan kişilerin Aptal Puma Sendromuna kapılmış kişiler olarak tanımlayabiliriz .
Erotomani kadınlarda daha yaygındır, ancak erkeklerin şiddet içeren ve takipçi benzeri davranışlar sergileme olasılığı daha yüksektir. Hastalığın temel semptomu, acı çeken kişinin, başka bir kişinin gizlice ona âşık olduğuna dair sarsılmaz bir inanca sahip olmasıdır.
Stockholm giyim stili, fonksiyonelliği ön planda tutan, basit kesimlere ve sade desenlere sahip giyim ürünlerinin ağırlıklı olarak kullanıldığı bir giyim tarzı. Bu zarif ve sade tarz, eklektik bir yaklaşımla buluşturduğu farklı renk ve desenlerle emsalsiz görünümler yaratıyor.
Toprak, kil, tebeşir, kömür gibi nesneleri yeme alışkanlığı tıpta pika sendromu olarak adlandırılıyor. Pika sendromunun ismi halk arasında fazla bilinmese de demir, çinko, kalsiyum eksikliği gibi nedenler ile kişiler bu maddeleri yeme eğilimine giriyor.
Stockholm sendromu, tam olarak, rehinenin kendisini rehin alan kişiyle olası diyalog sürecinde oluşan, duygusal anlamda sempati ve empati oluşması olarak özetlenebilecek psikolojik durumu anlatan bir terimdir.
OSLO SENDROMU: Kenneth Levin'in 2005'te yazdığı Arap-İsrail düşmanlığını irdelediği “Oslo Sendromu: Kuşatma Altındaki İnsanların Sanrıları” isimli kitapta söz edilir. Düşmanca bir ortamda yaşamak ile yaşadığı zulümden kendini sorumlu tutan Hırpalanmış Çocuk Sendromu arasında bir yerde durduğu söyleniyor.
Othello sendromu, yoğun bir şekilde aldatma veya kıskançlık davranışları gösteren psikotik bir rahatsızlık olarak adlandırılır. Genel olarak benzer bozukluklar olarak bilinen şizofreni ve borderline kişilik bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Locked-in sendromu (İngilizce locked-in syndrome), bir insanın şuuru yerinde olmasına rağmen bedenen neredeyse tamamen felç halinde olması ve böylece kendini dil veya hareketlerle ifâde edememesi durumuna denir.
londra sendromu, rehinelerin kendilerine kaçıranlara karşı tipik olarak çeşitli darp ve yaralanmalarına yol açıp kendi ölümlerine neden olabilecek şekilde tartışmacı ve/veya itaatsiz olan davranışlarını ifade eder.
özet olarak helsinki sendromu çevresel ve hormonal etkenlerden kaynaklı özellikle soğuk iklim kuşağında görülen duygu durum bozukluğudur, rahatsızlığın ilerlemesine katkısı bulunan bir önemli faktör de kuzey ülkelerinde yaşanan (uzun/kısa) gün farkının hastanın aptallaşmasını arttırmasıdır.
İsmini Hans Asperger'den alan, otizm spektrum bozukluğunun bir çeşidi olan asperger sendromu, sosyalleşebilme ve etkili iletişim kurabilme yeteneklerini sınırlayan gelişimsel bir bozukluktur. Bu sendroma sahip olan kişiler dar ilgi alanlarına sahip olup, katı rutinler ve sıklıkla tekrarlayan davranışlar sergilerler.
Othello sendromu yaşayan kişiler, partnerlerinin sürekli olarak onları aldattığını düşünür. Bu nedenle tehdit altında hisseder ve sözde aldatılmanın önüne geçmek için karşılarındaki kişinin davranışlarını kısıtlama eğilimi gösterirler. Düşünceleri mantıksal geçerliliği olan sebeplere dayanmaz.
Bu sendrom en çok olgun yaşta ortaya çıkmaktadır (sosyal görevleri olduğu andan itibaren). En çok bekar insanlarda görülmektedir. Dan Kiley'e göre, bu sendromun küçüklükte, annenin baskısı ve babanın otoritesizliğinden kaynaklanmaktadır.
Todd Sendromu ya da diğer adıyla Alice Harikalar Diyarında Sendromu nörolojik bozukluğa dayanır. Görme algısını alt üst eden sorun, temelde gözün beyinle uyumsuz hareket etmesinden kaynaklanır.
Çok az görülen bir hastalık olup dünyada sadece 791 vakaya rastlanmıştır.
Epilepsili çocukların yaklaşık % 2'si West sendromundan muzdariptir. West sendromunun genel yaygınlık oranı on yaşın altındaki 10.000 çocuk başına ikidir. Sendroma neden olan beyin hasarı veya tedaviden kaynaklanan yan etkiler nedeniyle, çocukların yaklaşık yüzde beşi beş yaşına gelmeden önce ölür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri