Stokların işletmeye girişi ve çıkışı arasındaki gün sayısını ifade eder. Başka bir ifadeyle stokların bir yıl içerisinde kaç günde bir yenilendiğini göstermektedir.
1) Eldeki stoğun, öngörülen kullanım hızına göre tükenme süresi. 2) Stok devir hızının sözkonusu dönem için çalışılan gün sayısına bölünmesi ile elde edilen sayısal değer. (Formül: 1) 365/Stok Devir Hızı; 2) Stok Tutarı/Ortalama Günlük Ciro).
Ortalama stok seviyesi ilk stok ve son stok değerlerinin aritmetik ortalamasından bulunur. Örneğin, aylık tüketimi 400 birim/ay olan A malzemesinin dönem başı stok değeri 1200, dönem sonu stok değeri ise 3600 olsun. Bu durumda A malzemesinin yıllık tüketimi 400×12=4800 birim/yıl olarak hesaplanır.
üretimde kullanmak veya tüketmek amacıyla edindiği, ilk madde ve malzeme, yarı mamul, mamul, ticari mal, yan ürün, artık ve hurda gibi bir yıldan az sürede kullanılacak olan veya bir yıl içerisinde nakde çevrilebileceği düşünülen varlıklardan oluşmaktadır.
Stok devir hızı yüksek olduğu zaman stoklarda bulunan ürünlerin hızlı şekilde satışının gerçekleştiği ve de ürün devir daiminin sağlanıyor olduğu düşünülür. Hızın daha yüksek olması, şirket satışlarının başarılı olduğunu bize gösterir.
İlgili 33 soru bulundu
Stok devir hızı her firmaya ve ürün kategorisine değişkenlik gösterir. Bununla birlikte stok devir hızının düşük olması mağazalar için kötü olarak yorumlanır. – Stok devir hızının yüksek olması ne ifade eder? Çıkan sonuçların yüksek çıkması, mağazanın başarılı bir satış sürecinden geçtiğini gösterir.
Genişleyen satış hacmi sonucu kar marjındaki düşüşe rağmen işletme karını artırabilir. Bu durum işletmecilikte “sürümden kazanma” şeklinde ifade edilir. Ancak stok devir hızının artması her zaman işletmeye daha yüksek bir kar sağlanması sonucunu doğurmayabilir.
Stokların işletmeye girişi ve çıkışı arasındaki gün sayısını ifade eder. Başka bir ifadeyle stokların bir yıl içerisinde kaç günde bir yenilendiğini göstermektedir.
Bunun sebepleri arasında tedarikçilerin izlediği politika, alışkanlıklar, birim fiyatı düşürebilmek için miktarı arttırmak, hazırlık (ayar, set-up) sürelerinin uzun olması sayılabilir. Bu gerekçelerden kurtulmadan “sadece ihtiyacımız kadar” temin edemeyiz ve stoklarımızı arttırırız.
Stok devir hızı, herhangi bir firmanın stoklarında bulunan ürünlerin yıl içindeki devir sayısını göstermekte olan bir hesaplama şeklidir. Bir başka deyişle firmanın bir yıl içinde stoklarını kaç defa yenilediğini gösterir.
Stok Devir Hızı = (Satılan Malların Maliyeti / (Başlangıç Stok Değeri + Dönem Sonu Stok Değeri) / 2) formülü ile bulunabilmektedir. Formül sonrası çıkan sonuç stoklar kaç gün ortalamasında elden çıkarıldığını gösterir.
•Stok kontrolünün amacı, istenen malı istenen zamanda hazır bulundurmak ve bunu en ekonomik biçimde gerçekleştirmektir. Temel stok kontrol yöntemleri; gözle kontrol yöntemi, çift kutu yöntemi, A.B.C. yöntemi, maksimum – minimum stok kontrol yöntemi ve ekonomik sipariş miktarı modeli şeklinde sıralanabilir.
d) Azami Stok Miktarı: Tüketime dönük mal ve malzemeler için Kurumumuzca belirlenerek sağlık tesislerimizde bulundurulmasına izin verilen üst sınır stok miktarıdır. e) Stok Fazlası Miktar: İlgili malzeme için Azami Stok Miktarını aşan stok miktarıdır.
aktif devir hızı, işletmenin yatırımlarının kaç katı kadar satış yaptığını (yatırımlarına göre satışlarını) gösterir. Aktif devir hızı artıkça işletmenin etkinliği artar.
Stok / Satış oranı (Stock Cover)
Bu değer size, ürünün belirlenen periyodda satışa devam etmesi durumunda ne zaman stokta yok sorunu yaşayabileceğinizi gösterir. Bu hesaplama ile stok planlamanızı yapabilir ve çok satan ürünleriniz için sorun yaşamadan satışlarınıza devam edebilirsiniz.
Öncelikle dönem başında alınan mal ile dönem içinde alınan mal toplanır. Daha sonra satılan malın maliyeti yukarıda bulunan toplam tutardan çıkarılır. Elde edilen sonuç stok miktarını belirler.
Varlıklarımızı iki başlık altında inceliyoruz: dönen varlıklar ve duran varlıklar. Dönen varlıklar bir yıl içerisinde nakde dönüştürülebilen varlıklarken duran varlıklar daha uzun dönemli varlıklarımız. Toplam varlıkların artması şirketin büyüdüğünü işaret eden göstergelerden biridir.
Yurt içinden ya da yurt dışından satın alınmak üzere siparişe bağlanan stoklarla ilgili olarak yapılan avans ödemelerinin izlendiği hesaptır.
Stok kontrolünün amacı, mevcut ürünlerinizin akıbetini analiz etmek ve günün sonunda sağlıklı işleyen üretim bandı, güçlü bir satış yönetimi ve ideal bir gelir-gider dengesi kurarak işletmenizin finansını kuvvetlendirmektir.
Muhasebede stok çeşitleri kendi içinde hammadde, mamul ve yarı mamul stoku olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Faiz ve vergi öncesi kazanç/FVÖK.
İşletmenin brüt kârı eksi toplam giderler.
İşletmenin belirli bir stok miktarını belirli bir süre elde bulundurması sonucunda katlanması gereken maliyetler ile fırsat maliyetleri toplamından oluşan maliyetlere “stok bulundurma maliyeti” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri