İkinci derece yanıklar sıklıkla sıcak su, kızgın yağ gibi sıvıya temas ile oluşur. Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) oluşur ve ağrılıdır. Zaman içerisinde bu kabarcıklar dökülür ve derinin kendini yenilemesiyle yanık iyileşir.
İkinci derece yanığın tedavisi:
Su toplaması olan yerler başta olmak üzere tüm yanık bölümü antiseptik yara bakım ürünleriyle temizlenir, pansuman yapılır. Eğer deri kaybı ve cilt altı dokularının açıkta kalması söz konusuysa lokal antibiyotikli ilaçlar kullanılması gerekebilir.
Epidermisin yanı sıra dermis olarak adlandırılan tabakayı da etkileyen ikinci derece yanık vakalarında, yanığın fiziksel görünümü kırmızı, beyaz, kabarcıklı, benekli ve şiş olabilir. Bu yanık türünde orta şiddette ağrı hissedilebilir.
Peki yanık su toplaması nasıl geçer? Öncelikle vücut ısısını düşürmek amacıyla soğuk banyo yapılması oldukça rahatlatıcı olacaktır. Bunun dışında temiz bir bez soğuk suyla ıslatılarak günde iki üç kere yanık olan yerlerin yavaşça, tahriş etmeden silinmesi de yararlı olur. Bol su içmek de çok büyük önem taşır.
2. derece yanıklar sarılır mı? 2. derece yanık, cildin dış tabakasının (epidermis) hem de cildin alt tabakasının (dermiş) yanıp, hasar görmesidir. Orta şiddette yanık türü olup, çok acı verir, su toplanması türünde kabarcıklara, cilt şişme ve kızarıklıklarına yol açar.
İlgili 33 soru bulundu
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir.
Damar, sinir ve kaslarda etkisi görülen üçüncü dereceden yanıkta siyah ve beyaz lekeler görünebilir. Sinirler zarar gördüğü için hasta ağrı hissetmez ancak yanık olan bölge tehlike altındadır.
Derinin üst tabakasını geçmiş dermis tabakasına ulaşacak kadar şiddetli bir yanık oluşmuştur. Şiddeti ağrı ve su toplayan baloncuklar görülür. Bu baloncuklar hekim tarafından patlatılır ama üzerindeki deri pansuman olarak korunur. Bu tipte genellikle kapalı pansuman yapılır ve 2-3 günde bir değiştirilir.
Yanan bölgede oluşan içi su dolu kabarcıklar o bölgede derinin sorunsuz bir şekilde iyileşmesinde büyük öneme sahiptir. Bu kabarcıkların kesinlikle patlatılmaması gerekir. Çünkü o kabarcıkların altında proteinden zengin bir sıvı birikmektedir.
“Yanık su toplarsa patlatılmalı mı?” sorusu da birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Ancak su toplamış yerler kesinlikle patlatılmamalıdır. Bu kabarcıklar yaranın iyileşme sürecinde alttaki cildi korumaktadır ve bu nedenle su toplayan yerleri patlatmak iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
Üçüncü derece yanıklar, derinin tamamını (tüm katmanlarını) etkileyen yanıklardır. Deride ağrı duyusu kaybolmuş yanık bölgenin rengi pembe-kırmızıdan kahverengi ve beyazımsı, sarımsı renge dönmüştür. Kendiliğinden iyileşmezler. Cerrahi müdahale ve iyi bakım gerektiren yaralanmalardır.
İkinci derece yanıklar sıklıkla sıcak su, kızgın yağ gibi sıvıya temas ile oluşur. Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) oluşur ve ağrılıdır.
Dördüncü derece yanıklarda, tüm deri ile beraber altındaki kas dokusu da yanmaktadır. Bu tip yanıklar genellikle siyah renklidir ve çok ağır yanıklardır. Genellikle ölümcüldür.
Yanık bölgesindeki su dolu kabarcıklar korunmaya çalışılmalıdır. Uygun pansumanlar ve antibiyotik tedavisi ile takip edilir. İyileşme süresi yüzeyel yanıklarda 1 hafta ile 10 gün arasındadır. Derin 2. derece yanıklarda ise iyileşme 2-3 hafta arasındadır.
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
2.Derece Yanık
Deri kızarmış, şişmiş, kırmızı, beyaz veya lekeli bir görünüm kazanmış olabilir. Deride kabarcıklar ile birlikte orta şiddetli ağrılar vardır. 2. Derece Yanıklar deride yara izi bırakabilmektedir.
Uzun süre ayakta kalmak, uzun yürüyüşler, havanın sıcak olması gibi etkenler de tahrişi artırabilir. Su toplayan bölgelerde erken aşamada bir tedbir alınmazsa, sorunun ayak tabanına yayılması gibi bir risk de bulunur. Ayakta oluşan su kabarcıkları genellikle kendi kendine geçer.
İkinci derece yanıklar, (dermis ve epidermisi kapsayan yanıklar), derinin derin tabakası olan dermisin bir kısmını da etkiler. Doku hasarı 1. Derece yanıklardan fazladır, ödem, bül ve ağrı mevcuttur, pansumanlarla 2-3 haftada iyileşir.
İkinci derece yanıklarda özel yanık yara örtüleri ile pansuman yapılması gerekebilir. Diğer yanıklar için müdahale direkt hastanede yapılmalıdır. Yanık bölgeye asla herhangi bir yağ, yoğurt, diş macunu gibi ürünler sürülmemelidir. Yanığa aşırı soğuk kompres uygulanmamalıdır veya buz koyulmamalıdır.
Vazelin su toplayan dokunun hızla onarılmasına yardım eder. Ayaklarda oluşan su toplaması için de vazelin kullanmanız önerilir. Vazelin sürdüğünüz doku yumuşar ve yüzeylere temas ederken acı hissi oluşmaz.
SİLVERDİN PLUS; yara ve yanıklarda ortaya çıkan iltihaplanmaların (enfeksiyonların) önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır. alerjiniz var ise, Gebeliğinizin son döneminde iseniz, Prematüre (erken doğum) veya iki aylıktan küçük bebeklerde.
Yanık çok yaygın değilse yanan bölge en az 20 dk.tazyiksiz ve bol soğuk su altında tutulur. Şişlik oluşabileceğinden saat, yüzük, bilezik vb. takılar çıkarılır. Yanan bölgedeki giysiler çıkarılır (giysi yanan bölgeye yapışmışsa etrafından kesilerek çıkarılması gerekir). Yanan bölge sabunlu su ile dikkatlice temizlenir.
Derin 2. derece yanıklar ise 2-3 haftada iyileşir. 4.Derece yanıklarda deriyi yenileyecek deri ekleri kalmamıştır. İyleşme yanık kenarlarından gelişen deri ile oluşur ve rahatsız edecek yara izi gelişir. Kötü yara iyileşmesini önlemek için yanık bölgesine deri nakli yapılabilir.
Birinci Derece Yanıklar: Bu tür yanıklar en zararsız olanlarıdır. Derinin üst tabakası etkilenir. Zararsızdır.
3. Derece Yanıklarda sinir harabiyeti de olduğu için genellikle yanık bölgesinde ağrı olmasa da yanığı çevreleyen bölge ödem ve inflamasyon nedeni ile ağrı mevcuttur. Ağrı akut başlangıçlı ve şiddetlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri