Psikoloji biliminde yapısalcılar zihnin yapısını konu edinirler. Psikoloji'de yapısalcılar zihni bütün olarak incelemezler ve küçük parçalara ayırarak incelemeyi tercih ederler. Psikoloji'de yapısalcılık atomcu görüş olarak da bilinir.
Yapısalcılık dışsal, evrensel bir gerçekliğin varlığını reddetmemekle birlikte, insanların bu gerçekliğe nesnel, evrensel bir biçimde kültürel olarak belirlenmeksizin ulaşmalarının mümkün olmadığını savunur.
Yapısalcılık ise yapı kavramından türetilmiş bir sistem ve onun parçaları (alt birimleri) arasındaki ilişkileri inceleyen yaklaşımlardır. Bu alt birimler, sosyal yapı içinde birbirinden bağımsız hareket etmemektedir. Birinde meydana gelen bir değişme diğer alt birimi/birimleri etkileyebilmekte ve değiştirebilmektedir.
Yapısalcılık ise, bilinçli tecrübelerimizi oluşturan en temel unsurlardan olan duyum ve algıların incelenmesi şeklinde tanımlanabilir. İçebakış yöntemi ilk defa W. Wundt ile ortaya çıkmamıştır. Bu yöntemin kullanımı Sokrates'e kadar uzanmaktadır.
Almanca'da yapı, bünye anlamına gelir. Wilhelm Wundt, hem psikolojinin hem de psikolojide ilk yaklaşım olan yapısalcılığın kurucusudur.
İlgili 21 soru bulundu
Psikoloji biliminde yapısalcılar zihnin yapısını konu edinirler. Psikoloji'de yapısalcılar zihni bütün olarak incelemezler ve küçük parçalara ayırarak incelemeyi tercih ederler. Psikoloji'de yapısalcılık atomcu görüş olarak da bilinir. Gestalt yaklaşımı Psikoloji'de olan yapısalcılığa birebir zıttır.
Yapısalcılık, 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan ve insan zihninin yapısını iç gözlem ve gözlem yoluyla anlamayı amaçlayan bir psikoloji ekolüdür. Yapısalcılara göre insan zihni, üzerinde çalışılabilecek ve analiz edilebilecek temel unsurlara ya da “yapılara” ayrılabilir.
1960'lı yıllarda ortaya çıkan ve Ferdinand de Saussure'ün (ö. 1913) dil bilimsel çözümleme yöntemini model alan Yapısalcılık, özellikle felsefe, psikoloji, antropoloji, tarih, sosyoloji, davranış bilimleri ve edebiyat eleştirisi gibi alanlarda kullanılan bir yaklaşım biçimidir.
(...) Edebiyatta yapısalcılık 1960'lı yıllarda Fransa'da Roland Barthes, Gérard Genette, Claude Bremond, A. J. Greimas ve Tzvetan Todorov gibi edebiyat bilimciler tarafından başlatılmıştır” (Kolcu 2008: 293).
Wundt psikolojisi doğa bilimlerinin deneysel yaklaşımlarını özellikle de fizyologların kullandığı uygulamalrı kullanmayı hedeflemiştir. Wundt'çu psikolojinin ana konusunu tek kelimeyle anlatmak gerekirse bilinç denebilir.
Levi-Strauss'a göre, biz öncelikle bilinç değil de, dilin, kültürün ve eğitimin ürünü olan toplumsal yaratıklarız. Felsefeyi çokça meşgul eden özne-nesne ayrımı üzerinde hiç durmayan Levi-Strauss, yapısalcılığın bir bilim olduğunu söyler.
Durkheim'ın hu- kuk sosyolojisi açısından öne çıkan kuramı hukuku arka plan olarak işlediği işbölümü ve toplumsal dayanışma kuramıdır.
Claude Lévi-Strauss'un kendi ismi ile bütünleşmiş yapısal antropoloji anlayışını temellendirdiği bu eseri, çeşitli yazıların derlemesinden oluşmaktadır.
Yapısalcılığa göre, dünya ancak şeylerin, olguların, anlatıların bilinçli ya da bilinçdışı yapısal örüntüleri aracılığıyla açıklanabilir. Oysa ki, Jean Piaget'e göre, yapısalcılık, beraberinde pek çok felsefi sonucu getirmekle birlikte, bir öğreti ya da kuram değil, yalnızca bir yöntemdir.
Postyapısalcı felsefe, yapısalcılık sonrası denilen dönem içinde ortaya çıkmış ve kendisini en temelde yapısalcılığı sorunsallaştırmakla temellendirmiş olan düşünce biçimi. Yapısalcılığın kendi mantıksal sonuçlarına doğru geliştirilmesinin bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır.
Yapısalcılık kısaca, insan eylemlerinin gerçekleştiği alan/mekân/ yapının insan eylemleri karşısında önceliğini ve bu insan eylemlerini anlamanın temel şartı olarak yapı analizi gerektiğini anlatan bir yaklaşımdır.
Yapısal kuramın sosyal hizmet açısından en önemli doğurgusu, müracaatçının içinde bulunduğu durumu (sorun ve/veya ihtiyaçlarını/ güçlü-zayıf yönlerini) onun içinde bulunduğu yapıyla (toplumsal, tarihsel, kültürel bağlamla) ilişkisi dâhilinde anlamasını sağlamasıdır.
Yapılandırmacı yaklaşımın bir uzantısı olarak nesnelliğe karşı çıkmasının yanında sosyal yapısalcı epistemoloji, bilginin toplumdan izole bir şekilde öznel insan deneyimleriyle inşa edilmediği, toplumsal ve kültürel olarak, sosyalleşme sonucu dil aracılığıyla inşa edildiğini iddia etmektedir.
Yapısalcı anlayış; her yapıyı bütüncül bir sistem olarak ele alır. Yapıyı onu inşa eden dış etmenlerden ve tarihsel dinamizmden ayrı olarak tek başına inceler. Saussure'nin dilbilim üzerine sistemleştirdiği çalışmaları referans alarak ortaya çıkmıştır.
Psikolojide yapısalcılık, insan bilincini altında yatan temel bileşenleri inceleyerek anlamaya çalışan bir düşünce tarzıdır. Yapısalcılıkta, insan davranışlarını temel ve ilkel bileşenlerini tanımlayarak ve birlikte nasıl işlediklerini inceleyerek anlamak mümkündür.
Yapısal model ise örtük değişkenler arasındaki ilişkilerin değerlendirildiği modeldir. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki nedensel ilişkileri gösterir. Doğrulayıcı faktör analizi modellerinde ölçüm modeli kullanılırken, yol analizinde yapısal modeller kullanılmaktadır.
Psikolojinin belli başlı ekolleri Strukturalizm (yapısalcılık zihin yapısı ile ilgili), Fonksiyonalizm (İşlevselcilik -zihin göreviyle ilgili psikoloji), Behaviorizm (davranış psikolojisi), Psikanalitik Psikoloji,Gestalt psikolojisidir.
Atomcu görüş olarak da bilinir. İçebakış yöntemini kullanır. Bu yaklaşımın savunucuları: Wilhelm WUNDT , Edward Bradford TİTCHENER, Hermann EBBİNGHAUS' dir. Yapısalcılık ekolünün bakış açısına tepki olarak Amerikada ortaya çıkmıştır.
Yapısal analiz, bir yapı üzerindeki yüklerin ve iç kuvvetlerin etkilerinin hesaplanması ve belirlenmesi sürecidir., bina veya nesne. Yapısal Analiz, yapı mühendislerinin yük yollarını ve yüklerin mühendislik tasarımları üzerindeki etkilerini tam olarak anlamalarını sağlamak için özellikle önemlidir..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri