Pirinçleri ayıklayıp yıkayalım. Kaynamakta olan suyu dökelim. Şeker, bulyon, limon suyunu🍋 da ilave edip karıştırdıktan sonra kapağı kapatıp kısık ateşte pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirelim. Yarım saat dinlenlendikten sonra servise hazır.
Tencereye su konulur tuz eklenir. yıkanan pirinçler ilave edilir. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
Püf 6: Ölçünüzü bilin
Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz.
Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler. Bu yüzden pilav yapmadan evvel yarım saat kadar pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Tane tane pirinç pilavı için pirinçleri bir süre yağ içerisine kavurabilirsiniz. Pirinci pişirmeden önce iyice yıkamak ve bir süre sıcak su içerisinde bekletmek, pirincin içerisindeki nişastayı atmasını sağlar. Akan nişasta, pilavın lapa olmasını önleyerek tane tane kıvama gelmesini kolaylaştırır.
Piştiği Nasıl Anlaşılır? Pirincin suyunu çekmesinden, üzerinin göz göz olmasından ve karıştırırken tane tane oluşundan rahatlıkla anlaşılır.
Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin.
Küçük parçalara ayırdığınız tereyağını pirincin üzerine ekleyin ve kavurmaya devam edin. Pirinçlerinizin rengi transparanlaşmaya başlayınca üzerine sıcak suyu ve tuzu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve ek kısık ateşte pişmeye bırakın. Pirinçler suyunu çekip göz göz olduğunda pilavınız hazır demektir.
Pirinçlerin temizliğinden eminseniz pirinçleri suda yıkamanız veya bekletmenize gerek olmadan çok nefis pilavlar yapmanız mümkün. Pirinçleri saydamlaşana kadar kavurup suyunu ilave ederek pilavı pişirebilirsiniz. Burada en önemli püf noktası çok iyi kavurmak ve nişastasının açığa çıkmasını sağlamak.
Pirincin birbirinden ayrılmaya başladığı aşamada 3 bardak sıcak su ekliyoruz. Suya tuzu ve limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz ve tencerenin kapağını kapatarak ocağın en küçük bölümünde 22 dakika kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Deneylere göre, yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
Ilık suda ıslatıp 10 dk. bekletin,tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün. Sıcak suyu ilave edip tuz atın ve üzeri nokta nokta olana kadar yüksek ateşte, suyunu çekmeye başlar başlamaz kısık ateşte pişirin. Suyunu çekince altını kapatın ve 5-10dk. dinlendirin.
- Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir. - Güzel bir pilav yapmak için pirinçleri suda beyazlık kalmayacak şekilde yıkamanız çok önemlidir.
Fazla olan nişastadan arındırılan pirinç pilav yapıldığında sporcunun bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesini sağlamaktadır. İhtiyaç duyulan enerjiyi vermektedir. Pirinçte bulunan potasyumun bol miktarda olması ile tansiyonu dengelediği de bilinmektedir.
Kavrulup şeffaflaşan pirinçlerin üzerine tuz ve sıcak su ilave edelim. Karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatalım. Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte pilavımız suyunu çekinceye kadar pişirelim. Ocağı kapattıktan sonra pilavı yaklaşık 10-15 dakika dinlendirelim.
Pilavı yapacağımız tencereye sıvı yağı dökelim. Üzerine yıkayıp süzdüğümüz pirinci ekleyip top top oluncaya kadar kavuralım. Kavurma işi bitince tuz, limon, şeker ve tereyağını ekleyelim ve kaynamış tavuk suyunu da ekleyip kapağını kapatalım ve altını kısmadan harlı ateşte pişmeye bırakalım.
Yarım saat sonra pilavı pişireceğiniz tencerenin dibini kaplayacak kadar sıvı yağ döküyoruz. Tenceremizin altını açıp yağı biraz ısıtıyoruz, pirinçlerimizi süzüp tencereye döküyoruz sıvı yağla karıştırıp hemen tereyağını ilave ediyoruz, çünkü tereyağını kavururken ilave edersek pirinçler tereyağının lezzetini alır.
Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
Pilavı daha kalabalık topluluklar için yapacaksanız eğer malzemeleri her zaman aynı oranda artırabilirsiniz. Örneğin: Bu durumda pilav ölçüsü 8 kişilik pilav için 2 su bardağı pirinç ve 3 su bardağı su olacaktır.
pilav yapmayı bilmeyenlerin, lapa olan pilavın suyunu almak için kullandığı yöntemdir. zira yeni pilav tencerelerinin kapağındaki küçük delik demlenme aşamasında nemlenmeyi önler.
Pilav biraz lapa olmuşsa tencerenin içerisindeki nemi içine alıp pilava daha taneli bir kıvam katması için tencere kapağının altına konur. Nem emici diyoruz da sünger falan koymayın ,kağıt da koymayın sözlük. Peçete olur. Lapa gelen pilavın nemini emer, üstelik havlu koymaktan daha temiz ve sağlıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri