Steaming: Basınçlı tencerelerde ya da namıdiğer düdüklü tencerelerde 100 derecenin üzerindeki buhar ve sıvı ile gerçekleşen pişirme tekniğinin ismidir.
Fransızca bir terim olan sous vide tekniği, özellikle moleküler gastronomide kullanılan bir pişirme metodudur. Temel olarak vakumda pişirme anlamına gelir. Diğer bir deyişle; yiyeceklerin, havası tamamen alınmış naylon poşetler içerisinde pişirilmesine verilen isimdir diyebiliriz.
İlgili 39 soru bulundu
1- Saf suda haşlayarak pişirme usulü. 2- Suda kaynatarak pişirme.
Pişirme tekniği olarak bilinen konfit kelimesi muhafaza etmek anlamını taşır. Yemeğin kendi yağıyla ve içinde muhafaza edilmesi ise konfittir. Konfi tekniğinde bir yemek bekletilerek, kısık ateşte uzun süreli pişirilir. Konfi tekniğinde yemeğin ısısını kendi kendine pişerken iyi ayarlamak gerekir.
Blanching, temel olarak kaynar çiğ olan malzemelerin suda pişirilmesine verilen isimdir. Fransızca bir kelime olan blanche, dilimizde daha çok “blanche etmek” şeklinde kullanılır. Blanching için tam ve temel bir pişirme yönteminden ziyade bir ön pişirme yöntemidir diyebiliriz.
poaching/poche: kaynar fakat fokurdamayan az bir miktar sıvı içerisinde pişirme. balık, yumurta ve meyve gibi narin gıdalarda kullanılır. bildiğiniz çılbır işte yahu.
Türkçede “breze etmek” olarak kullanılan bu terimin diğer adı sosta pişirme diyebiliriz. Özellikle büyük parça etler için bu yöntem sıklıkla kullanılır. Burada esas nokta ürünleri yavaş pişirmektir.
Etüve yöntemi ile yiyecekleri hiç su eklemeden, kendi sularında pişirmelisiniz. Yiyeceğin suya değmeyeceği bir kaba konup sadece su buharından faydalanması sağlanmalıdır. Yağ, tuz, biber, salça gibi gerekli ilaveler yapılarak yiyecekler kendi sularında pişer. Bu pişirme işlemi hafif ısıda olmalıdır.
Baking ya da cooking olarak adlandırılan makyaj yöntemi, aslında makyajın vücut ısımızla bütünleşmesi demek. Şöyle ki; kendi vücut ısımız ve cildimizdeki yağ makyajın rengini ve dokusunu değiştirir. 'Baking' işlemi işte tam bu noktada devreye giriyor çünkü o bekletme sırasında makyaj cilt ile tamamen bütünleşiyor.
En sağlıklı pişirme yöntemi olarak haşlama, buğulama, güveçte pişirme ve fırınlama yöntemleri kullanılmalıdır. Bu yöntemler ile pişirme yapıldığında gıdaların besin öğesi kaybı da az olmaktadır. Sindirim daha kolay hale gelip pişirme ile meydana gelebilecek sağlık açısından riskler ortadan kalkmaktadır.
Kör pişirme, tart hamurunun kıtır kıtır olması için uygulanan bir yöntemdir. Kör pişirme yönteminde, hazırlanan tart hamuru ön pişirmeden geçer. Hamur, iç harç ile doldurulmadan önce fırında 15 dakika kadar pişirilir. Bu sayede hem daha çıtır, hem de lezzetli bir hamur elde edilir.
Buharda pişirme bir diğer adı ile steaming buharda pişirmeye verilen isimdir. Yiyecekleri buharda pişirmek hızlı, yumuşaktır ve tonlarca ekipman veya deneyim gerektirmez.
1- Gıdaların (genellikle sebzeler) pişmeden önce çok kısa haşlaması. 2- Şok haşlama. 3- Blanşi yapmak.
gratinating/gratine: çeşitli yemeklerin bitiş pişirmesidir. son süslemesi yapılan bir kısım yemekler, servise çıkmadan önce üst ızgara veya fırında üstleri kızartılarak pişmeleri tamamlanır ve servise çıkar. özetle üstten kızartma tekniğidir.
Haşlama olarak da bilinen “Bouilli pişirme yöntemi”, yiyeceğin hızla kaynayan sıvının içerisinde pişirilmesi işlemidir. Bu sıvı genellikle su veya et suyudur. Bu yöntem, yemeğin daha yumuşak hale gelmesi sağlar.
Izgara, yiyeceklerin yüzeyine genellikle yukarıdan, aşağıdan veya yandan uygulanan kuru ısıyla pişirme şeklidir. Izgara genellikle önemli miktarda doğrudan, radyan ısı içerir ve et ve sebzeleri hızlı bir şekilde pişirmek için kullanılır.
Çok kısa müddet kaynatma yöntemi. 1- Sebzeleri 30 saniye civarı kaynar sudan geçirmek. 2- Etleri soğuk suya koyup bir dakika kaynatıp soğuk sudan geçirdikten sonra süzmek.
Sıvı Nitrojen Kullanılmadan -30 su da Soğuk Pişirme Tekniği.
Ayrıca bu yöntem şok haşlama ve ön haşlama gibi değişik olarak adlandırılır. Blanching işlemi, haşlama yöntemi yani ağartma ile genelde sebzelerdeki, meyvelerdeki ve etlerdeki renk bozucu enzim olan "polifenol oksidaz" ın etkisiz hale getirilmesini, böylece de ürünün renginin korunmasına sağlar.
Sarımsakları fırına girebilecek bir kaba koyun. Sarımsakların üzerini örtecek kadar zeytinyağı dökün. Tane karabiberleri de serpiştirip bütün sarımsaklara yağ temas edebilmesi için karıştırın. Sarımsaklarınız çatalla kolayca ezilebilecek bir kıvama geldiğinde hazır olacaktır.
Fransızca bir kelime olan "confit"ten dilimize gelen konfit (konfi), yemeğin kendi yağında uzun süre pişirilmesi tekniğine verilen isim.
Arzu ettiğiniz miktarda sarımsağın kabuklarını soyun.Üzerini örtecek kadar zeytinyağı veya sıvı yağ ile bir tencereye alın.İsterseniz bir dal kekik ve çok az tuz ilave edin.Ocağa alın.Ateş çok,çok hafif olmaĺı.Yağın kaynamasına izin vermeden.Ateşi söndürün.5 dk.sonra ateşi tekrar açın. Yine aynı işlemi tekrarlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri