İhtiyaca yönelik değişkenlik gösteren depolar, çatıya veya bodrum katlara konulabileceği gibi toprağın altına da yerleştirilebilirler. Su deposu litre hesaplama işlemi için ise kullanılacak yerdeki kişi sayısı önemlidir.
Su deposu en yakın su akıtma yerinden en az 5 m yukarıda olmalıdır. Su akıtma yeri depoya yakın olursa su basıncı yetersiz olur. Depolar çatı katına veya hidroforlu ya da pompalı sistemlerde bodrum katına konur. Çatı katına konulduğunda statik hesaplar dikkate alınmalı ve depo bina için aşırı yük teşkil etmemelidir.
Polietilen toprak altı su deposu kurulurken, çukurun iş makinası yardımıyla kazılıp, deponun konumlandırılacağı alan beton dökülerek düz bir zemin elde edilir.. Ardından bu zemine depo yerleştirilir. Ardından yer altı su deposu kenarlarında kalan boşluklar ince kum ile doldurulur.
Deponun kurulacağı zemin sert ve düzgün olmalı, zeminde girinti – çıkıntı olmamalı , zemin depoya zarar verecek taş, metal, kesici ve delici materyallerden temizlenmiş olmalıdır. Depo altına bir platform oluşturulacaksa bu platformun kurulacağı zemin de düzgün, sert bir zemin olmalı.
Bina su deposu nasıl olmalı? Metalden yapılmış depolar öncelikle sağlığa zararlı olmayan maddelerden oluşmalıdır ve iç yalıtımı suda çözünemeyecek özellikte olmalıdır. Su deposu temizliği için metal su depolarında dikkat edilmesi gereken tuz ruhu gibi asitli temizlik ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Deponun ana yapı maddesine dikkat edin.
Bu doğrultuda Polietilen adlı maddeden üretilen su depolarını tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Sağlıklı olmasıyla bilinen bu madde, deponuzun içine güneşin zararlı maddelerinin girmesini engelleyecek ve suyunuzun her daim sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 36. maddesi Su depoları ile ilgilidir. Bu maddeye göre başta konutlar olmak üzere tüm yapılarda Su Deposu zorunludur.
Plastik Su depolarının hem teknik açıdan uygulanabilirliği için hem de bakım, temizlik vb. konularda avantaj ve dezavantajlarına göre nereye konulması gerektiği oldukça önemlidir. Su depolarının su akıtma alanından 5-6 metre (en az) yukarıda olması gerekir. Su depoları akıtma yerlerine fazla yakın olmamalıdır.
Enerji sisteminin ihtiyaç duyduğu suyu üst depo muhafaza eder.soğuk su deposunun içerisinde şamandıra,flatör vardır.şamandıralar zamanla arızalanabilir,deforme olabilir,ve sonuç olarak suyu otomatik olarak kesemez ve su sürekli üst kısımdan taşacaktır.
Oda sıcaklığında duracağı için en azından donmayacaktır. Tam olarak içeriye alamıyorsanız. Mesela üstü kapalı bir terasta ise deponuz, bu senaryoda da üzerini bir battaniye ile örterek yine deponuzun içerisindeki içeriğin donmasını önleyebilirsiniz.
Toprağa gömülü depolar, yağmur suyu hasadı sistemlerinde kullanılabilir. Bu tip depolar, yağmur suyu toplama sistemi olarak kullanılabilir veya yağmur suyu filtreleme, arıtma veya depolama işlemlerinde kullanılabilir.
Eğer depo güneş alan, U.V. ışınlarına maruz kalan bir alana yerleştirilecekse muhakkak mavi renkli depolar tercih edilmelidir. Deponun dış renginin mavi olması güneş ışınlarının deponun içine girmesini büyük oranda engelleyecektir.
Dış alana kurulumu yapılan plastik su depolarının dış yüzeyi güneş ışınlarını geçirmeyen folyo ile kaplanmalı ya da üzeri baraka tarzı bir yapıyla korunaklı hale getirilmelidir. Bunların hiç biri yapılamadığında su deposunun dış yüzeyi koyu renkte bir boya ile boyanabilir.
Eğer su depoları yıllarca temizlenmezse diplerinde kir birikir ve duvarlar lekeli bir şekilde görünür. Her ne kadar su temiz görünse de biriken bu kirler mikroplar için bir üreme kaynağıdır. Bu nedenden dolayı su depolarının 6 ayda bir temizlenmesi gerekiyor.
Deponun belirli periyotlarla (yılda en az 1 kez) mutlaka temizlik ve dezenfektesi yapılmalıdır.
Depo zemininde bulunan çamur tarzı şeyler ilk olarak temizlenmelidir. Yüzde 10'luk çamaşır suyu ve su hazırlanarak elde edilen karışımla depo içi yıkanarak hastalık yapıcı mikroorganizmaları öldürmek amaçlanır. Karışım 20 dakika kalacak şekilde ayarlandıktan sonra su ile yıkanarak çamaşır suyu temizlenir.
Su eksiltme varsa kaçak var, demektir. Kaçak nokta, genellikle üst kapak contasıdır. Bazen de sızdırmanın nedeni, radyatör olabilir. Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir.
Basınç araç içerisinde istenen bir durum olmaması nedeniyle, basınca bağlı olarak yedek su deposu su yükselmesi meydana gelir. Belirtiler ve araç içi diğer arızalar markadan markaya göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle aracınızı olası her duruma karşı kontrol etmeniz gerekmektedir.
kapak kapalıyken sistemde bekleyen sıcak su, kapak açılınca yükselir doğal olarak, çünkü kapak kapalıyken kapalı devre olan sistemde basıncı artan su güvenli bir şekilde baskılanıyordur.
Örnek vermek gerekirse binalarda bulunan su deposu, içme suyu sağlamak amacıyla bizlerin karşısına çıkıyor. Binalardaki su deposunun en büyük avantajı sular kesildiğinde suyun bir süre daha akmaya devam etmesi. Yani kısa süreli su kesintilerinde su deposuna sahip binalar etkilenmiyor.
Güneş ışığından uzak, gölge bir alanda veya kapalı bir alanda depolama, yosun oluşumunu azaltabilir. Ayrıca 5 tonluk su deposu düzenli olarak temizlik yapmak da yosun oluşumunu önleyebilir. Bu nedenle, depoların düzenli olarak kontrol edilmesi ve temizlenmesi önemlidir.
Dikey istifleme konusunda dikey tasarımlı depolar tercih edilirken, hareketli üretim bantlarında ise üretim bandına oturması açısından yatay tasarımlı depolar tercih edilmektedir. Yani kısacası projeye göre depo seçilmesini kapsamaktadır diyebiliriz.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur. Bu tesislerin müştemilatı da ruhsata tabi değildir.
Su deposundan yılda en az 2 (İki) defa su numuneleri alınarak bakteriyolojik ve kimyasal analizler yapılır. 4.8. Su deposu periyodik olarak yılda 1 (bir) kez boşaltılır, temizlenir ve dezenfekte edilir. Böylece suda bakteri oluşumu önlenir.
Yönetmeliğin 22.b.1, 22.b.5 ve 22.c.10 maddeleri birlikte değerlendirildiğinde; Bütün cepheleri tamamen gömülü bodrum katlarda yapılan otoparklar %30' a dahil edilmeksizin emsal haricidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri