Cevap: Macun olmadığı durumlarda sadece su ile de dişlerin fırçalanması yeterli olabilir. Ancak günde en az iki kere diş macunu ile fırçalanması gereklidir.
➡️ Dişlerinizi fırçalamaya başlamadan önce diş fırçanızı ıslatmamıza gerek yoktur çünkü diş macununun ıslatılması, macunun etken maddesinin etkinliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Diş macununun, ağızda doğal bir şekilde ıslanması tavsiye edilmektedir.
Su içmek ya da sıvı gıdaları tüketmek için, dişler fırçaladıktan sonra minimum yarım saat beklemek gerekmektedir. Su içtikten sonra diş fırçalanabilir ama diş fırçaladıktan hemen sonra su tüketmek için belirtmiş olduğumuz gibi yarım saat beklenmelidir.
Diş fırçaladıktan hemen sonra ağız çalkalama suyu kullanmak, diş macunuyla alınan ve emilmeyi bekleyen florürü ağızdan temizler. Bu nedenle dişler fırçalandıktan sonra sonra yaklaşık yarım saat dişin florürü emmesi beklenmeli ve sonra ağız çalkalama suyu kullanılmalıdır.
Macun olmazsa ağız diş sağlığı olmaz diye birşey yok" dedi. Diş macunlarının ağızda hoş koku ve ferahlatıcı bir etki oluşturmak için kullanıldığını söyleyen Devrim, "Macunsuz da ağız temizliği çok rahat yapılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Dişlerimizin arasındaki gıda artıklarını temizlemenin yöntemlerinden biri de ağız gargarası yapmaktır. Gargara diş fırçalamanın yerine geçemez. Gargara diş fırçalanmasının yardımcısıdır, diş fırçasının tamamlayıcısıdır. Dişler mutlaka fırçalanmalı, ağız gargarası dişler fırçalandıktan sonra yapılmalıdır.
Ağzınızı Temiz Tutar
Ancak su her yudumda ağzınızı temizler. Arta kalan yiyecekleri ve çürüğe neden olan bakterilerin aradığı artıkları temizler. Ayrıca ağzınızdaki bakteriler tarafından üretilen asitleri de sulandırır.
İkincil olarak, yeterli miktarda su içmek ağız ve diş sağlığını korur. Su, ağzınızda asidik ve şekerli gıda kalıntılarını temizlemeye yardımcı olur. Son olarak, düzenli olarak yemek yemek ve özellikle öğünler arasında atıştırmalıkları sınırlamak, ağzınızın sürekli asidik olmasını önler.
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir.
Kalkar kalkmaz dişlerinizi fırçalamadan su içip bir şey yerseniz, bütün gece ağzınızda oluşan toksinleri bağırsaklarınıza indirmiş oluyorsunuz. Bu nedenle uyanır uyanmaz dişlerinizi ve dilinizi fırçalayın. Isı değişimlerini yok sayarak yataktan üzerinize bir şey almadan kalkmak hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Tükürük içerisinde bakterilerin faaliyetlerini kısıtlayan enzimler mevcuttur ve gece tükürük akış miktarı oldukça düşer, dişleriniz korunmasız kalır.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Diş fırçası, diş fırçalama işlemi öncesi ıslatılmamalıdır. Çünkü diş fırçasının kılları ıslatıldığı zaman sertliğini kaybedecektir. Diş macunun köpürmesi için gerekli sıvı tükürük tarafından sağlanacaktır.
Diş Hekimi Pertev Kökdemir uyarıyor: “Diş fırçanızı banyoda, özellikle de klozete yakın bir şekilde asla saklamayın!” Amerikan Mikrobiyoloji Derneği'nin banyo temizliği ile ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, banyonuzdaki diş fırçaları çok miktarda bakteri barındırabilir.
Hijyen uzmanlarımızın tekrarladığı yaygın bir fikir, dişlerinizi fırçaladıktan sonra (buna su ile durulamanın yanı sıra gargara da dahildir) durulamamanız gerektiğidir. Dişlerinizi duruladığınızda, diş macununun florür ve mine koruyucu özelliklerini de yıkarsınız.
Dişlerinizi temizlemede en etkili yöntem diş fırçalamaktır. Her yaşta yapılması gereken bu bakım işlemi dişlerinizin sağlığını şekillendirecek önemli adımlardan bir tanesidir. Günde en az 2 kere, nazik hareketlerle dişlerinizi fırçalamak uzun vadede ağız ve diş sağlığı için değerli bir bakımdır.
Çeşme suyunun dişe zararları nelerdir sorusunun net bir açıklaması bulunmuyor. Sadece bazı dönemlerde bakteriyel sorunlar baş gösterebilir. Suda bulunan bakterilerin ağza nüfus etmesi, diş etlerine zarar verir. Nitekim bu durum diş etlerinin şişmesine, ağrımasına ve de kanamasına neden olur.
Yiyecek ve içecek tüketiminden sonra bol su içmek dişlerinizin beyazlığını korur. Dişlerinizi fırçaladıktan en az 1 saat sonra renkli yiyecek içecek tüketimi önerilir. Asitli içecek tüketimini en aza indirerek aşınmaya bağlı renklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Kanayan diş etleri veya şişmiş diş etleri tuzlu su gargarası yardımıyla tedavi edilebilir. Çoğu diş hekimi, diş eti ve diş problemlerini azaltmak için günlük olarak tuzlu su ile gargara yapılmasını önerir. Ayrıca ağız içini tuzlu suyla çalkalamak diş ağrısından da büyük ölçüde kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Düzenli olarak tuzlu suyla gargara yapmak, bakterilerin diş etlerinden uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir, bu da plak ve tartar oluşumunun temizlenmesine ve önlenmesine yardımcı olur.
Kahvaltıdan önce neden diş fırçalanır? Dr. Apoena de Aguiar Ribeiro'ya göre sabah uyandığında insanın ağzındaki bakteri seviyesi en üst seviyeye çıkıyor ve "bu yüzden uyandığımızda ağız kokumuz olur" diyor. Ribeiro, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın bu bakterileri temizlediğini söylüyor.
Ürünlerin kesinlikle yutulmaması tavsiye edilir. Peki, kimyasal ve çoğunlukla metil alkol içerikli olan gargara yutulursa ne olur? Nadir de olsa yutulma durumunda sıvıların kişileri zehirleme ihtimali bulunur. Özellikle içinde metil alkol bulunan gargaraların yutulması durumunda sağlık kuruluşlarına başvurmak önerilir.
Öncelikle, dişlerimizi ne sıklıkla fırçalamamız gerektiği sorusunu cevaplayalım ve ardında yatan mantığı izah edelim: Hem Türk Dişhekimleri Birliği hem de Amerikan Diş Birliği, günde 2 defa, flüorürlü diş macunlarıyla, her biri en az 2 dakika sürmek kaydıyla dişlerinizi fırçalamayı önermektedir.
Kolaylıkla yapabileceğiniz bir diğer diş beyazlatma işlemi de sofra tuzu kullanılarak yapılabilir. Diş fırçasını, ıslattıktan sonra sofra tuzuna banarak fırçalayın. Sofra tuzu, dişlerinizi sadece beyazlatmakla kalmayacak, gün içerisinde dişlerinizde birikmiş olan zararlı bakterilerin de temizlenmesini sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri