Strateji bir yaklaşım şeklidir, bir anlayış geliştirmedir. Bir şirketin uzun vadeli amaç ve hedeflerinin belirlenmesi, bunlara ulaşmak için gerekli kaynakların tahsis edilmesi ve eylem tarzının tespitidir.
Stratejilerin belirlenmesiyle, dersin hedefleri, içeriği, sunumu ve hedef kitlenin ilgisinin çekilmesi için en etkili olarak nelerin yapılacağı ortaya çıkarılmış olur. Başlıca üç tür strateji vardır. Bunlar; içerik, anlatım biçimi ve öğretim stratejileridir.
Ginter ve arkadaşlarına göre, normatif bir stratejik yönetim sürecinin kapsaması ge reken adımlar sırasıyla misyon ve amaçların tespiti, dış çevre analizi, iç çevre ana lizi, stratejik alternatiflerin geliştirilmesi, strateji seçimi, uygulama ve kontroldür (Bkz. Şekil 2).
Strateji (Fransızca stratégie) ya da izlem, bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı.
Bir çıkarın geliştirilmesi/garantiye alınması için planlanan bir yöntem. Belirlenen hedeflere ulaşmada en etkili yolu ortaya koyar. Bireysel ya da kurumsal başarıda üzerine kurulan planlamalar ve hedef belirlemeler. Verimli kaynak kullanımı ile en iyiye ulaşmayı amaçlayan bir çaba.
İlgili 39 soru bulundu
Günümüzde ise strateji denince akla, önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için uygulanan yöntemlerin tamamı gelir. Strateji özetle gelecekte ulaşmak istediğiniz bir hedef için bugünden çalışmaktır. Bunu yaparken de önceden belirlenmiş vizyon, amaç ve hedeflere nasıl ulaşılacağının planlanmasıdır.
Kuruluşlar, misyonlarına veya hedeflerine ulaşmak için varlıklarını ve iş gücünü nasıl kullanacağını planlar. Bu plan, kuruluşun stratejisidir. Strateji geliştirme, hedef belirleme, durum analizi, değerlendirme ve planlama süreçlerini kapsar. Misyon, vizyon, hedef gibi terimlerin hepsi stratejinin bir parçasıdır.
Stratejik amaçlar belirli bir zaman diliminde kuruluĢun ulaĢmayı hedeflediği kavramsal sonuçlardır. Stratejik amaçlar ve hedefler stratejik planlama sürecinde kuruluĢun “Nereye ulaĢmak istiyoruz?” sorusuna cevap verir. Stratejik amaç, kuruluĢun genel bir çerçevede ulaĢmayı düĢündüğü noktanın ne olduğunu gösterir.
Stratejik hedefler, genellikle belirli bir zaman diliminde ulaşmayı düşündüğünüz hedeflerdir. Bu hedefler genellikle stratejik planlama sürecini üstlendiğinizde ortaya çıkar. Stratejik hedefler belirli bir yöne odaklanmanızı sağladığı için daha üretken olmanıza da yardımcı olur.
Stratejinin üç önemli ve ana öğesi vardır. Bunlar; güç, zaman ve mekandır.
Hedef belirleme, strateji geliştirme sürecinin başlangıç noktasıdır. Bu adımda, organizasyonun misyonu, vizyonu ve değerleri temel alınarak, uzun vadeli hedefler belirlenir. Hedefler, ölçülebilir, ulaşılabilir ve zamana bağlı olmalıdır.
Stratejik İşler
Stratejik düşünme, belirli bir sistem bakış açısını benimseyerek hedef odaklı olmayı, hipotez yönelimli hareket etmeyi, zamanında düşünerek fırsatları değerlendirmeyi içeren bir düşünme şeklidir.
® Bu bağlamda stratejik yönetim, bilgi toplama, analiz etme, karar verme ve uygulamayı kapsayan analitik bir süreçtir.
Stratejik Yönetimin Temel Amacı Nedir? Stratejik yönetimbir organizasyonun gelecek dönemlerdeki performansının yükseltilmesini, kârlılığının ve verimliliğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bununla sınırlı olmadan geleceğe dair vizyon oluşturulmasını da hedeflemektedir.
Stratejik kararlar değişimin ve rekabetin yoğun yaşandığı, risk, karmaşıklık ve belirsizliğin çok olduğu ve rakip faaliyetlerden daha avantajlı durum/konum elde etmek amacıyla yapılan uzak/uzun geleceğe yönelik ve sonuç odaklı kararlardır (bkz. Ülgen ve Mirze, 2010: 35).
İşletme temel stratejileri; durağan, içsel büyüme, dışsal büyüme ve revizyon stratejileridir (Robbins vd., 2012:230).
Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler. ✓ Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
Bunlar; Beyin fırtınası tekniği, Dengeli puan kartı tekniği, Balık kılçığı diyagramı analizi, Süreç yenileme veya değişim mühendisliği, Dış kaynaklardan yararlanma, Stratejik kıyaslama, Örgütsel öğrenme, Stratejik toplam kalite yönetimi, FÜTZ işletme analizi ve Portföy analizi tekniğidir.
Stratejik değerlendirme ve kontrol, gerçek performansın istenilen performansla karşılaştırılması ve gerekiyorsa düzeltici önlemlerin alınması için stratejik planların değerlendirmesi ve örgütsel performansın izlenmesi süreci olarak tanımlanmaktadır (Katsioloudes 2006).
Stratejik kararlar, bir kuruluşun stratejik alternatiflerin uygun şekilde değerlendirilmesi yoluyla uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmek için aldığı uzun vadeli birtakım kararlardır. Hedefe yönelik ve geleceğe yöneliktir.
Stratejik yönetim, işletmeyi bir bütün olarak algılar; bütünü oluşturan diğer parçalar da ilgi alanı içindedir. Alınan stratejik kararların etkilerine yönelik bütün-parça ilişkisini göz önünde bulundurur. Stratejik yönetim, dış çevresine karşı toplumun çıkarlarını göz önüne alan bir sosyal sorumluluk taşır.
Stratejiyi gerçekleştirmek ve iş tekliflerini analiz etmek için planlar geliştirir. Tehditleri ve fırsatları belirlemek için yoğun bir araştırma sürecine girer. Şirketin operasyonel ve stratejik performansını değerlendirir. Süreçleri, kaynak planlamayı ve departman hedeflerini genel stratejiyle hizalar.
Stratejik Düşünme Nedir? Stratejik düşünme, gelecekte arzulanan hedeflere ulaşmak amacıyla bugünden yapılması gereken görev ve sorumlulukların dizayn edilmesini sağlayan zihin haritasıdır.
Strateji yol gösterir. Gidilecek yolu ve o yoldan nasıl gidileceğini gösteren bir rehberdir. Zor durumlarda, sıkıntılı anlarda önünüzü aydınlatır. Herkesin hata yaptığı, yanlışın doğruya karıştığı günlerde güvenilir bir limandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri