Ayarı bozulmuş supaplar motor ısınırken kararsız rölantiye neden olabiliyor. Hava ve yakıt girişindeki senkronizasyon bozularak yüksek yakıt tüketimi meydana geliyor. Ateşleme sırasında motora uygun yakıt-hava karışımı gönderilmediği için motorda tekleme ve sarsıntı görülebiliyor.
Diğer bazı belirtilerle de motosiklet subap ayarı bozulmaları tespit edilebilmekte olup bazıları şu şekilde sıralanabilir: Bozuk subap ayarı motorun ısınmasına nede olur ve düzensiz rölanti şeklinde hissedilebilir. Hava ve yakıt girişlerindeki düzensizlikle oluşan aşırı yakıt sarfiyatı bir neden olarak gösterilebilir.
Öncelikle supap ayarı bozuksa araçtaki yanmanın verimi azalır. Motor içerisindeki hava ve yakıt harmanı tam anlamıyla gerçekleşmez. Ayrıca yukarıda açıklanan arıza belirtileri araçta yaşanmaya başlar. Eğer supap ayarı yapılmazsa aracın çekiş gücünde de azalma yaşanır.
Otomobilde teklemelerin olması, yakıt tüketiminin artması, aracın geç çalışmaya başlaması, araç çalışırken çok fazla ses çıkarması ve performanstaki düşüş “Sübap arızası nasıl anlaşılır?” sorusunda bakılması gereken belirtiler arasında yer almaktadır.
Öncelikle ayarı bozuk subaplar motor ısınırken kararsız rölanti yapar. Motor rölantideyken tekleyerek kararsız çalışır. Konforsuz bir sürüş profili ortaya çıkar. Hava ve yakıt girişindeki senkronizasyon bozularak aşırı yakıt tüketimi gerçekleşir.
İlgili 20 soru bulundu
özellikle yüksek devirden ani olarak gaz kesip motor emiş yaptığı sırada oluyor. motor silindirin içine hava benzin karışımını almak istiyor fakat subap sapında bulunan keceler yıpranmışsa emişin etkisiyle yağ sübapların dibinden silindire yanma odasına sızıp beyaz dumana sebep oluyor.
evet . Ettirir tekleme yaptırır öksürtme yapar düşük devirlerde tekleme belki geç çalışmaya kadar sebebiyet verebilir.
Subap contalarının ve segmanların aşınması sonucunda motor yağı silindirin içine girer ve buradan atılabilmesi için yanması sağlanır. Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir.
Subap ayarı motor soğukken yapılır. Sıcakken yapılan ayar bahsettiğiniz gibi genleşmeden dolayı yanlış olacaktır.
Sübap kontrolünü kendin yap.! Bujiyi sök ve parmağınla buji deliğini tıka, ayak marşına orta hızda bas eğer hava parmağini zorluyorsa sübap sağlam, ama hiç hava gelmiyorsa sübap kesmiştir ya da sübap tırnakları kurtulmuş sübap boşa düşmüştür.
Sentesi bozuk olan araç tekleyerek çalışır ve sürücüleri aşağıdaki maddelerle karşı karşıya bırakır. Yakıt tüketimi artar. Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur.
Avans Ayarı Bozulursa Ne Olur? Avans ayarı bozuksa ne olur konusu, ateşleme sistemi verimliliği ile yakından ilişkilidir. Ateşleme için gerçekleştirilen avans ayarında herhangi bir bozukluk mevcutsa, ateşleme zamanında gecikmeler gözlemlenebilir. Bu da yüksek derecede bir yanma oluşturabilir.
Subap Lastiği Arızası Nasıl Anlaşılır Bu parça işlevini kaybettiğinde ise motor yağı pistonların üst kısmına akacaktır. Bu durumun sonucu olarak araçta yağ eksiltme, motor yağ yakma, egzozdan çıkan beyaz duman, performans kaybı, araç içine yayılan yanık yağ kokusu gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Çok yakar dengesiz çalışır, çekmez, rölantide stop eder.
Subap ayarının bozulması, araçlarda kendisini çekişten düşme ve yakıt miktarının artması olarak gösterir. Motor yeni çalıştırıldığında çekiş gücünün düşük olmasının en büyük nedeni subap ayarının bozulmuş olmasını işaret eder. Subap ayarlarının bozulması, motorun sesli ve titreşimli çalışmasına neden olur.
Gaza basmanıza rağmen aracınız sanki bir kuvvet onu geriye gerçekiliyor gibi zorlanıyorsa, gazı almıyorsa, çok yakıt harcamasına karşın hızlanmamakta ise, yokuş aşağıya doğru konumda dahi serbest bırakıldığında hızlanması gerekenden daha az hızlanıyor ise ve sabahları aracınızı çalıştırdığınız zaman zor çalışıyorsa ...
Subap ayarı motor soğukken yapılır. Sıcakken yapılan ayar bahsettiğiniz gibi genleşmeden dolayı yanlış olacaktır. En uygunu akşamdan bırakılan motora, sabah hiç çalıştırmadan soğukken ayar çekilir.
İkinci el otomobillerde özellikle dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan biri olan subapların ortalama 30.000 ve 50.000 km arasında bakımlarının yapılması gerekir.
Supapların doğru bir şekilde ayarlanması, aracın performansını, yakıt verimliliğini ve emisyonlarını etkiler. Supap ayarı, normal araç kullanımı sırasında genellikle uzun bir süre yapılmasına gerek yoktur. Ancak, aracınız LPG'li ise her 50.000 km de bir supap ayarı yapılması Honda tarafından önerilir.
LPG'nin yanma özelliği: LPG, benzin veya dizel yakıtların aksine sıvı değil, gaz halinde bir yakıttır. Bu nedenle, LPG'li araçların supapları, gazın hızlı yanma özelliği nedeniyle daha yüksek bir aşınma ve yıpranma riskiyle karşı karşıyadır.
Bir motorda subap sayısınca itici bulunur. İticiler arızalandığında içerisinde bulunan yağ boşalır. Araç subap sesi yapar. Bu durumda ise hem rahatsız edici bir ses oluşur hem de aracın verimliliği azalır.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Yeni nesil araçların çoğu hidrolik iticili olduğu için sübap ayarı yapılmaz.
supap kesilince bir motor zamanlamalardan hiçbirini yapamaz. tamiri motorun durumuna göre en az 150 tl den başlar 400 500e kadar yolu var.
Lpg subaplari fazla asindirdigi için subap gömülüyor ve boşluk azalıyor. Buna da sıkma diyorlar. Aslında sıkan birşey yok boşluklar azalıyor, bu sebeple olması gereken subap açıklık degeri değiştiğinden veya son aşamada artık subap tam kapanamadigindan kompresyon düşüyor ve çekiş azalıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri