Sucuk pişirmenin bir başka tekniği ise sucuğu suyla pişirmektir. Önceden ısıtılmış tavaya doğranmış sucuklar atılır ve üzerine yaklaşık iki yemek kaşığı su eklenir. Bu pişirme tekniğiyle sucuk, sulu kalır ve lezzeti korunur.
Sucuğun nemini koruması, dayanıklılık açısından oldukça önemlidir. Yeterince hava almadığında poşette su birikmeye başlar ve sucuk küflenir. Bu yüzden hava alması için ağzı açık poşetlere koyabilir, ara sıra temiz bez ile sucuğun üzerini silebilirsiniz.
Çeşme suyunun içerisinde hafifçe ıslatılıp bir süre bekletilen sucuk yumuşar ve kabuğundan kolayca ayrılarak tüketilebilir.
⭐Sucuk için kıymanın 2 kere çekilmiş olması gerekiyor. Bu sucuğun pişerken dağılmamasını sağlıyor. ⭐Sucuk baharatını aktarlardan temin edebilirsiniz. Normalde 1 kg et için 70-80 gr sucuk baharatı yeterli geliyor.
İlgili 22 soru bulundu
İyi sucuk yapımında kıyılmış, olgunlaştırılmış, belirli pH değerine ulaştırılmış etlerin özel baharatlarla harmanlanması mutlak bir zorunluluktur. Katkı maddeleri ve özel sucuk baharatı ile harmanlanan etler özel kılıflara doldurularak olgunlaşmaya bırakılmakta ve akabinde iyi sucuk elde edilmektedir.
“Sucuk pişerken neden dağılır?” diye merak ediyor ve karşılaştığınız bu sorunu çözmek istiyor olabilirsiniz. Böyle bir problemin meydana gelmesinde sucukların yapım sürecinde iyi doldurulmamış olmaları ya da yağ oranının yanlış ayarlanması söz konusu olabilir.
Sarımsağı toz sarımsak olarak kullanacak iseniz 30 gr. sarımsak tozuna ihtiyacınız var bunuda mağazamızdan edinebilirsiniz fakat tavsiyemiz sarımsağı taze alıp dövmenizdir bununla uğraşmak istemezseniz toz sarımsak ilede ilerleyebilirsiniz kendiniz dövecek iseniz her 1 kg kıyma için 1 baş(6-7 diş) sarımsak dövünüz.
Sucuğu buzdolabında muhafaza etmek, en yaygın yöntemdir. Sucuğun üstündeki jelatin çıkarılmamalı ve sucuk peçeteye sarılmalıdır. Eğer bu noktada, bir buzdolabı poşeti kullanılacaksa poşetin ağzı açık bırakılmalıdır. Sucuk, zaman zaman nemli ve temiz bir bez ile silinmelidir.
Kısık ateşte yapılmalı ve hiç yağ ilave edilmemelidir. Yuvarlak doğranan sucuk tavada yanar. Çapraz doğranan ise tava ile tam orantıda olur. Hiç yağ ilave edilmemelidir.
Bu işlem tavada ki sucuğun yağında lezzet patlaması yaparak sucuğa çok güzel bir aroma verecektir ama dediğim gibi bunu yapmak çok da şart değil… İsteyen arzu eden sucukları su ile beraber 2+2 toplamda 4 dakika pişirip sucukların haşlama suyunu lavaboya süzüp tavadaki sucuklara tereyağ eklemesi de yapabilir.
Endüstriyel olarak piliç etinden de olmak üzere sucuklar imal ediliyor. Tavsiye ettiğimiz ise yüzde 100 dana eti olan sucuktur. Maalesef tavuk ve piliç eti normal tüketimin haricinde fabrikalarda yapılıyor. Tavuk etinden imal edilen sucuk 15 TL ile 30 TL arasında değişkenlik gösteriyor.
Evde yapılmış olan yaş sucuklar, güneş almayan ancak sıcak bir ortamda kurutulmaya bırakılabilir. Tabii bir diğer yöntem gazete üzerine yine sıcak bir ortamda gölgeye sermek suretiyle kurutma yöntemi değerlendirilebilir. Kısa bir zaman içerisinde sucuklar istenilen kapağıma ve sertliği gelerek tüketilebilir.
- Sucuğu dondurucuda en fazla 6 ay saklayabilirsiniz. 6 ay geçtikten sonra mutlaka hızlı bir şekilde tüketmeniz gerekir. Sucuğu yemeden önce dondurucudan yaklaşık 1 saat önce çıkarmanız tavsiye edilir. - Sucuğu dondurarak 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Fakat 6 ayı geçtikten sonra tüketmemeniz gerekir.
Nem, sucuğun bozulmasına yol açacağı için mutlak suretle fazla nemin sucuktan arındırılması gerekir. Buzdolabında muhafaza ettiğiniz sucuğun ağzını kapatırsanız, bu poşette suların oluşmasına neden olacaktır. Nemi sürekli olarak arttıran bu durum, sucuğun küflenmesine, akabinde de bozulmasına yol açacaktır.
80 kg. az yağlı sığır eti, 20 kg. sığır içyağı, 2 kg. toz halinde tatlı kırmızı biber 1 kg. toz halinde acı kırmızı biber (İsteğe göre acı kırmızı biber artırılır veya eksiltilir.) 2 kg. sofralık tuz (iyotlu veya iyotsuz farketmez) 0,5 kg. karabiber, 4 kg. yenibahar, 2,5 kg. sarımsak.
Sucuk yapmak için bu kıymaya sarımsak, kırmızı biber, kimyon, tuz, karabiber mutlaka katılmalıdır. Üreticilerin taleplerine göre yenibahar, çemen, tarçın da katılabilir.
Buzdolabında 3 hafta kadar bırakılan sucukların kurutma işlemi tamamlanmaktadır. Bu üç haftalık sürenin sonunda sucuğunuz hazırdır. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise sucuğun üstünün küf tutmaması için üç ila dört günde bir sirkeli suyla temizlenmesidir.
Eğer siz de sucuğun dışı küflenirse yenir mi diye soruyorsanız, ben tavsiye etmiyorum çünkü ne kadar sağlıklı olur bilinmez. Sonuçta dışından küflenmeye başlamış ve içine de geçmiş olabilir. İnsanlar dışını soyup hemen pişiriyor ama içine geçtiyse sağlık açısından problemler yaşayabilirsiniz.
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur.
Nitrit tuzu fermente olan ürünlerde koruyucu olarak kullanılmakla birlikte lezzeti arttırdığı ve sucuktaki kırmızı rengi verdiği bilinir. Yani evde yaptığımız sucuğu kestiğimizde kararmış bir et görürsünüz (6-7 gün beklemiş sucuklarda) ama hazır olanları kestiğinizde kırmızı. Bu kırmızılığın nedeni bu tuzdur.
Tam Ölçü Kayseri Sucuk İçi Tarifi Nasıl Yapılır? Geniş bir kaba bütün malzemeler alınıp, 10 dakika kadar yoğrulur.
2 baş Sarımsak. Aktardan alınmış Kuru bağırsak. 1 kg kıymaya 1 metre bağırsak şeklinde ayarlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri