Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Sıcak su içmek soğuk algınlıkları, öksürük ve boğaz ağrısı için mükemmel bir doğal çözümdür. Balgamı çözer ve vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Bu sayede boğazı rahatlatır, ayrıca burun tıkanıklıklarının giderilmesinde de yardımcı olur.
Bunun yanı sıra sürekli balgam çıkarmak kistik fibroz, kalp yetmezliği, akciğer apsesi gibi hastalıkların belirtileri arasındadır. Sürekli balgam çıkarmak akciğer kanseri gibi çok önemli sağlık sorunlarından birinin de belirtisi olabilir.
Balgamlı Öksürük Ne Kadar Sürer? Balgamlı öksürük tedavisi yapılması gereken ciddi akciğer ve solunum yolları hastalıklarından kaynaklanmıyorsa genellikle 1 hafta ila 10 gün içerisinde iyileşmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Genellikle bakteriyel pnömonilerde balgamlı öksürük olurken koronavirüs ve grip gibi viral pnömoni durumlarında balgamlı öksürük olur. Ancak yukarda görüldüğü gibi koronavirüs vakalarının %27'sinde balgamlı öksürükte olabilmektedir.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Limon yüksek C vitamini içeriğinin yanı sıra çok da iyi bir balgam sökücüdür. Zencefil ve zerdeçal çayı ile karabiber ve kırmızıbiber tanelerini kaynatarak çay hazırlayabilirsiniz. Anti bakteriyel özelliğe sahip olan bal da çok iyi bir balgam sökücüdür. Bitki çaylarınıza bal ekleyebilirsiniz.
Üst solunum yolları gibi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkan balgam, başlı başına bir hastalık değildir. Çeşitli sebeplerden ötürü görülen balgam, nadiren de olarak da iltihaplı olarak da görülür. Koyu ve yeşile yakın bu balgam daha ciddi hastalıkların habercisi olabilir.
Balgamlı öksürük yaş öksürük olarak da bilinir. Balgamlı öksürük zatürre (pnömoni), akciğer apsesi, tüberküloz ve veremdir. Balgamlı öksürük, ateş, mide bulantısı, genel olarak vücut ağrısı ya da göğüs ve sırt bölgesinde ağrı gibi belirtilerle birlikte seyrediyorsa mutlaka uzman tarafından muayene edilmelidir.
Kırmızı balgam tehlikeli sayılabilecek bir balgam türüdür. Kan ile birlikte kırmızı balgam da görülür. Bu durum kanda bir balgamın olduğuna işaret etmektedir. Solunum yollarında ortaya çıkan enfeksiyonlar kırmızı balgama neden olmaktadır.
Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, hayvansal kaynaklı yağlar, işlenmiş yiyecekler, beyaz un, çikolata, kahve, alkollü içecekler ve şeker içeren tüm içecekler de dahil olmak üzere bir çok yiyecek ve içecek balgam birikimine neden olmaktadır.
Balgam normalde de akciğerlerimizde üretilir ancak akciğerlerimiz hastalandığında üretim artar. Fazla balgam öksürük yoluyla atılmaya çalışılır. Ağızda üretilen tükürük, geniz akıntısı ve kusma yoluyla mideden atılan sümüksü sıvı balgam olarak kabul edilmez.
Sıcak su, boğazın yumuşamasına ve balgamın atılmasına yardımcı olur. Bitki çayları ise hem boğaz tahrişlerini azaltır, hem de balgam söktürücü bir etki verir. Kekik çayı, papatya çayı ve nane çayı balgam söktürücü etkisi en yüksek olan çay çeşitlerindendir.
Bir bardak ılık suyun içerisinde bir yemek kaşığı limon eklenerek su içilebilir. C vitamini içermesinden ötürü limon oldukça iyi bir balgam sökücüdür.
Balgam, akciğerde solunum yolları tarafından üretilen, hava yollarının nemli tutulmasını sağlayan mukus tabakasıdır. Solunum yollarını nemli tutarak bakteri, virüs ve yabancı maddelere karşı bir filtre görevi görür.
Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi solunum yolu enfeksiyonları, balgam üretiminin artması ve öksürük sık görülen nedenleridir. Alerjik reaksiyonlar, balgam üretiminin artmasının bir başka nedenidir. Baharatlı yiyeceklerin tüketimi bile burun pasajlarında aşırı mukus üretimine neden olabilir.
Bunlardan en yaygın neden; soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepkidir. Bağışıklığınız, soğuk algınlığı ile savaşırken daha fazla mukus üretir. Bazen de alerjik bir reaksiyon veya solunum yollarındaki bir tahriş sebebiyle balgam oluşur.
Bol su içerek katı hale gelen balgamın yumuşayarak atılmasına destek olabilir. Sıcak su ile duş alınırken 10 dakika buhar solunabilir. Bunun dışında bir kase sıcak su içerisine okaliptüs yağı veya nane yağı damlatıp derin nefes alınabilir. Bir bardak ılık suyun içerisinde bir yemek kaşığı limon eklenerek su içilebilir.
Mukusun üzerine yapışan toz veya diğer maddeler akıntıyla beraber gırtlağa taşınır. Gırtlaktan sonra yutağa ulaşan mukus, balgam halinde vücuttan atılır ya da yutulur.
COVID-19'da gripten farklı olarak ishal, mide bulantısı, kusma, koku ve tat kaybı, konsantrasyon bozukluğu ve bilinç bulanıklığı daha belirgin bir şekilde görülebiliyor. Bu belirtiler görüldüğünde bir sağlık kuruluşuna başvurup test yaptırılması ve gribe mi COVID-19'a mı yakalanıldığının netleştirilmesi önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri