Stres, şeker hastalığı, yabancı cismin vajinaya yerleştirilmesi, aşırı kilo alımı veya kaybı, tiroid bezi bozuklukları da diğer ara kanama sebepleri olabilir.
Ara kanamaların sürekli hale gelmesi bazı durumlarda altta yatan önemli bir nedene ve ciddi durumlara neden olabiliyor. Adet döneminin dışında görülen ara kanama genellikle rahim iç tabakası ya da rahim ağzında oluşan enfeksiyon gibi durumlara bağlı olarak yaşanabiliyor.
Adet dışı kanama çoğunlukla altta yatan bir probleme bağlıdır, bu nedenle bir hastalık olarak değil daha çok bir belirti olarak düşünülmelidir. Sebep kafa içindeki iç salgı bezlerine bağlı olabileceği gibi tiroid bezi, böbrek üstü bezi hastalıkları hatta rahim kanserleri dahi olabilir.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Kanama sırasında görülen kanın yapısı açık kırmızı veya koyu kırmızı kahverengidir. Bu kan yapısı adet döneminin başındaki veya sonundaki kanamalarda görülen kan yapısına benzerdir. Ara kanamanın temelinde yatan nedene göre görülen kan yapısı adet döneminde görülen kanama şekli ile benzer olabilir.
Arteriyel, venöz ve kılcal kanama olmak üzere üç ana kanama türü vardır. Bunlardan en tehlikelisi ise atardamar kanaması olarak bilinen arter kanamasıdır.
Lekelenme şeklinde kanama, travmalara bağlı olarak görülebilir. Bu tip lekelenmelere çoğunlukla karın ağrısı eşlik eder. Rahim içinde kanserli olmayan kitleler olarak tanımlanabilen myomlar ve polipler, sıklıkla ara kanamaya ve lekelenmeye neden olur.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
Özellikle yerleşme kanaması gibi durumlar lekelenme olarak görülen ara kanamalar olabilir. Kadınlarda ara kanamalar çok çeşitli nedenlere bağlı yaşanabilir. Adetten 10 gün sonra ara kanama nedenleri şöyle sıralanabilir; Gebeliğin ortaya çıktığını gösteren yerleşme kanaması yaklaşık adetten 10 gün sonra görülür.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Anormal rahim kanamaları üreme çağındaki kadınlarda sık görülen bir sağlık sorunudur ve ilaçla ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Cerrahi yapısal anormallikler bağlı kanamaları düzeltebilir. Eğer yapısal-anatomik bir anormallik yoksa ilaç tedavisi ile düzenli adet döngüleri sağlanabilir.
Aybaşı müddeti on günü geçen kadın temizlenir, namazını kılar ve orucunu tutar. Çünkü istihâze kanının gelmesi ayrıca guslü gerektirmez, namaz kılmaya mâni olmaz. Bu durum özürlü kimsenin durumu gibidir.
Polikistik over şikayeti yaşayan kişilerde adet düzensizliği görüldüğü için kişi ne zaman adet olacağını kestiremediği için zamansız kısa süreli kanamalar da yaşayabilmektedir.
Bununla birlikte adet döneminde ilişkiye girmenin sonucunda kanamada bir kesilme durumu söz konusu değildir.
Adet arasındaki kanama sebepleri ele alınacak olursak; rahim ağzında büyüme, kullanılan ilaçların yan etkisi, stresli bir hayat tarzı, vajinal kuruluk, düşük yapma, kanser hastalığı, hormon düzensizliği görülebilir.
Kısacası adet düzensizliği ağrı, kanamanın olmaması veya bir ayda iki kere olması gibi belirtilerden tanıyabileceğiniz anormal bir süreçtir. Adet kanamasının süresi ve şiddeti kadından kadına değişir. Bir kadının adet dönemi aşırı derecede uzun, uzamış veya düzensiz ise menoraji olarak bilinir.
1 ayda 2 kere adet olmak neden olur? Sık adet görmenin temel nedeni hormonal kaynaklı çeşitli bozukluklardır ve bu bozuklukların tedavi edilmesi önemlidir. Genellikle, adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanır.
Hamilelik söz konusu değilse kahverengi akıntı aşağıdaki durumlardan kaynaklanabilir: Adet bitiminden sonra rahimde kalan eski kan. Adet öncesi kan akışının hafif olmasına bağlı kanın beklemesi. Pembemsi kahverengi olabilen yumurtlama lekelenmesi.
Bu tamamen normaldir ve hiç de endişe verici değildir. Pembemsi veya kahverengimsi akıntı, yumurtlamanın bir belirtisi olabilir. Döngünüzün başlangıcında, östrojen seviyeniz yükselir ve rahim duvarınızın büyümesine neden olur.
Genellikle kesilmeyen adette ilaç tedavisi uygulanır. Kanama miktarı azaldığında veya sona erdiğinde tedavi başarılı sayılır. Tedavi sürecinde ilaç tedavisi çözüm olmadıysa rahim içine spiral de yerleştirilebilir. Hormonlu spiral rahim içinde progesteron hormonu salgılayarak kanamayı azaltır.
Cilt veya mukozalarda toplu iğne başı büyüklüğündeki kanamalar, morarmalar, diş eti kanamaları, burun kanamaları, idrarda ya da büyük abdestte kan gelmesi, cerrahi bir işlem sonrası kanama, eklem içi kanamalar, kas içi kanamalar, karın içi kanamalar veya kafa içi kanamalar şeklinde belirti verebiliyor.
İç Kanama Nasıl Anlaşılır? İç kanama, yaralı olan bölgede ağrı, mide bulantısı, kusma, nefeste darlık, susuzluk ya da bilinçsizlik şeklinde kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri