(14) Perakende işletmelerde sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemez.
Et; beyaz ve kırmızı et olarak ikiye ayrılır. Beyaz et; tavuk ve balıktır. Kırmızı et ; koyun, kuzu ve dana etidir.
Sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerde kırmızı ve beyaz et karışımı artık kullanılamayacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan ''Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği'' Resmi Gazete'de yayımlandı.
İlgili 29 soru bulundu
Kırmızı ette bulunan doymuş yağ kolesterolün yükselmesine, bu da damar sertliği ve kansere neden olabiliyor. Ayrıca ana maddesi kırmızı et olan sucuk, sosis ve salam gibi besinlerin içinde bulunan nitritinin de kolon kanserine neden olduğu iddia ediliyor.
İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
Sosis, içinde hayvan eti bulunan, genellikle baharatla yoğurularak, hayvan bağırsağı içinde yarı ya da tam pişirilerek hazırlanan gıda maddesidir.
Bu grupta et, tavuk, balık gibi besinler bulunur. Bu gruptaki besinler protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi mineraller, B6, B12, B1 ve A vitaminleri ile posa açısından zengindir.
Pirzola, koyun veya dana etlerinin kaburga kısmına bitişik olarak kesilen et parçalarına verilen addır.
Kırmızı et sığır, keçi ve koyun gibi hayvanlardan elde edilen et çeşitlerini kapsıyor. Tavuk, kaz, ördek ve hindi gibi kümes hayvanlarının etleri ise beyaz et çeşitleri sınıfına giriyor. Sığır eti ve dana eti anlam bakımından sık sık karıştırılıyor.
Kırmızı et, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan esansiyel aminoasitleri içerir. 100 gr çiğ kırmızı et yaklaşık 20–25 gr protein içerir. 100gr pişmiş kırmızı et 28-36 gr arasında protein içerir. Pişmiş etin daha yüksek protein içermesinin nedeni, etin yüksek miktarda (%70) su içermesidir.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Bir malzemenin kılıf içerisinde koyulması ile üretilen et ürünleri olarak da bilinmektedir. En temel örneği ise salam ve sucuk ürünleridir.
Et ve ürünleri teknolojisi bölümü mezunları, laboratuvarlarda çalışarak, et ve et ürünlerinin analizini yapabilecek, kontrollerini sağlayacak, deneyimli ve donanımlı teknikerlere yetiştirmek üzere eğitim veren akademik bir disiplindir. Bölüm bir ön lisans bölümü olması nedeniyle eğitim süresi 2 yıldır.
Sotelik Kuşbaşı: Dananın göğüs kısmından çıkartılan orta yağlı, yumuşak durumda olan et küçük parçalara bölündükten sonra saç tavasında sote yapılmaya oldukça uygun.
Köfte dananın yağsız kısmının ve kuzunun döş denen yanının karıştırılmasıyla yapılır. Hayvan merada yayılarak beslenmişse, et zaten şekerli bileşikler açısından zengindir, bu da lezzetin yanında besleyici olmasını sağlar. Ama aynen dövme dondurma gibi, etin yoğrulması kıvamı artırırken lezzeti pekiştirir.
Hepsinden daha önemlisi salam ve sosislerin soya, süt proteini, aroma gibi katkı maddelerinin yanı sıra ne kadar et içerdiğini anlamamız imkânsız. Piyasada değişik marka ve şekilde onlarca çeşit salam ve sosis satılıyor.
Tuz ve kimyasal maddeler yardımıyla raf ömrü uzatılan hamburger ve köfte çeşitleri de işlenmiş et ürünü sayılıyor.
Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Sucuk (Azerice: sucuk, Kazakça: Шұжық , Kırgızca: Чучук, Korece: 수주크 , Fransızca: soudjouk, Arapça: سجق; sucuk, Kürtçe: benî), başlıca Balkanlar, Orta Doğu ve Orta Asya'da tüketilen, şişirilip kurutulmuş bağırsak içine baharatlı et kıyması doldurularak yapılan bir tür fermante et ürünüdür.
Fermente edilen sucuk aslında çiğ ettir. Etin kıyma hali olan sucuk bu yüzden pişirilmesi lazım. Ancak uzun süreli kıyma haline gelmek için oldukça işlemden geçirilen sucuk hakkında halk arasında bilinen bir yanlış çiğ olarak tüketilebilir bilgisidir. İnsan vücudu çiğ et tüketimine müsait değildir.
Ancak uzmanlar tarafından fermente sucuk daha sağlıklı olarak adlandırılır ve tavsiye edilir. Fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuklara oranla daha kurudur. Isıl işlem uygulanan sucuklarda, salmonella bakterisi varlığı korur çünkü ortaya çıkan nem ve ısı buna sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri